Nynější mrazy v Evropě jsou způsobeny katastrofálním oteplením v Arktidě

28. 2. 2018

čas čtení 2 minuty


Rekordní oteplení, k němuž došlo v těchto týdnech v temné Arktidě, vyvolává mrazy a sněhové bouře v Evropě. Nutí to vědce zaujmout ještě pesimističtější postoj k dosud nejhorším předpovědím globálního oteplování.

Existuje ještě možnost, že nynější meteorologický úkaz je jen náhodnou, mimořádnou událostí. Vědci jsou však vážně znepokojeni, že globální oteplování likviduje polární vortex, mocné větry, které tam kdysi izolovaly zmrzlý sever.


Červená čára ukazuje letošní teploty v Arktidě ve srovnání s historickým průměrem:

Rozhovor Britských listů 153. V Ostravě je taky život

23. 2. 2018

čas čtení 1 minuta




"Chtěli jsme, aby společnost víc přemýšlela." "Zjistili jsme, že se ve školách učí dvacáté století velice málo." Bohumil Kartous hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s ostravským podnikatelem a aktivistou Petrem Pánkem, ředitelem tamějšího Centra PANT. Centrum PANT zkoumá českou minulost i přítomnost. Spolupracuje při tom se školami. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 23. února 2018.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


Jeleni přišli z hor

28. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Skotsko je postiženo vážnou sněhovou kalamitou. Do městečka Dunkeld se z okolních kopců vydali jeleni hledat něco k jídlu:



Pro stoupence Czexitu: Bývalý konzervativní premiér John Major vážně varoval před katastrofou brexitu

28. 2. 2018

čas čtení 2 minuty


John Major: Myslím, že jsme velmi blízko tomu, že se  jako národ poškodíme. Myslím to opravdu vážně. Já si pamatuju velmi dobře svůj původ. [Premiér John Major pochází z chudé dělnické rodiny, pozn. red.] Já vím, jaké to je, když je týden delší než peníze. A to bude situace, v níž se lidé octnou v budoucnosti, pokud si nedáme velký pozor, jak budeme nyní vyjednávat tento brexit. Já nechci, abych toho musel být svědkem. Nikdy jsem dosud nezažil, že by byla naše země tak rozhádaná v tolika otázkách. Dosud jsem nikdy nezažil, že naše instituce, ať už jsou to politikové, nebo policie, jsou natolik ignorovány jako v současnosti. A to je nesmírně škodlivé a nesmírně nebezpečné. To nesmíme ignorovat. Musíme vnímat realitu a musíme mít strategii. Nechtěl jsem mít tento projev, o němž vím, že to vyvolá nelibost v mé vlastní straně. Nemám ve zvyku to dělat, nikdy jsem to nedělal. Ale nemůžu prostě nečinně sedět a dívat se, jak se posunujeme směrem, o němž jsem stoprocentně přesvědčen, že to poškodí miliony lidí, kteří by měli mít právo, že s nimi bude jejich parlament zacházet líp.

37 procent Britů hlasovalo pro odchod z Evropské unie. 63 procent buď hlasovalo pro setrvání v EU, anebo nehlasovalo. A protože stoupenci brexitu hovoří po celou dobu o suverenitě parlamentu, nemohou nic namítat, pokud navrhnu, aby nyní převzal rozhodování  parlament a rozhodl nakonec,  zda je to ten pravý brexit pro nás, nebo ne, anebo poslal lidi, aby tu dohodu vyjednali znovu, anebo rozhodl, aby lidé znovu hlasovali v referendu.

Stoupenci brexitu jsou ti poslední lidé na světě, kteří by mohli argumentovat proti těm skutečnostem, o nichž jsem hovořil dnes odpoledne. Samozřejmě nepřestanou. Ale je to absurdní, že to dělají.

Celý rozhovor Jona Snowa s Johnem Majorem je ZDE:


Czech police have charged a pensioner who has committed "muslim" terrorist attacks

28. 2. 2018

čas čtení 1 minuta



Czech police have charged a 70-year-old Czech pensioner with causing two train accidents in the Mladá Boleslav area last year. In both instances, the man cut down a tree which fell onto a railway track. In both instances, trains running on these lines collided with the trees.

