27954

Server IDnes šíří nenávist proti náboženské víře

4. 8. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

< Billboard k ramadánu ve skotském Glasgow. Místní "Rádio Ramadán" vítá tento měsíc jako měsíc "půstu, trpělovosti a laskavosti".

Ohromil mě titulek na serveru IDnes Muslimští rodiče dostali v Británii za udušení rebelující dcery doživotí. Server IDnes se tím dopouští vyvolávání rasové a náboženské nenávisti vůči určité víře a doufám, že příslušná prokuratura bude jednat. Není možné vytvářet předsudky a naznačovat, že kdo je příslušník určité náboženské víry, je automaticky vrah. Jako kdyby IDnes psala "Křesťan zavraždil souseda." "Ateista v české vládě rozkradl miliony."

V Británii vyvolalo odsouzení rodičů Shafiely Ahmedové za její vraždu velkou publicitu. Zadáte-li si její jméno do google news, objeví se vám 720 článků. Kriminální čin jejích rodičů není spojován s muslimskou vírou. Zcela oprávněně, protože muslimská či jakákoliv víra nemá s tímto trestným činem absolutně nic společného a je kriminální insinuovat, jak to činí nevímproč server IDnes, že tomu tak je. Pokud vím, rodiče mohli klidné být sikhové, nebo, co já vím, hinduisti. V britských médiích se jejich případné muslimství právem neřeší a je nepochopitelné, kde tuto informaci IDnes vzala a proč ji kriminálně zdůrazňuje. (Rodiče kromě toho byli v praxi odsouzeni nikoliv na doživotí, ale na minimum 25 let vězení.)

Server BBC přinesl profil otec Shafiely Ahmedové Iftikhara Ahmeda. Iftikhar Ahmed měl dánskou manželku Vivo Lone Andersenovou, kterou si vzal r. 1982 v Kodani a má s ní syna Tonyhoa Andersena. Žil s ní v Dánsku do roku 1986 zcela západním způsobem života. Když se s ním přistěhovala do britského Bradfordu, zjistila, že v bytě je zároveň Iftikharova sestřenice Farzana v pokročilém stavu těhotenství. Pouze později vyšlo najevo, že je Farzana těhotná s Iftikharem a že se za něho provdala v Pákistánu! Zjevně měl Iftíkhar Ahmed něco v hlavě v nepořádku už hodně dlouho, ale co to má společného s nějakou náboženskou vírou?

Posuďte, jak o případu píší civilizované sdělovací prostředky, nikoliv žumpa, jakou je server IDnes. Po tomto článku volím slovo "žumpa" uváženě, sedí. Jak by se autorovi toho článku podprahové obvinění, že kdo je muslim, je vrah, líbilo jemu samotnému, kdyby byl muslim?

V zemi, kde by řádně fungovalo soudnictví, by byl autor výše zmíněného článku na serveru IDnes právem obžalován za vyvolávání rasové a náboženské nenávisti. Tento způsob psaní je nepřípustný a může vést ke katastrofě. Novinář bude mít na rukou krev, ani se nenaděje.

PS. Podobně jako v případě Romů, i tento článek už vyvolává od některých čtenářů tvrdě rasistické reakce. Měli by se stydět. Prostě někteří lidé v Čechách jsou drsnými rasisty, zřejmě si tím hojí vlastní komplex: "Já a moje komunita jsme 'normální', kdo se projevuje jakoukoliv jinakostí, je nelegitimní, případně vyloženě zločinec. Tímto způsobem se ale nedá žít v moderním světě. Zjevně není pro kohokoli, kdo se nějak odlišuje, vůbec příjemné žít mezi některými Čechy...(JČ)

Smrt Shafilei Ahmed byla tragédie. Další ženy už nesmějí mít stejný osud

4. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

"Jsme méně Britkami kvůli své etnicitě, barvě kůže nebo víře?" Bohužel, v Británii jednadvacátého století je tomu přesně tak.

(Zkusme paralelu s Českem: "Jsme méně Čechy kvůli své etnicitě, barvě kůže nebo víře?" Bohužel, v Česku jednadvacátého století je tomu přesně tak." - Platí to např. pro Romy? JČ.)

