Útoky CIA americkými bezpilotními letadly "porušují suverenitu Pákistánu"

3. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Tak se vyjádřil Wajid Shamsul Hasan, vysoký komisař Pákistánu v Londýně, jeden z nejvýznamnějších pákistánských diplomatů. Varoval, že americké útoky bezpilotními letadly v Pákistánu vážně oslabují demokratické instituce v této zemi. "Tyto útoky destabilizují nebo ochromují demokratickou vládu. Protože lidi si z ní dělají legraci: Vy schválíte v parlamentu rezoluci proti útokům americkými bezpilotními letadly a ono se nic neděje. Američané vás neposlouchají a dál narušují vaše území."

Diplomat však přiznal, že Pákistán nemá možnost zastavit letecké údery, jedině může apelovat na veřejné mínění: "Nemůžeme bojovat proti jediné světové supervelmoci, která v této chvíli je na světě všemocná. Jsme malá země, jsme špatně vybaveni."

Pákistánská vláda se zjevně rozhodla vyvinout velkou mezinárodní PR iniciativu ve snaze zastavit nepopulární americké letecké údery bezpilotními letadly. Důvodem je, jak uvedl Hasan, že protiamerické nálady dosahují nebezpečně intenzivní úrovně. "I ti, kteří nás v pohraničních oblastech podporovali, se nyní stali našimi nepřáteli. Říkají, že se podílíme na těchto zločinech proti lidu. Těžko dnes najdete kohokoliv, kdo by podporoval Spojené státy, právě v důsledku těchto útoků bezpilotními letadly. "

Hasan zdůrazňuje, že Pákistán chce vést válku proti al Kajdě a extremismu a poukazuje, že od 11. září 2001 zemřely v teroristických útocích tisíce pákistánských civilistů i vojáků. "Nejsme proti likvidaci příslušníků al Kady. Nebyli jsme proti eliminaci Usámy bin Ladina."

Spojené státy však trvale porušují útoky svými bezpilotními letadly pákistánskou národní suverenitu. "Je to porušování Charty OSN, je to jasné porušování naší územní suverenity a národní celistvosti. K těmto útokům bezpilotními letadly dochází už od roku 2004. Usmrtily 2500 - 3000 lidí."

Hasan se také ostře kriticky vyjádřil ohledně toho, co považuje za americký nezájem o podporu demokracie v Pákistánu a v Afghánistánu. Naznačil, že jsou lidé v americké vládě, kteří by dávali přednost jednání s diktátorem.

Americká vojenská akademie v Monterey najala profesora filozofie Bradleyho Strawsera (33), který ostře hájí legitimitu amerických útoků bezpilotními letadly v druhých zemích. Argumentuje, že američtí vojáci jsou při těchto útocích naprosto mimo ohrožení, což je správné - když útočí armáda či policie proti zločincům, měla by být v bezpečí - a že útoky bezpilotními letadly jsou přesnější než tradiční útoky a zabíjejí daleko menší počet nevinných civilistů než jiné zbraně.

Strawser bude od podzimu v Monterey vyučovat kursy vojenské etiky.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
8969

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2012