The police found messages in Arabic, written in Latin script, at both crime scenes. It was subsequently discovered that the crimes had been committed by a Czech pensioner who wanted to incite fear of muslim terrorist attacks in the Czech population. The man is currently in pre-trial detention. He has been charged with terrorist offences.

The Czech pensioner's attack on the trains provoked strong reactions on social networks from antiislamic xenophobes in the Czech Republic last year due to a campaign conducted by the well-known Czech anti-islamic activist Martin Konvička. He disseminated the information about the attacks and about the messages in Arabic, which were left on the scenes of the crime. He failed to mention that the Arabic used in the messages was garbled and that the messages were fake.

Source in Czech HERE

 

V Británii napadl sníh. A tak policie zatkla zloděje, jejichž stopy vedly až k nim domů

28. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta


Dva zloději v Macclesfieldu si sněhem odnesli ukradené věci domů: policie je zatkla poté, co prostě sledovala jejich stopy v netknutém sněhu... :)

Sýrie je pro Evropany morální porážkou

28. 2. 2018

čas čtení 7 minut

Pak je tu apatie údajně pacifistických odvaděčů pozornosti. Tu nacházíme na radikální levici evropského politického spektra, od Londýna přes Berlín až po Athény. Morální relativismus se převlékl za "internacionalismus". Od samého počátku byla Sýrie příliš složitou krizí, než abychom v ní identifikovali vyhovující spojence, uvažuje se v těchto kruzích. Západ je vinen, tečka. - Budeme se muset jednou probrat tím, jak se nezbytné zpochybňování Západu jaksi proměnilo ve všeobecnou netečnost k tomu, co si mohou autoritářské mocnosti dovolit, napsala Natalie Nougayrèdeová.

Stoupenci brexitu: "EU chce Británii ukrást Severní Irsko!"

28. 2. 2018

čas čtení 1 minuta



Evropská komise zveřejnila svůj plán pro vyřešení hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem. Zatímco Británie nevypracovala žádný dokument k této věci, EU nyní vydala 120 stránkový dokument. Ten argumentuje, že nemá-li vzniknout pevná hranice, která by vedla k obnovení terorismu v Severním Irsku, Severní Irsko v podstatě musí zůstat součástí jednotného evropského trhu a celní unie EU a že hranice jednotného evropského trhu a celní unie EU musí být mezi irským ostrovem a Británií.

Premiérka Theresa Mayová se zapřísáhla, že nepodepíše nic, co by "ohrozilo ústavní jednotu Spojeného království". Euroskeptičtí poslanci v Londýně začali obviňovat Evropskoiu unii, že se snaží Severní Irsko anektovat.

Zatracená politická zodpovědnost

28. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček se ohradil proti "zneužití" vraždy slovenského novináře a jeho přítelkyně.


Before he was murdered, Slovak journalist Kuciak investigated the Italian ‘Ndrangheta criminal group & their infiltration into Slovakia

28. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta


Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Olomoučtí Zelení: Město by nemělo kupovat Andrův stadion!

28. 2. 2018

čas čtení 5 minut

tisková zpráva

Město Olomouc pojalo úmysl odkoupit za 147 milionů korun Andrův stadion, který klub SK Sigma Olomouc využívá pro zápasy nejvyšší fotbalové ligy. Tento odkup je z mnoha důvodů vysoce problematický.

Prvním zásadním argumentem, proč by se k transakci nyní nemělo přistupovat, je, že do komunálních voleb zbývá už jen několik měsíců a podobně velké obchody na konci volebního období zákonitě vyvolávají pochybnosti.

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Ghúta: Po krátké pauze zase bombardování

27. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Po krátké pauze, kdy se nestalo nic, humanitární pomoc nemohla být doručena, civilisté se neodvážili na ulici, začala syrská armáda znovu bombardovat to, co označiuje za postavení "teroristů" ve východní Ghútě. Záběry z úterního odpoledne.