Je nutno zahájit veřejné vyšetřování, k jakým selháním došlo kv Shafileině případě a zajistit, aby obdobná voláni o pomoc byla vyslyšena, píše Sara Khanová. Píše o věci poněkud jinak než server IDnes. (JČ)

Útoky CIA americkými bezpilotními letadly "porušují suverenitu Pákistánu"

3. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Tak se vyjádřil Wajid Shamsul Hasan, vysoký komisař Pákistánu v Londýně, jeden z nejvýznamnějších pákistánských diplomatů. Varoval, že americké útoky bezpilotními letadly v Pákistánu vážně oslabují demokratické instituce v této zemi. "Tyto útoky destabilizují nebo ochromují demokratickou vládu. Protože lidi si z ní dělají legraci: Vy schválíte v parlamentu rezoluci proti útokům americkými bezpilotními letadly a ono se nic neděje. Američané vás neposlouchají a dál narušují vaše území."

Diplomat však přiznal, že Pákistán nemá možnost zastavit letecké údery, jedině může apelovat na veřejné mínění: "Nemůžeme bojovat proti jediné světové supervelmoci, která v této chvíli je na světě všemocná. Jsme malá země, jsme špatně vybaveni."

Sýrie údajně v odvetě usmrtila saúdského prince

4. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Nedávno jmenovaný šéf saúdských bezpečnostních služeb princ Bandar Bin Sultan bin Abdulazíz mohl být zabit 23. července při bombovém útoku na ústředí zpravodajských služeb v Rijádu. Zprávy z Evropy a Středního východu, které nebylo možno ověřit, tvrdí, že Bandar mohl být usmrcen syrskými agenty.

Kofi Annan rezignoval na svou funkci mezinárodního vyslance pro Sýrii

3. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Jak chaotické a nekoordinované jsou postoje mezinárodního společenství ke krvavé krizi v Sýrii bylo drasticky podtrženo rozhodnutím vyslance OSN Kofiho Annana odstoupit z funkce vyjednavače pro Sýrii, protože, jak uvedl, jeho úkol je "nemožný".

Bývalý generální tajemník OSN uvedl, že pro něho bylo "svatou povinností" přijmout před pěti měsíci funkci vyjednavače OSN pro Sýrii a pokusit se najít řešení konfliktu. Avšak rostoucí militarizace konfliktu a nejednotnost mezi světovými mocnostmi vedla ke změně situace.

"V době, kdy potřebujeme - kdy syrský lid zoufale potřebuje, aby se jednalo - se lidé v Radě bezpečnosti OSN jen dál navzájem obviňují," řekl ve čtvrtek frustrovaný Kofi Annan v ústředí OSN v Ženevě.

Annanův šestibodový mírový plán pro Sýrii byl už tak nefunkční, avšak jeho dramatická rezignace se nyní stane jeho úmrtním listem. Mezinárodní společenství od nynějška nemá žádný vliv na nejnásilnější kapitolu Arabského jara, která se nyní proměňuje v občanskou válku. V níž už zahynulo podle odhadů až 20 000 osob.

Pomalou a neefektivní diplomacii předběhla rychle se vyvíjející a nebezpečná situace. V současnosti se bojuje v Aleppu, ve druhém největším městě Sýrie.

Ban Ki Moon, současný předseda OSN, uvedl, že až Annan odejde koncem srpna z funkce, jmenuje nového velvyslance. Bílý dům se vyjádřil, že Annanova rezignace dokazuje, že Rusko a Čína odmítly v Radě bezpečnosti jednat. "Prezident Assad, navzdory jeho příslibu přidržovat se Annanova plánu, dál brutálně vraždí vlastní lidi," řekl mluvíč Jay Carney.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Německo se brání plánu Evropské ústřední banky zakoupit španělské a italské obligace

3. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Předseda Evropské ústřední banky Mario Draghi ve čtvrtek zveřejnil nový plán, podle něhož by Evropská ústřední banka a dva záchranné krizové fondy eurozóny odkoupily velké množství dluhových obligací Španělska a Itálie, a tak snížily raketově rostoucí náklady na jejich úroky, jenže Německo se tvrdě postavilo proti jeho plánu zachránit euro.

