Kofi Annan rezignoval na svou funkci mezinárodního vyslance pro Sýrii

3. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Jak chaotické a nekoordinované jsou postoje mezinárodního společenství ke krvavé krizi v Sýrii bylo drasticky podtrženo rozhodnutím vyslance OSN Kofiho Annana odstoupit z funkce vyjednavače pro Sýrii, protože, jak uvedl, jeho úkol je "nemožný".

Bývalý generální tajemník OSN uvedl, že pro něho bylo "svatou povinností" přijmout před pěti měsíci funkci vyjednavače OSN pro Sýrii a pokusit se najít řešení konfliktu. Avšak rostoucí militarizace konfliktu a nejednotnost mezi světovými mocnostmi vedla ke změně situace.

"V době, kdy potřebujeme - kdy syrský lid zoufale potřebuje, aby se jednalo - se lidé v Radě bezpečnosti OSN jen dál navzájem obviňují," řekl ve čtvrtek frustrovaný Kofi Annan v ústředí OSN v Ženevě.

Annanův šestibodový mírový plán pro Sýrii byl už tak nefunkční, avšak jeho dramatická rezignace se nyní stane jeho úmrtním listem. Mezinárodní společenství od nynějška nemá žádný vliv na nejnásilnější kapitolu Arabského jara, která se nyní proměňuje v občanskou válku. V níž už zahynulo podle odhadů až 20 000 osob.

Pomalou a neefektivní diplomacii předběhla rychle se vyvíjející a nebezpečná situace. V současnosti se bojuje v Aleppu, ve druhém největším městě Sýrie.

Ban Ki Moon, současný předseda OSN, uvedl, že až Annan odejde koncem srpna z funkce, jmenuje nového velvyslance. Bílý dům se vyjádřil, že Annanova rezignace dokazuje, že Rusko a Čína odmítly v Radě bezpečnosti jednat. "Prezident Assad, navzdory jeho příslibu přidržovat se Annanova plánu, dál brutálně vraždí vlastní lidi," řekl mluvíč Jay Carney.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6251

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2012