Sýrie: Asad vyhlásil vítězství v Damašku, útočí v Aleppu

30. 7. 2012

čas čtení 2 minuty

Vláda Bašára Asada v neděli vyhlásila vítězství nad povstalci v bitvě o Damašek, zatímco ostřeluje části Aleppa kontrolované dosud opozičními bojovníky.

Provládní síly čelily v minulých dvou týdnech zatím největší výzvě, když se povstalci přesunuli z perifernějších oblastí do dvou největších měst a když došlo k bombovému útoku, jenž usmrtil bezpečnostní špičky režimu.

Vládní síly s nasazením těžké výzbroje a s využitím obklíčení povstalců, kteří dobrovolně rezignovali na mobilitu, obnovily kontrolu nad hlavním městem a pobily přitom značnou část povstaleckých sil. Reportéři Reuters hlásí, že některé části Aleppa jsou dosud pod kontrolou povstalců, na jejichž kontrolních stanovištích vlají černobílé islamistické vlajky. Podle tvrzení samotných povstalců se drží zejména ve čtvrti Salaheddín, kde boje trvají již několik dní.

Nad městem od úsvitu přeletovaly bitevní vrtulníky a bylo slyšet dělostřelbu. Koncem minulého týdne dorazily armádě posily a dokončila obklíčení obchodního centra Sýrie, které bylo základnou Asadových příznivců z řad obchodní třídy. Podle svědectví reportérů jsou čtvrti obsazené povstalci nyní prázdné a bojovníci obsazují domy s plnými ledničkami. V ulicích stojí jeden zničený tank a druhý dobytý bez poškození přikrytý celtou.

Ulice jsou podle Reuters pod palbou odstřelovačů a lidé nemohou těla padlých odvézt, takže je okládají ledem, aby zpomalili rozklad.

Podle údajů OSN opustilo Aleppo v posledních dvou dnech nejméně 200 000 lidí a situace v zemi neumožňuje poskytnout vnitřně přesídleným osobám adekvátní pomoc.

Během nedělního večera syrská státní televize ukázala záběry vojáků, kteří podle ní převzali kontrolu nad čtvrtí Salaheddín a zajali několik opozičních velitelů. Bojovníci údajně pocházeli ze Saúdské Arábie, Afghánistánu, Turecka a Jemenu. Podle opozice se stále bojuje.

Reportéři nemohli zprávy ověřit přímo na místě bojů.

Vedení opozice apelovalo na své zahraniční podporovatele, aby provedli vojenskou intervenci mimo rámec Rady bezpečnosti OSN a aby mu poskytli těžkou výzbroj, což dosud odmítali.

Podle páteční zprávy Reuters Saúdská Arábie a Katar zřídily v jihovýchodním Turecku základnu pro poskytování pomoci syrským povstalcům.

V Damašku stoupají ceny potravin a ačkoliv je ramadán, lidé se po setmění neodvažují do ulic, aby po celodenním půstu sehnali něco k snědku.

Kromě Aleppa se podle nepotvrzených zpráv opozice bojuje i v Diráa, Homsu a Hamě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9421

Diskuse

Obsah vydání | 1. 8. 2012