Draghi znovu ve čtvrtek opakoval své dramatické prohlášení z minulého týdne, že pro euro není cesty zpět. "Je nesmyslné být proti euru. Je nesmyslné nic neudělat pro euro," řekl. "Euro bude dál existovat."

Zemřel britský historik John Keegan

3. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Ve svém domě v anglickém Kilmingtonu včera zemřel britský autor široce považovaný za vynikajícího představitele svého oboru, vojenský historik John Keegan. Bylo mu 78 let.

Byl autorem více než dvaceti knih, z nichž se stala zřejmě nejznámější Tvář bitvy (The Face of Battle, 1976), v níž zpochybnil některé zavedené mýty o středověkém válčení a údajně podřadnou roli pěchoty v tomto období. Při zkoumání mechaniky bitvy se zaměřil také na zkušenost obyčejného vojáka.

Keegan působil nejen jako badatel, ale také jako publicista a učitel na Royal Military Academy v Sandhurstu, později na Princeton University a Vassar College. Věnoval se vojenské historii v období mezi čtrnáctým a jednadvacátým stoletím, válce na zemi, na moři i ve vzduchu a také psychologii bitvy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

V Americe se málem srazila tři letadla

3. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Úřady vyšetřují incident, při němž se nedaleko amerického hlavního města málem srazila tři letadla. K incidentu došlo nedaleko washingtonského Reaganova letiště. Zmatení letečtí dispečeři dovolili v úterý odletět dvěma letadlům společnosti US Airways právě v době, kdy se třetí letadlo této společnosti chystalo přistát. Přistávající letadlo se dostalo vertikálně na vzdálenost jen asi 160 metrů a horizontálně asi 3 kilometry od jednoho ze startujících letadel. Podle amerických předpisů musí být vertikální vzdálenost mezi letadly nejméně 300 metrů a horizontální nejméně 6 km. Podle listu Washington Post hrozilo, že se letadla srazí za 12 vteřin. Jakmile si letečtí dispečeři uvědomili svou chybu, nařídili přistávajícímu letadlu, aby rychle změnilo kurs.

K incidentu došlo poté, co před rokem byla na témž letišti dvě letadla nucena přistát bez pomoci leteckého dispečinku poté, co jediný letový dispečer ve službě usnul. Incident tehdy vedl ke kontrole počtu zaměstnanců a míry jejich únavy na amerických letištích.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Američané bojují proti právům homosexuálů hromadnou návštěvou fastfoodových restaurací

3. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Generální ředitel americké fastfoodové restaurace Chick-fil-A se rozhodl dát veřejnosti najevo, že odmítá právo homosexuálů uzavírat sňatek. Vyovlal tím posměch a kritiku od některých zákazníků a také od televizních Muppets. Rychle z toho vznikla nová americká kulturní válka. Moderátor ultrapravicové televize Fox News Mike Huckabee se veřejně postavil na obhajobu postojů ředitele restarace Chick-fil-A. Apeloval na veřejnost, aby mu ve středu projevila podporu demonstrativní návštěvou restaurace Chick-fil-A.

Návštěva této restaurace a koupě porce kuřete měla být podle Huckabeeho "vyjádřením podpory pro podnik, který funguje na křesťanských zásadách a jehož ředitelé jsou ochotni hájit boží hodnoty, které zastáváme. Příliš často," dodal, "levicoví podnikatelé činí vyjádření na podporu sňatků homosexuálů, potratů a rouhačství. Když křesťané začnou hájit tradiční hodnoty, jsou obviňováni, že nenávidí homosexuály, že se chovají jako fundamentalisté, že jsou nenávistní a nesnášenliví."

A skutečně, stovky lidí vytvořily před fastfoodovými restauracemi na znamení odporu proti právu homosexuáků uzavírat sňatky ve středu dlouhé fronty...

Podrobnosti ZDE

Levice, pravice a Babiš

3. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

"Nevím ještě přesně, kde budeme stát, ale vím, jak by měl fungovat tento stát -- kvalita života by měla být pro všechny stejná", odpovídá podnikatel Andrej Babiš na dotaz, zda jeho politická iniciativa ANO 2011 bude spíše nalevo či napravo, v rozhovoru pro Hospodářské noviny. V posledních letech se téměř zdá, že vymezit se na politickém spektru je pro politická uskupení nepříjemnou záležitostí, píše Daniel Rejman.