Channel 4 News o Jánu Kuciakovi: Zavražděn, protože hledal pravdu

27. 2. 2018

čas čtení 2 minuty



"Soustřeďoval se na vyhýbání se placení daní slovenskou elitou. Nedávno odhalil údajný podvod spáchaný stavebníky nemovitostí a ministrem. Jde o obvinění sahající až na vrchol slovenské vlády.

Téma, které Kuciak sledoval, vyvolalo loni tyto hromadné protesty. Demonstranti žádali rezignaci ministra vnitra kvůli obvinění z podvodů."

* * *

Vražda slovenského novináře a morální sebevražda slovenského premiéra

Na podporu svobody slova a potírání organizovaného zločinu publikujeme články slovenského portálu Aktuality.sk


https://www.aktuality.sk/clanok/568135/jan-kuciak-chcel-pisat-o-talianskej-mafii-na-slovensku-zavrazdili-ho/


https://www.aktuality.sk/clanok/568148/zaraba-lepsie-ako-niektore-banky-ndrangheta-prerastla-aj-europe-cez-hlavu/


https://www.aktuality.sk/clanok/568197/komentar-daga-danisa-mafia-pohrozila-vojnou-mediam-bude-ju-mat/


Slovenský premiér Robert Fico se projevil jako zbabělec a člověk ochotný chránit své blízké spolupracovníky, o nichž zavražděný novinář Ján Kuciak zjistil, že mají přímé spojení s italskou mafií operující na Slovensku. Zveřejněné informace stačí k tomu, aby Fico, pokud by měl elementární lidskou slušnost a svědomí, rezignoval. Místo toho obviňuje novináře, kteří nadále upozorňují na vazby jeho spolupracovníků na mafii v souvislosti s vysoce pravděpodobnou popravou mladého novináře a jeho přítelkyně, z neetického jednání. Tváří v tvář hrůznému aktu zastrašování před svobodným šířením informací o vazbách politické scény na kriminální šmíru premiér Slovenska volí krytí podezřelých a zuby nehty se drží své mocenské pozice.


Je to odporné. Je to výsměch pozůstalým mladých lidí, kolegům mladého novináře, je to výsměch slovenské veřejnosti.


Není možné to tolerovat. Ani na Slovensku, ani v Česku, ani jinde, kde je možné ústavním způsobem chránit svobodu slova a snahu ochraňovat demokracii před prorůstáním kriminálních sítí do politických struktur. Je věcí cti těch, kdo skutečně chtějí chránit svobodu, vyjádřit svými možnostmi podporu lidem, kteří v ohrožení života pokračují v práci zavražděného kolegy. Britské listy budou vydávat texty serveru Aktuality.sk jako vyjádření úcty k životu svou mladých lidí, jimž vzal svévolně život jakýsi lidský odpad, jako vyjádření rezolutního odporu vůči podobným formám zastrašování před otevřeným potíráním organizované kriminality a jako výraz vysokého znechucení nad politiky, které reprezentuje Robert Fico.

(Bohumil Kartous)

Politico: Vyšetřovatelé vraždy Jána Kuciaka jsou ze stejného páchnoucího prostředí jako jeho vrazi

27. 2. 2018

čas čtení 1 minuta


Korupce je na Slovensku dlouhodobá rakovina. Během druhé světové války slovenská nacistická loutková vláda odměňovala občany, kteří udávali židy. Za komunismu měli tajní udavači a členové strany obdobné hmotné a sociální výhody. S příchodem demokracie vydělali znovu lidé s konexemi jako bandité na privatizaci: byl to skandální přesun téměř veškerého národního majetku do rukou soukromých majitelů prostřednictvím pochybných konkursů a za zlomek skutečné hodnoty tohoto kapitálu, píše na serveru Politico Tom Nicholson, který působil na Slovensku jako investigativní novinář a dobře znal Jána Kuciaka.

