Proč by Česká republika neměla Turecku vydat Saliha Muslima Muhammada

26. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
V sobotu 24. února byl v pražském hotelu Marriott zadržen policií "duchovní otec" kurdského projektu Rodžava v severní Sýrii Salih Muslim Muhammad. Podle dostupných zpráv se měl v Praze účastnit "diskrétní" akademické konference pořádané blízkovýchodními experty kalifornské UCLA. Turecké úřady formálně požádaly o vydání a soud, který rozhodne o vazbě, má proběhnout nejpozději v úterý 27. 2.


Na Muslima byl v roce 2016 v Turecku vydán zatykač a vloni navíc došlo k přidání jeho jména na "červený seznam" nejhledanějších teroristů, s čímž souvisí i vypsání tučné finanční odměny na jeho hlavu. Muslim ovšem nepatří ke kádrům PKK, které vedly ozbrojený boj. Je to politik. A důkazy jeho politické zodpovědnosti za činy jiných osob by musel prozkoumat nezávislý soud. 

Turecko po neúspěšném pokusu o převrat před dvěma lety přestalo být zemí s nezávislou justicí. Kriticky píšící novináři zde končí ve vězení a na několik let za mřížemi může být odeslán i uživatel sociálních sítí, který si dovolí odmítnout probíhající intervenci v Sýrii.

Stručně řečeno, zastáncům opozičních názorů se v Turecku daří skoro stejně špatně jako na území, kde se Muslimovi podařilo realizovat jeho politický projekt neomezené vlády jedné strany.

Pokud by byl Muslim vydán, existuje velmi důvodné očekávání, že mu bude upřeno právo na spravedlivý proces - a ve zpolitizovaném soudním řízení obdrží "náhradní nejvyšší trest", tzn. doživotí v izolaci s právem pobývat 1 hodinu denně venku na dvoře.

Bez ohledu na politické názory a činy kohokoliv však platí, že právo na spravedlivý proces patří k základním lidským právům, které nesmí být nikomu odepřeno.

Česká republika by tedy neměla vydávat Saliha Muslima do Turecka, které dnes již není právním státem.

0
Vytisknout
7631

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2018