Írán: Za selhání Annanova plánu nesou odpovědnost "země, které se vměšují"

3. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Írán dnes ze selhání Annanova mírového plánu pro Sýrii obvinil "některé vměšující se země". Kofi Annan ve čtvrtek oznámil, že jako mírový vyslanec OSN a Ligy arabských států končí, a zdůvodnil to atmosférou obviňování a zablokováním Rady bezpečnosti.

Írán opakovaně vyjadřoval Annanovi podporu. Jeho plán, který povstalci již před několika týdny odmítli, se soustřeďoval na zastavení palby, k němuž nikdy nedošlo. Opozice uvádí, že od března 2011 zahynulo při střetech s ozbrojenými silami na 18 000 osob. Vláda tvrdí, že povstalci zabili 6 000 vojáků. Občanská válka je v posledních dnech stále krvavější.

"Zdá se, že některé vměšující se země nebyly spokojené s úsilím... zastavit dodávky zbraní do Sýrie a ukončit teroristické aktivity," řekl mluvčí íránského ministerstva zahraničí Ramin Mehmanparast.

"Nejen že tyto země [ničím] nepomohly... Annanovu plánu, pokaždé když tento plán v jedné oblasti uspěl, byli jsme svědky zesílení teroristických aktivit v Sýrii," dodal mluvčí pro agenturu IRNA.

Annan opakovaně prohlásil, že regionální mocnost Írán, která je hlavním spojencem syrského režimu, by měla být zapojena do řešení syrské krize. Západ ale jakoukoliv roli Íránu v této záležitosti odmítá.

Íránští představitelé obviňují Západ, že spolu s některými arabskými zeměmi usiluje o svržení syrského režimu a posiluje postavení Izraele v regionu podporou extrémistických islamistických uskupení.

V červenci Írán nabídl, že zorganizuje konferenci s účastí syrské vlády a opozice, ale nabídka byla opozicí odmítnuta.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7084

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2012