Ján byl příliš mladý na to, aby zažil klondikovou éru na Slovensku z devadesátých let. V době, kdy se stal novinářem, už neměl slovenský stát skoro žádná aktiva, která by se dala ukradnout. Avšak kriminálníky lákaly lukrativní možnosti v rámci karuselových daňových podvodů - kdy stát vrací podvodníkům DPH, kterou "uhradili" za zboží, o němž lživě tvrdili, že ho vyvezli do Evropské unie. 

Podobně lze zdefraudovat finanční dotace z EU chudším zemím. Co se týče rozsahu těchto plateb, v letecvh 2007-2013 dostalo Slovensko z Bruselu 11 miliard euro dotací.

Je smutné, jak pro dědictví zavražděného novináře, tak pro jeho zemi, že ti, kdo vyšetřují jeho vraždu, jsou součástí téhož páchnoucího prostředí. 

Prosba o pomoc

27. 2. 2018

čas čtení 2 minuty


                                                                            
Pojišťovna bohužel hradí pouze 5 cévek denně a to je opravdu málo pro mé potřeby. Trpím z toho důvodu častými záněty a mnohdy končím i v nemocnici. 
                                                                  

Dobrý den

Jmenuji se Ivan Drlík, bydlím v Liberci

V roce 2000 mi bezohledný řidič způsobil těžký úraz, po kterém jsem zůstal trvale ochrnutý a na invalidním vozíčku. Současně mám problémy s řečí a s tím spojené problémy v běžné komunikaci.

Velice obtížně zvládám hradit neustále rostoucí náklady na potřebné služby, dopravu, rehabilitace a celou řadu dalších souvisejících činností nutných k zajištění života s těžkým tělesným handicapem.

I přes snahu mých nejbližších nejsem schopen sehnat potřebné finanční prostředky.

Mezitím v Absurdistánu 59:

Démon intelektualismu, ohromující výsledky vyšetřování katastrofy ve Smolensku, falešná americká ministryně školství a české pivo z Polska

27. 2. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

"Posedlí satanisté jsou často vynikající lidé, zdvořilí, s vybraným chováním. (...) Vymítal jsem kněze, posedlého ďáblem intelektualismu. Zdál se být pozoruhodný, inteligentní. Ďábel v něm byl dobře skryt."

Toto je výňatek z rozhovoru s Otcem Piotrem Glasem, zveřejněném na serveru Republika, který podporuje stranu Právo a spravedlnost. Je zjevné, že kádry strany Právo a spravedlnost byly podrobeny vymítání automaticky a hromadně, protože opravdu nemají vůbec nic společného s intelektualismem.

Asadova poslankyně: "Všechno jsou to teroristi"

27. 2. 2018

čas čtení 3 minuty



Reportér: Jak ale reagujete, jako lidská bytost, když vidíte utrpení ve východní Ghútě? Já vím, že tady vládne narativ, že je to většinou vymyšlené a zkonstruované, avšak vy přece musíte přijmout, že ta intenzita toho bombardování lidi zabíjí? Jak na to, co vidíte, reagujete jako lidská bytost? Vždyť to konec konců jsou také Syřané? 

Nora Arissian, poslankyně Asadova režimu v Sýrii: Baronka Caroline Coxová z Británie navštívila před několika měsíci Damašek a viděla pravdu. Říkejme pravdu. Tohle všechno jsou výmysly. Je to zeď lží. 

Reportér: Když říkáte, že to jsou všechno lži, to je tak zjevně nesmysl, že to prostě nemůže být pravda. Jestliže vzbouřenecká střelba z raketometů způsobuje tady mrtvé a raněné, to jsem viděl sám a ta střelba je relativně minimální, z toho intenzivního bombardování syrskou armádou  musejí být obrovská množství mrtvých a raněných. Což my tady taky vidíme a vidíme, jak zuřivé a drsné to je. Když říkáte, že je to nesmysl, že je to všechno vymyšlené, to přece likviduje vaši důvěryhodnost?


Nora Arissian: Máme právo bojovat proti terorismu. To je naše právo. To je naše právo. Syrská arabská republika má právo bojovat a respektovat právo civilistů. 

