Hrozí světu další potravinová krize?

30. 7. 2012

čas čtení 2 minuty

Nejhorší sucho za více než půl století v USA způsobilo opětovný růst cen na mezinárodním trhu potravin. Ceny kukuřice a sóji (USA je největším světovým producentem obou komodit) přesáhly rekordy z krize v letech 2007/2008, kdy hladové bouře vypukly ve více než třiceti zemích světa, počet hladovějících přesáhl miliardu a humanitární systém byl zahlcen požadavky na potravinovou pomoc.

Věci zatím ještě nejdou tak špatně. Kukuřice a sója jsou využívány především jako krmiva a ti kdo jedí maso nepatří mezi úplně nejchudší - mohou se tedy ještě adaptovat. Proto jsou nepokoje méně pravděpodobné: Protesty v Severní Africe, jež přešly v Arabské jaro, nastarovala vysoká cena pšenice.

A protože nepokoje nejsou tak pravděpodobné, vlády mohou mít menší sklon zavádět drastická regulační opatření typu zákazu exportu, která situaci na globálním trhu ještě vyhrocují. Tato dynamika zafungovala na přelomu 2010/2011.

Nicméně stále existuje možnost, že se krize neomezí jen na dvě zmiňované plodiny. Ceny pšenice za pět týdnů vzrostly o více než 50%, takže se zdá, že chovatelé přecházejí z kukuřice na jiná krmiva, což zvyšuje poptávku a cenová nákaza se šíří. A špatná úroda pšenice v hlavních exportních oblastech jako černomořský region nebo Austrálie vyvolala už v některých zemích paniku, objevují se exportní kontroly. Nejnáchylnější k potížím vyvolaným zdražením pšenice jsou země v Severní Africe, na Středním východě a pak také Pákistán.

A v zemích jako Mexiko nebo Čína zasahuje růst cen kukuřice a sóji přímo i nejchudší vrstvy (v Mexiku) nebo hrozí vyvolat inflační tlaky a následně zpřísnění měnové politiky, které "přiškrtí" ekonomiku - s globálními dopady.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
14186

Diskuse

Obsah vydání | 1. 8. 2012