Co je podstatou dnešní hluboké britské krize

29. 3. 2019

čas čtení 3 minuty


Původ dnešní britské krize spočívá v pošetilosti strategické reakce premiérky Mayové na mimořádné všeobecné volby v červnu 2017. Ty Mayová uspořádala, aby získala v parlamentě pro provádění brexitu výraznou většinu, ve skutečnosti je však prohrála, většinu v parlamentě ztratila a musí se od té doby spoléhat na volební podporu deseti  fundamentalistických poslanců severoirské strany DUP, které si zavázala úplatkem 1 miliardy liber, píše Tom Kibasi, ředitel organizace Institute for Public Policy Research.

Potíž je, že Mayová měla vnímat varování těsného výsledku referenda o brexitu z června 2016. Pokud tento téměř nerozhodný výsledek referenda o brexitu z roku 2016 nebyl dost jasným varováním, že bude nutno hledat kompromis, pak všeobecné volby z června 2017, z nichž nevznikla nikomu žádná většina, měl dát jasně najevo politikům, že bude zapotřebí společného, všestranického přístupu.

Je absurdní, že poslanci hlasují o svých preferencích pro brexit v parlamentě teprve nyní, jen několik dní před tím, než má Británie odejít z EU. Pokus uzavřít proces tím, čím měl začít, není receptem pro úspěch.

Je prostě šílené si myslet, že parlament dokáže vyřešit během několika dní to, co vláda nedokázala vyřešit za téměř tři roky. To, že neexistuje většina pro žádné řešení, by nikoho nemělo překvapovat.

Téměř nerozhodný výsledek hlasování v referendu o brexitu měl být správně chápán jako instrukce zajistit britské ekonomické partnerství na novém základě, který by splnil rozhodnutí odejít z EU, ale zajistil si souhlas těch, kteří hlasovali pro setrvání Británie v EU. Avšak podstata takového vztahu je složitá a musí být jasně a trpělivě vyjednána. Takovou dohodu nelze dojednat s  EU nyní do 12. dubna.

Takže je načase, aby britská politická třída přiznala, že na celé čáře selhala.

Brexit, slibovaný v referendu r. 2016 neexistuje a nikdy existovat nemohl. Od té doby vzniklý chaos je urážkou našich národních zájmů a naší národní důstojnosti. Jediným přijatelným řešením je nyní přežít ponížení žádosti o dlouhý odklad a vrátit se zpět ke kresličskému prknu. To by mělo vést k vyjednání důvěryhodného návrhu, který by mohl být předložen občanům v novém referendu s poctivým zhodnocením nové dohody ve srovnání s existujícím členstvím Británie v EU.

Zoufale potřebujeme seriozní politické vedení, které by zemi dokázalo vysvětlit, jak jsme se dostali do této situace a jak se z ní můžeme vymanit.

Nevyřčenou pravdou je skutečnost, že jsme si své problémy způsobili sami. Žijeme ve věku hluboké sociální a ekonomické nespravedlnosti, vyvolané rozhodnutími domácí britské vlády, nikoliv Bruselu. Brexit se stal kolosálním odváděním pozornosti od nutnosti tyto problémy řešit a jen dál ochromil víru veřejnosti ve schopnost našich institucí je vyřešit.

Je načase, aby politikové požádali lidi o odpuštění, aby přijali odpovědnost za své chyby a aby vyvedli zemi z vakua, do něhož ji dostali. Ale to nebylo na hlasovacích lístcích při indikativním hlasování v Dolní sněmovně ve středu a nebude to ani ve vládní rezoluci tento pátek.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8861

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2019