Nový americký zákon o utajování informací ohrožuje demokracii

1. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Každodenně ve Washingtonu dochází k tomu, že vládní představitelé - v Pentagonu, State Departmentu, v Bílém domě, Kongresu nebo CIA - hovoří s novináři o informacích, které jsou pavažovány za citlivé. Tito představitelé nejsou jmenováni, nicméně informace jsou poskytovány proto, aby reportéři věci mohli porozumět a často se také dostanou na veřejnost. Tito představitelé se snaží pomoci americkému lidu vyznat se ve složitých politických záležitostech a jejich počínání je silným přetrvávajícím rysem naší demokracie. Nyní ale v důsledku nedávných úniků bezpečnostních informací senátní výbor pro zpravodajské služby hlasoval v poměru 14:1 pro novelu zákona 2013, která zakáže každému kromě ředitele, jeho náměstka nebo PR představitele úřadu takové informace poskytovat médiím. Ti nahoře mohou mluvit i nadále, jenže každý kdy by mohl mít protichůdný názor musí mlčet.

Toto opatření je hrubé a nebezpečné. Například koncem dubna hovořili představitelé rozvědky s novináři o svém hodnocení al-Kajdy rok po zabití Usámy bin Ládina. Tento brífink zahrnoval důležité informace o bin Ládinově síti a o tom, do jaké míry může do budoucna představovat hrozbu. To je z hlediska veřejného zájmu mimořádně důležité. Jenže podle poslední novely by podobné události mohly být do budoucna zakázány.

Toto ukvapené opatření může zastavit každodenní výměnu informací, která je krví demokratické diskuse ve společnosti, aniž by se země stala v jakémkoliv ohledu bezpečnější.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7590

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2012