Reportér: Otázkou ale je, proti komu bojujete. Protože dneska tvrdí syrská média, že těch pět organizací se propojilo. Znamená to, že teď říkáte, že všechny ozbrojené organizace ve východní Ghútě jsou legitimní cíle? 

Nora Arissian: Ne, Douma není jediným cílem. Tak my máme právo bojovat, bojujeme proti terorismu už sedm let, takže je to naše právo to dělat. Takže to dělá Syrská arabská republika a armáda to taky dělá. 

Reportér: Reportér: Ale otázkou je, jak rozlišujete mezi organizacemi, o nichž tvrdíte, že to jsou teroristé, kteří mají vazbu na al Kaidu, a organizacemi, které jsou uznávány jako partneři pro rozhovory. A vůči nimž má být dodržováno příměří. Jak můžete rozlišit, na koho útočit a na koho neútočit?


Nora Arissian: Není žádný dobrý terorista a zlý terorista. Všechno jsou to teroristi. A tohle je moje hlavní město. A to já tady vidím každý den, už sedm let.Bydlím v Abassayinu, velmi blízko, a ta nemocnice, o které jsem vám říkala, je v Al-QWassaa, i na nemocnice střílejí z Ghúty, z Jobaru, tak tady žijeme. Strašlivým způsobem už sedm let. 

Reportér: Rusové říkají, že budou humanitární koridory, myslíte si, že lidé budou jimi moci vyjít? Než začne syrská armáda znovu útočit? 

Nora Arissian: Víte, my podporujeme všechny iniciativy, které nás vedou k politickému řešení. K míru. Chceme mír. My tady v Sýrii chceme mír. 

Plytkost a intelektuální nepoctivost dohání českou levici na každém kroku

Jak dobro rozhodně nepáchat: Kauza Salih Muslim

27. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

V pondělí se v Česku roztrhl pytel s chválou na zadrženého předáka syrských Kurdů Saliha Muslima. Více či méně adorační texty přinesl Alarm ZDE, Deník Referendum ZDE, ublognul si ale i Jan Urban ZDE. Prý: Propusťte Sáliha Muslima, a to hned. Chci a chci a chci..

Ve zprávě organizace Human Rights Watch nazvané Under Kurdish Rule. Abuses in PYD-run Enclaves of Syria ZDE se nícméně mimo jiné uvádí: "Zpráva se soustřeďuje na svévolné věznění, špatné zacházení ve vazbě, porušení práva na spravedlivý proces, nevyřešené mizení a zabíjení a na využívání dětí v bezpečnostních silách PYD."

Sýrie: Kdo jsou skuteční obránci obklíčené Ghúty?

27. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Asadův režim zdůvodňuje pokračování útoku na obklíčenou Ghútu navzdory víkendové rezoluci OSN mimo jiné tvrzením, že se na tomto území nacházejí teroristé z hnutí al-Kajda, na něž se prý podle rezoluce útočit smí. Podívejme se tedy podrobně, jak je to se složením ozbrojených formací bránících Ghútu.

V Sýrii zmizíte, jen když se křivě podíváte na portrét Vůdce

27. 2. 2018

čas čtení 4 minuty

Mnozí Češi, kupodivu, jako by už dávno zapomněli jak to chodilo za komunismu v Československu, věří syrské propagandě režimu Bašara Asada. Vzhledem k vraždění žen, dětí i mužů, jsou zvlášť obscénní čeští novináři, kteří se lísají k Asadovi, jezdí na jeho území za jeho peníze a šíří jeho propagandu.

Přinášíme úryvky z rozhovoru s jedním Syřanem, žijícím v České republice - z bezpečnostních důvodů neuvádíme jeho jméno:


Víte, bydlel jsem v Damašku 20 let, znám tam každou uličku, umím si představit kde jaká vesníce leží. Když dopadne střela ze severní strany města, tak to nechce moc koumáctví pro odhalení pachatele. Tím netvrdím, že od rebelů nepochází žádná střela. Každy den čtu na FB stránky prorežimní a proopoziční a svůj obrázek jsem si udělal. Asadův režim je zločinecké uskupení, které nemá obdoby. Problém je v tom, že reportéři, co dostanou povolení od Asada, jsou pod drobnohledem jako v Severní Koreji.