Levice, pravice, hornice, dolnice a černá slepice

3. 8. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

"Ser de la izquierda es, como ser de la derecha, una de las infinitas maneras que el hombre puede elegir para ser un imbécil: ambas, en efecto, son formas de la hemiplejia moral."
("Být vlevo je, stejně jako být vpravo, jeden z nekonečného množství způsobů, jak se člověk může stát imbecilem: obojí jsou v důsledku formy polovičního morálního ochrnutí.")
José Ortega y Gasset

To že se strana odmítá vymezovat na pravolevé ose může mít tolik důvodů, na kolik si jen vzpomenete. Marketingové odlišení produktu od všech ostatních na trhu ve stylu Liškových Zelených, snahu o co nejširší koaliční potenciál, politickou nedovařenost projektu či záměrné klamání tělem - nic z toho nelze vyloučit. Ale vedle toho všeho je dobré ve smyslu Ortegova výroku také připustit, že pravolevé hašteření může občas zakrývat prázdnotu na obou stranách - a chce-li tedy kdokoliv řešit problém věcně, nemůže tak činit natažený na pravolevém skřipci.

Válka, která neskončila

3. 5. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 33 minut

Ani padesát let po válce ve Vietnamu nemůžeme konstatovat, že by skutečně byla u konce. Stále se v důsledku chemické kampaně zahájené na začátku války rodí postižené děti.

Vydáváme ke čtyřicátému výročí ukončení vietnamské války článek, který původně vyšel v BL dne 3. 8. 2012.

O čem jsou dnešní Spojené státy?

2. 8. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 16 minut

Po desetidenním pobytu v Kalifornii, v Los Angeles a v okolí se chci pokusit shrnout kulturní rozdíly mezi Spojenými státy a Británii, respektive Evropou tak, jak jsem je povrchně zaznamenal během této krátké cesty.

Stručně řečeno, připadá mi, že Spojené státy jsou jakýmsi mladším, primitivním, nevzdělaným, ale silným a agresivním a často inovativním bratrem Británie a Evropy.

Fotogalerie z Los Angeles ZDE ZDE ZDE ZDE

Amerika: předražené zdravotnictví a zneužívání protiteroristických opatření ke komerčnímu prospěchu firem

2. 8. 2012

čas čtení 6 minut

Přečetl jsem si váš článek z vaší cesty do LA, píše Jaromír Born. Vaše postřehy jsou velice na místě - bohužel. Domnívám se, že existuje mnoho 'Amerik', takže budou určitě kulturní rozdíly mezi životem na pobřežích, na Středozápadě, či v Oregonu, nebo v Mississippi. Já žijí v Kansas City již 16 let, vítr mne sem zavál po desetiletém pobytu v Montrealu.

Během těchto šestnácti let se zde k dobrému změnilo mnoho, pokud se týká kultury a stravování a zdravějšího životního stylu. Leč tohle všechno se netýká většiny zdejších lidí. Pro většinu lidí je důležité spíše si zajít v neděli ráno do kostela, než si jít zasportovat.

Amerika: Buzerace a propaganda

2. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Ve svém článku "O čem jsou dnešní Spojené státy?" jste to popsal naprosto přesně, píše Petr Zajíček.

V Británii pobývám už sedmým rokem, v USA jsem strávil dva a půl měsíce, tak situaci mohu porovnat.

Do USA jsem letěl v únoru 2002. Buzerace na letištích, dvojnásobné zouvání bot, ale na území USA najednou kamarád (vlastnící v ČR zbrojní průkaz) zjistil, že provezl v kapse bundy tři náboje do pistole.

Ačkoliv od teroristických útoků uplynulo 5 měsíců, většina amerických zpravodajských stanic vysílala se stálým nápisem WAR ON TERROR. Byla to taková propaganda, že mi to připomínalo zpravodajství z dob KSČ. V americké televizi co 12 minut, to reklama. Systém záměrně produkuje sebevědomé hlupáky, citově otupělé. Proto tolik vražd a stříleček i v komediích, proto tolik pořadů pro mladé typu "winner or loser", kde vítězí dravější.

V USA mi chyběla starší historie, ty staré hrady a zříceniny. V tomhle ČR spolu s několika státy (Švýcarsko, Slovensko) vyniká.

