Sýrie údajně v odvetě usmrtila saúdského prince

4. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Nedávno jmenovaný šéf saúdských bezpečnostních služeb princ Bandar Bin Sultan bin Abdulazíz mohl být zabit 23. července při bombovém útoku na ústředí zpravodajských služeb v Rijádu. Zprávy z Evropy a Středního východu, které nebylo možno ověřit, tvrdí, že Bandar mohl být usmrcen syrskými agenty.

Saúdské úřady potvrdily smrt princova náměstka Mašála al-Karního, ale o osudu prince se nezmiňují. Ten od útoku nebyl spatřen na veřejnosti.

Dobře informovaný zdroj napojený na elitu Spojených arabských emirátů řekl čínskoamerické televizní stanici NTD, že Bandar byl zabit.

31. července přišly listy International Business Times a The Times of Israel s verzí, podle níž byl útok v Rijádu syrskou odvetou za bombový útok v Damašku z 18. července, který zabil čtyři nejdůležitější členy Asadova bezpečnostního establishmentu.

Izraelský server Debka, který sleduje vlastní agendu, 26. července přišel s verzí, podle níž Syřané nemohli proniknout tak rychle do saúdských struktur, takže útok provedl Írán prostřednictvím al-Kajdy.

Ani saúdské, ani syrské úřady se k osudu Bandara zatím nevyjadřují.

(Bandar je také často - možná neprávem, možná právem - označován za duchovního otce katastrofálního plánu zaútočit v druhé maovské fázi povstání na dvě největší syrská města, který syrské povstalce nyní zdevastované palebnou převahou pravidelných jednotek přinutí v řádu měsíců podstatně utlumit ozbrojené aktivity, doplnit stavy a reorganizovat se na tureckém území; proto není zdaleka jasné, kdo ze Syřanů by vlastně mohl mít větší důvod Bandara zabít, zda Asad, nebo povstalci - pozn. KD.)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9887

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2012