Jsem v přímém kontaktu s mnoha lidmi v Sýrii a je to mnohem horší, než uvádějí média.  

29888

Do Prahy míří další Kurdové, protestují proti vydání Sáliha Muslima do Turecka

27. 2. 2018

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva Iniciativy Ne rasismu

Pokud soud pošle Sáliha Muslima do vazby, do Prahy dorazí protestovat desítky tisíc Kurdů z celé Evropy.



V úterý v 10.00 budou před budovou Městského soudu v Praze ve Spálené 2 protestovat stovky Kurdů proti vydání bývalého předsedy Sjednocené demokratické strany (PYD)  a nynějšího člena Výboru pro diplomatické vztahy v Hnutí pro demokratickou společnost (TEV-DEM) Sáliha Muslima do
Turecka. Už v pondělí v centru Prahy demonstrovaly dvě stovky Kurdů. Do Česka přijeli z Německa, Dánska, Švédska, Francie, Rakouska a dalších zemí. Na včerejší demonstraci byli také Kurdové žijící v ČR. Jeden z nich vyjádřil důvěru v demokracii a nezávislost soudů v České republice a dodal: „Podle našeho názoru je zatykač na Sáliha Muslima neoprávněný. Doufáme, že ho brzy pustí na svobodu.“ Podle něj je pravděpodobné, že pokud soud pošle Sáliha Muslima do vazby, do Prahy dorazí protestovat desítky tisíc Kurdů z celé Evropy. Demonstrací se účastní také Češi.

Zdeněk Slanina neříká pravdu o situaci v ústavech Akademie věd

27. 2. 2018 / Václav Hořejší

čas čtení 2 minuty


Zdeněk Slanina říká:

„…v Akademii dnes vůbec neexistuje tenure, nýbrž jen časově omezené kontrakty. To fakticky stačí na úspěšné eliminování otevřené diskuze - prakticky o čemkoliv.“


To není pravda. Na pracovištích AV samozřejmě běžně existují pracovní smlouvy na dobu neurčitou (tedy „tenure“). V některých ústavech mají ale vědečtí pracovníci pouze termínované (zpravidla pětileté) pracovní smlouvy. Důvodem je hlavně to, že jejich mzdy jsou hrazeny převážně z relativně krátkodobých výzkumných grantů. Všichni vědečtí pracovníci jsou pravidelně po pěti letech hodnoceni; pokud je jejich výkonnost shledána nedostatečnou nebo pokud nejsou schopni si opatřit grantové prostředky na svůj výzkum, může se jich ústav snáze zbavit (je třeba říci, že se to stává jen málokdy).

Británie: Věřitelé budou muset zrušit poplatky za úvěrové karty a úroky u občanů, postižených chronickými dluhy

27. 2. 2018

čas čtení 2 minuty



Regulační orgán také donutí úvěrové společnosti, aby začaly komunikovat se zákazníky trpícími chronickou zadlužeností. Tu definují jako situaci, kdy jejich minimální splátky jsou nižší než úroky a poplatky, a to po dobu delší než 18 měsíců. Věřitelé budou muset varovat zákazníky, aby změnili svůj program splátek, anebo riskovali zrušení karet.

Zákazníkům, kteří trpí chronickou zadlužeností po dobu 36 měsíců, budou muset úvěrové společnosti nabídnou způsob jak uhradit svůj dluh během rozumné doby. Pokud to pro zákazníky bude obtížné, úvěrové společnosti budou muset snížit či zrušit úroky a další poplatky.

Očekává se, že v důsledku těchto regulačních změn přijde britský průmysl úvěrových karet jednorázově při jejich realizaci o příjmy ve výši 101 milionů liver a pak každoročně o 18 milionů liber.

"Nové předpisy podstatně sníží počty zákazníků s problémovými dluhy na úvěrových kartách," uvedl ředitel FCA Christopher Woolard. "Podle nových předpisů budou povinovány úvěrové společnosti pomoci zákazníkům, aby rozbili cyklus chronické zadluženosti a začaly pomáhat zákazníkům, kteří nejsou schopni splácet rychleji."

