Německo se brání plánu Evropské ústřední banky zakoupit španělské a italské obligace

3. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Předseda Evropské ústřední banky Mario Draghi ve čtvrtek zveřejnil nový plán, podle něhož by Evropská ústřední banka a dva záchranné krizové fondy eurozóny odkoupily velké množství dluhových obligací Španělska a Itálie, a tak snížily raketově rostoucí náklady na jejich úroky, jenže Německo se tvrdě postavilo proti jeho plánu zachránit euro.

Draghi znovu ve čtvrtek opakoval své dramatické prohlášení z minulého týdne, že pro euro není cesty zpět. "Je nesmyslné být proti euru. Je nesmyslné nic neudělat pro euro," řekl. "Euro bude dál existovat."

Avšak finanční trhy byly nespokojeny, že Draghi nezveřejnil podrobnosti svého plánu odkoupit španělské a italské obligace. Zdá se, že Draghi hraje o čas. Dal najevo, že správní rada Evropské ústřední banky ve čtvrtek neučinila žádné rozhodnutí odkoupit španělské a italské obligace, ale vydala předpisy, jejichž důsledkem může být takové odkoupení příští měsíc. Draghi informoval, že jediné Německo ze všech 23 zemí ve správní radě ústřední banky se plánu na odkoupení francouzských a španělských obligací odmítlo účastnit.

Burzy přijaly tento vývoj se zklamáním. Euro pokleslo vůči dolaru o 0,3 procenta, španělské úroky stouply na astronomických 7,18 procent a burzy poklesly.

Zdá se, že zatímco politikové a bankéři odcházejí na srpnovou dovolenou, bude to pro eurozónu další perný měsíc.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7560

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2012