Debatní klub

Diskuse Roman Joch - Jan Čulík

2. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta



  • Jsou západní média svobodná, nebo pracují pro establishment?
  • Lidská práva -- střední a nižší třída versus bohatí a vlivní.
  • ČR a Izrael - je na místě paralela mezi současným státem Izrael a První republikou?
  • Politická idea a představa její realizace.

Na pozvání režiséra Alexandra Vojty debatoval v minulých dnech o aktuálních politických otázkách Jan Čulík v Debatním klubu s Romanem Jochem, poradcem premiéra Nečase.

K aktuálním politickým otázkám v minulých dnech také diskutovali v Debatním klubu Jan Čulík a Eric Best, vydavatel časopisu Fleet Sheet, na tato témata:

  • Kde končí kritika establishmentu a začíná aktivismus?
  • Role médií v aktuálních kauzách a smysl veřejnoprávních médií - jejich budoucnost.
  • Je Česká republika důležitá z mezinárodního hlediska?

DISKUSE JAN ČULÍK - ERIC BEST

Řešením je hledání cest k rozumné koexistenci různých názorů

3. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Dobrý den,

chtěl bych poděkovat za zveřejnění velmi zajímavé diskuse mezi p. Čulíkem a Jochem, píše Jan Mertl. Ukazuje jak argumentační zdatnost zejm. p. Čulíka, tak ale i omezení současného diskurzu o problémech společnosti. Velmi zajímavá byla také otázka "neutrálních" problémů, kdy může na danou věc existovat více názorů a všechny jsou logické a legitimní. Stejně mi to ale trochu přijde, že úroveň poznání těchto věcí už je tak vysoko, respektive je tak názorově vyhraněná, že praktická řešení se budou nalézat jen velmi obtížně, právě vzhledem k existenci takto vyhraněných přístupů. Jistou paralelu vidím například s náboženstvím: zatímco ve středověku se stoupenci různých církví v podstatě vybíjeli, dnes jsou relativně pokojně sdružení v ekumenické radě církví a de facto táhnou za jeden provaz. Jako klíč k řešení tedy vidím, hledání cest k rozumné koexistenci těchto názorů, což ale v ČR bude velký problém ..

27953

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Česká republika na prodej

3. 8. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení < 1 minuta

Některé veřejné nápisy svou stylisticko-kontextuální tupostí demonstrují účinek náhodného "chybného výkonu", o němž otec psychoanalýzy Sigmund Freud tvrdil, že má větší potenciál odhalit pravdu, než přesně zformulovaný a vyřčený výrok inteligentního člověka, který má nad svým projevem plnou kontrolu...

Za foto děkuji panu Petru Novákovi.

Skandál jménem LIBOR: proč je vlastně skandální?

2. 8. 2012 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 6 minut

Počínaje letošním čtvrtým červencem čteme v předních světových novinách a prohlášeních vydávaných zákonodárci, centrálními bankami a justičními kapacitami o "skandálu" týkajícím se něčeho jménem LIBOR. Pokud se člověk nezabývá bankovnictvím, s největší pravděpodobností se s tímto slovem setkal poprvé v životě. Najednou nám bylo řečeno, že přední banky ve Velké Británii, Spojených státech, Švýcarsku, Německu, Francii a pravděpodobně v řadě dalších zemí se v souvislosti s LIBORem údajně dopouštěly "podvodného" jednání.

Deník Guardian třetím nejčtenějším globálním listem

2. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Podle tiskové zprávy deníku Guardian je nyní deník třetím nejčtenějším globálním listem. V červnu 2012 měl 30,5 milionu individuálních čtenářů. Začátkem roku 2012 se nejčtenějším globálním listem stal britský polobulvární deník Daily Mail, na druhém místě byl list New York Times. V Británii má Guardian 5,8 milionu individuálních čtenářů týdně.

Deník Guardian, nedělník Observer a jejich digitální verze vydává firma Guardian News & Media, kterou vlastní Guardian Media Group. Ta má jediného akcionáře, The Scott Trust Ltd, který byl založen r. 1936 s cílem zajistit, aby novinářská práce Guardianu byla nezávislá na komerčních tlacích či na tlacích případného soukromého vlastníka.