Rakouská televize žaluje náměstka kancléře Stracheho za pomluvu

27. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



Náměstek rakouského kancléře a předseda ultrapravicové strany Svobody Heinz-Christian Strache, který dlouhodobě obviňuje rakouskou veřejnoprávní televizi ORF z levicové zaujatosti, televizi a známého jejího moderátora obvinil ze lži. Na Facebooku zveřejnil fotografii moderátora Armina Wolfa se slovy: "Existuje místo, kde se lži stávají zpravodajstvím. To místo je ORF."  Rakouská televize i sám moderátor Wolf Stracheho žalují za pomluvu. ORF také žaluje Facebook, který odmítl pomlouvačné výroky odstranit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

"Problém musíme řešit v místě jeho vzniku" - k problematice uprchlíků

26. 2. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Licoměrnost tohoto výroku, který tak intenzívně rezonuje i u nás, je zvláště dobře vidět ve světle současné válečné tragédie v Sýrii, kde je ostatně několikátá v řadě (viz Aleppo atd). Hnusný režim vede válku proti vlastním lidem, z kdysi prosperující a slušné země si udělaly proxy válčiště velmoci lokální (především Saudská Arábie, Írán, Turecko a Rusko).

Tak prosím všichni vy licoměrní přemoudřelci běžte a navrhněte, jak řešit "problém Sýrie v Sýrii". Ukažte, jak to budete dělat, jak zpoza počítačů vyřešíte problém syrské Ghouty, kde je několik let obklíčeno bojujícími stranami 400 000 civilistů, kde se dnes denně bombarduje a ostřeluje děly z dálky, kde lidé, kteří se nikdy nedopustili žádného násilí a jejich jedinou vinou je, že bydleli ve špatném městě ve špatnou dobu, umírají denně po stovkách. Běžte prosím řešit problém v místě jeho vzniku.

Aha, ono to nejde, je tam přece válka!

Vraždu slovenského novináře odsoudil svět

26. 2. 2018

čas čtení 1 minuta



Německé vydavatelství Axel Springer SE vydalo toto prohlášení:

"Pokud bylo cílem tohoto zločinu odstrašit nezávislého vydavatele, jako je Ringier Axel Springer Slovakia, od odhalování trestných činů, využijeme toho jako příležitost pracovat ještě svědomitěji a důsledněji při plnění své novinářské mise." 


Vraždu slovenského novináře odsoudili Reportéři bez hranic:



I předseda Evropského parlamentu Tajani:



Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch připomíná nevybíravý útok Roberta Fica proti novinářům z roku 2016. Fico tehdy nazval novináře "špinavými protislovenskými prostitutkami". Nelíbily se mu otázky týkající se nesrovanalostí ve  vládních zakázkách:



Jak se zbavit dědictví února 1948

26. 2. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Sedmdesát let od komunistického puče jistě nemá smysl vymlouvat se na to, že tu komunisté vládli 40 let. Vymlouvat se nemělo smysl už v roce 1990. Nicméně pro věcné pochopení situace, v níž jsme a v níž se nám tak mnoho podobají Polsko nebo Maďarsko, není možné některé aspekty komunistického systému pominout. Ten systém stál na znemožnění veřejné kontroly, na absolutním podřízení institucí moci jedné mafie (KSČ) a na likvidaci představy o společném veřejném zájmu – „společný zájem“ byl ten prolhaný zájem jedné strany.

An investigative journalist was shot dead in Slovakia

26. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Slovak investigative journalist Ján Kuciak (27) and his girlfriend were shot dead at Velká Mača, Slovakia, at the weekend. Kuciak worked for the Aktuality.sk website. He investigated tax fraud associated with individuals who are close to the ruling social democratic party Smer. His most recent articles looked at the business practices of controversial entrepreneur Marián Kočner and the Anext company, which has a contract to deliver a badly designed IT system for the Slovak state.