V sočasnosti má Guardian v digitální formě i americkou mutaci www.guardiannews.com, která se automaticky otevře čtenářům s americkými IP adresami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozděl a panuj

3. 8. 2012 / Uri Avnery

čas čtení 10 minut

Co se děje s izraelským sociálně protestním hnutím? Dobrá otázka, kladou si ji nejen v zahraničí, ale rovněž v Izraeli.

Vloni dosáhlo hnutí svého vrcholu v obrovské demonstraci. Tel Avivem pochodovaly statisíce. Vláda udělala to, co dělají vlády v podobných situacích: jmenovala komisi, na čele s respektovaným profesorem jménem Manuel Trajtenberg. Komise formulovala několik dobrých, ale omezených doporučení, z nichž byla skutečně splněna jen velmi malá část.

Hnutí v mezidobí hibernovalo. Bez řádného důvodu – jinak bychom museli připustit, že protestní hnutí by mělo jednat pouze v létě. (Já osobně mám raději zimní demonstrace. Léta jsou tady zatraceně horká.)

Na okraj jednoho průzkumu veřejného mínění

2. 8. 2012 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Řítíme se příliš rychle, abychom vnímali jednotlivosti, abychom si položili prostou otázku: Kam?

Nedávno publikovalo Centrum pro výzkum veřejného mínění výsledky svého průzkumu prestiže povolání, na které sama veřejnost reagovala poměrně vlažně. Ani já bych to příliš nerozmazával, kdybych se cestou do smíchovské vily Portheimka na vernisáž současných malířů nepotkal s básníkem, který shodou okolností zasedá v Radě Obce spisovatelů a na můj dotaz, co obec momentálně podniká, odpověděl lakonicky --nic. Smutně se usmál a dodal, že by snad bylo nejlepší ji rozpustit. Je bez prostředků a naděje, že by k nějakým přišla, je nepatrná. Donátoři dnes raději přispějí na okresní fotbalový turnaj v Dolní Mrduši.

Co nám (ne)stačí ke spokojenosti...

2. 8. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 5 minut

Lenka Bradáčová bude nejvyšší státní zástupkyní v Praze. Máme se radovat? Máme čekat nekompromisní fungování právního systému v režii "padni komu padni"? A je vůbec možné, aby se kvalita právního státu odvíjela od jednoho jména?

Americké ministerstvo obrany nevylučuje vojenský útok proti Íránu

2. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Americký ministr obrany Leon Panetta varoval ve středu během návštěvy Izraele, že Írán musím vyjednat přijatelné limity týkající se jeho jaderného programu, nebo Spojené státy podniknou vojenské akce s cílem zabránit mu, aby získal jadernou bombu.

Panetta řekl v Izraeli v záběru, v němž stál před izraelským protiraketovým systémem, že "všechny alternativy", včetně vojenské, "jsou na stole". Izraelský ministr Ehud Barak, který stál Panettovi po boku, konstatoval, že považuje za "velmi malou" pravděpodobnost, že by sankce kdy donutily Írán vzdát se svého jaderného programu.

Panetta jednal ve středu v Izraeli s premiérem Binyaminem Netanyahuem a ministrem obrany Ehudem Barakem "o to, jaké hrozbě čelíme" v souvislosti s íránským jaderným programem a o sdílení informací.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Politika "kreativní destrukce"

2. 8. 2012

čas čtení 6 minut

KD│ Je dnes opravdu těžké najít ve Spojených státech někoho, kdo byl navrhoval promyšlenou, pragmatickou a ideologicky nezaslepenou zahraniční politiku pro éru, v níž americký vliv ve světě začal pomalu, ale nezadržitelně klesat. V zásadě existují tři hlavní ideové tábory a ani jeden z nich nenabízí do budoucna nic nadějného.

Obama schválil tajnou podporu syrských povstalců

2. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Prezident Barack Obama podepsal nařízení o tajné americké podpoře povstalců usilujících o svržení syrského prezidenta Bašára al-Asada a jeho vlády. Agentuře Reuters to sdělil informovaný zdroj, který si nepřál být jmenován.

Austrálie nechce americkou základnu

2. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Austrálie dnes odmítla myšlenku amerického thinktanku, že by se v rámci změny strategických priorit mohla stát základnou pro útočné uskupení amerického válečného námořnictva soustředěné kolem letadlové lodě na jaderný pohon.

Cenzura na internetu v důsledku příliš velkého vlivu korporací

Twitter zrušil konto britského novináře, protože kritizoval v článku americkou televizi

2. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Twitter zrušil konto britského novináře z deníku Independent poté, co kritizoval, že americká televize NBC odložila vysílání z Olympijských her o šest hodin, aby ho mohla vysílat v hlavním vysílacím čase a vydělat na reklamách. Vyvolalo to obrovskou vlnu protestů. Firma Twitter má vazby na televizi NBC.

Korespondent listu Independent v Los Angeles Guy Adams napsal ostře kritický článek o americké televizi NBC. Zdůraznil, že rozhodnutí americké televize odložit vysílání Olympijských her o šest hodin "vyvolalo posměch od televizních kritiků a zuřivost od americké veřejnosti".

Původně Twitter tvrdil, že Adamsovi zrušil konto, protože Adams zveřejnil email ředitele televize NBC a vyzval čtenáře, aby si mu stěžovali. Jenže šlo o veřejný email formátu, který byl běžně znám.

Po obrovské vlně kritiky Adamsovi Twitter konto obnovil, ale jak píše Adams v Independentu, nikdo nevysvětlil, proč mu bylo konto zrušeno a proč mu zase bylo obnoveno.

Dan Gillmor argumentuje v deníku Guardian, že je zřejmé, že veřejnost musí přestat spoléhat na digitální platformy, vytvořené a ovládané korporacemi či vládami a je nutno vytvořit struktury, které budou řídit jejich uživatelé.

Podrobnosti v angličtině ZDE. ZDE.

Irsko ztrácí důvěru k římskokatolické církvi - a není samo

1. 8. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 12 minut

Ještě před několika lety bylo naprosto nemyslitelné, aby se stalo to, k čemu došlo nedávno: Irský místopředseda vlády požádal římskokatolického kardinála, primase Veškerého Irska, aby se vzdal své funkce a odstoupil. Donedávna představovala církev nejmocnější sílu v Irsku - ona vlastně říkala "Stát? To jsme my", jak napsal Brian Bethune v kanadském týdeníku Macleans

Nový občanský zákoník:

Moderní kodex, nebo mrtvá vzpomínka na minulost?

1. 8. 2012 / Aleš Uhlíř

čas čtení 2 minuty

Od 1. ledna 2014 by měl nabýt účinnosti nový občanský zákoník. Jde o kodex vymykající se jakémukoli stručnému hodnocení. Z dosavadní úpravy soukromého práva nezůstane doslova kámen na kameni. Někteří jásají nad údajně geniálním dílem, jiní jsou opatrnější a část odborné veřejnosti vyjadřuje své nemalé obavy. Jako kodex soukromého práva jde o dílo zajisté monumentální. Skvěle by se s ním dalo kupříkladu demonstrovat pojetí soukromého práva, jak se vyvinulo od počátku 19. století, kdy vznikaly první civilní kodexy, dejme tomu do přelomu 19. a 20. století. Je to totiž dílo spíš historické, než norma, která by odrážela aktuální život a jeho potřeby.

Vedou neokonzervativci Romneyho do války?

1. 8. 2012

čas čtení 5 minut

Vypsal Mitt Romney Izraeli bianco šek na válku proti Íránu?

Tak to alespoň vypadá podle prohlášení jeho poradce Dana Senora v Jeruzalémě, které znamená rozsvícení zeleného světla signalizujícího: "Pokud do toho půjdete, Mitt vám bude krýt záda".

Průzkum koruptivnosti novinářů provedený PR agenturou

1. 8. 2012

čas čtení 43 minut

tisková zpráva PR agentury Donath Business & Media. Redakce Britských listů neprověřovala objektivitu ani nekomentuje metodiku (zejména výběr respondentů - novinářů z adresáře PR agentury :-)) průzkumu DBM ve spolupráci s MRThink. Nicméně zjištění a závěry vyznívají podle editora BL a jeho zkušeností realisticky. Ano, takový a možná ještě daleko horší je svět českých médií a české žurnalistiky... │ŠOK

Novináři se při své práci nejčastěji setkávají s tlakem ze strany vedení redakce z ekonomických důvodů. Podle tří čtvrtin respondentů ovlivňuje negativně kvalitu českých médií, zhruba stejnou měrou také nízká odborná a etická úroveň novinářů. Redakce mají nastavená interní pravidla, jak přistupovat k „motivačním“ nabídkám firem či PR agentur. I přesto se pouze 42 % novinářů vyslovilo zásadně negativně k přijímání darů. Vyplývá to ze závěrečné zprávy z rozsáhlého průzkumu, kterou dnes zveřejnila agentura (DBM). Na elektronické dotazování v období od 4. do 17. června 2012 odpovědělo 566 z 2577 oslovených aktivních novinářů z tištěných celostátních a regionálních médií, rozhlasu, televize a internetových zpravodajských periodik v ČR. Nepřekvapil pouze počet respondentů, ale zejména otevřenost jejich odpovědí.

„Cílem průzkumu bylo zmapovat aktuální názory českých novinářů na mediální prostředí v ČR včetně vnějších vlivů ze strany inzerentů, politiků i PR agentur,“ uvedl Michal Donath, ředitel DBM.

Obamovy vyhlídky vypadají zle. Může ještě vyhrát?

1. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Pokud by prezident Barack Obama v listopadových volbách zvítězil, musel by překonat sadu údajů, přes něž neprošli žádný obhájce postu v Bílém domě ani žádná strana. Míra nezaměstnanosti už celé měsíce překračuje osmiprocentní hranici; musíte se vrátit až do roku 1936, abyste našli prezidenta znovuzvoleného v době vyšší nezaměstnanosti. V případě Franklina Delano Roosevelta šlo o údaje podstatně lepší, než jaké zdědil po předchůdci. A ekonomika rapidně rostla...

Zemřel Gore Vidal - diagnostik amerického úpadku

1. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Elegantní a jízlivý autor, který věnoval svou práci tomu, co považoval za konec americké civilizace, zemřel v úterý ve svém domě v Los Angeles, kam se přestěhoval v roce 2003 po dlouholetém pobytu v italském Ravellu. Bylo mu osmdesát šest let.

Španělsko hlásí rekordní odliv kapitálu

1. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Únik kapitálu ze Španělska se v květnu meziročně zčtyřnásobil a dosáhl hodnoty 41,3 miliard eur. Jde o známku mizející důvěry v bankovní sektor. Za prvních pět měsíců podle centrální banky odteklo ze země rekordních 163 miliard eur.

Nový americký zákon o utajování informací ohrožuje demokracii

1. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Každodenně ve Washingtonu dochází k tomu, že vládní představitelé - v Pentagonu, State Departmentu, v Bílém domě, Kongresu nebo CIA - hovoří s novináři o informacích, které jsou pavažovány za citlivé. Tito představitelé nejsou jmenováni, nicméně informace jsou poskytovány proto, aby reportéři věci mohli porozumět a často se také dostanou na veřejnost. Tito představitelé se snaží pomoci americkému lidu vyznat se ve složitých politických záležitostech a jejich počínání je silným přetrvávajícím rysem naší demokracie. Nyní ale v důsledku nedávných úniků bezpečnostních informací senátní výbor pro zpravodajské služby hlasoval v poměru 14:1 pro novelu zákona 2013, která zakáže každému kromě ředitele, jeho náměstka nebo PR představitele úřadu takové informace poskytovat médiím. Ti nahoře mohou mluvit i nadále, jenže každý kdy by mohl mít protichůdný názor musí mlčet.

Zpráva State Departmentu odsuzuje porušování práv islamistů v EU a postsovětském prostoru

1. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Americké ministerstvo zahraničí (State Department) vydalo dokument o situaci v oblasti dodržování svobody svědomí ve světě za rok 2011. Vedle tradiční kritiky Ruska, Číny a některých jiných států se mezi ty kdo porušují náboženskou svobodu zařadily i Francie a Belgie, a to kvůli zákonům zakazujícím nošení burky, hidžábu, nikábu a dalších tradičních oděvních doplňků z islámského prostředí zakrývajících tvář ženy.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2012

3. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

V květnu 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 62 046,37 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2012 částkou 44921.92 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2012 částku 92 806,98 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

57498