Source in Czech HERE
 

Babiš o vraždě na Slovensku

26. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta


29766

Vlády lidu

26. 2. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Milujeme silná slova údajných schopných lídrů, vítáme zběsilé převraty v myšlení a konání, baví nás pro změnu i krvavé přehmaty. Lid bývá neúprosným drsným prokurátorem, soudcem zrozeným z křemene, i přepečlivým katem. Krutost planetární na denním pořádku kvete, zjevně opomíjené bezpráví vítězí, vládne chorobný hlad po odvetách. Sílí ničemná nadutost, soudy umlčují žalující strany, vynáší prchlivé rozsudky k uzoufání, soudcovská kasta překvapivě nevyměnitelná; násilí je neléčitelná světová choroba, jak známo, společenská objednávka většinou zní: krev a pot, kapitální poslušnost! Pro každého máme kulku i provaz na míru.

Vláda lidu, hrůzovláda, opravdu pouhý strašák. Lhát a intrikovat se vyplácí.

Boj proti al-Kajdě v Sýrii neprobíhá ve východní Ghútě

26. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Skutečný boj proti al-Kajdě v Sýrii neprobíhá na damašském předměstí Ghúta, jak tvrdí režimní propaganda zdůvodňující, proč si asadistické síly udělaly z rezoluce OSN o příměří trhací kalendář. V celém obklíčeném prostoru se 400 000 civilisty ostřelovaném režimním dělostřelectvem a bombardovaném syrským, ruským a íránským letectvem se nachází jen asi 300 radikálních islamistů. Reálně se proti islamistickým extrémistům bojuje v západní části governorátu Aleppo a na severu Idlibu. Lokalizovaná pobočka al-Kajdy, která si říká Haját Tahrír aš-Šám, čelí ofenzívě "Syrské osvobozenecké fronty" tvořené umírněnými islamisty. (Sídla pod její kontrolou jsou na mapce vyznačena zeleně.)

Proč by Česká republika neměla Turecku vydat Saliha Muslima Muhammada

26. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

V sobotu 24. února byl v pražském hotelu Marriott zadržen policií "duchovní otec" kurdského projektu Rodžava v severní Sýrii Salih Muslim Muhammad. Podle dostupných zpráv se měl v Praze účastnit "diskrétní" akademické konference pořádané blízkovýchodními experty kalifornské UCLA. Turecké úřady formálně požádaly o vydání a soud, který rozhodne o vazbě, má proběhnout nejpozději v úterý 27. 2.

Lhostejnost k historii není jejím překonáním

26. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Já se tak těšil na dobu, kdy už se nebude o Vítězném únor moc mluvit, protože to bude víceméně většině národa jedno. Ale že bude vypadat takhle?, napsal Josef Šlerka.

O nekonečném vyvolávání duchů „Vítězného února“ a historických zkratkách

26. 2. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Od převzetí moci komunisty uplynulo 70 let a v tuzemských sdělovacích prostředcích se opět hojně debatuje o zhoubném dědictví února 1948. Objevily se dokonce strašidelné paralely s dnešní chmurnou politickou situací. Ačkoli od pádu minulého režimu uběhlo téměř 30 let, stále se mnozí z nás komicky potácejí od jednoho stereotypu k druhému, jako by snad neexistovala objektivní a věcná fakta, jakož i patřičný dějinný kontext. 

Nový chemický útok v Ghútě

26. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

  Dubajská televize Orient News přinesla záběry obětí údajného chemického útoku v městečku aš-Šajfúníja jihozápadně od Dúmy, hlavní části damašského předměstí Ghúta. Raketového útoku s použitím chlóru se měly dopustit režimní jednotky v neděli v noci.

Jak nebezpečný je blok kolem Polska a Maďarska pro EU?

26. 2. 2018

čas čtení 14 minut

Tento text se poprvé objevil na stránkách freiheit.org, internetové stránky nadace Friedrich-Naumann-Stiftung. Přeložil Milan Lelek

Dr. Detmar Doering vede projekční kancelář pro střední Evropu a pobaltské státy - Friedrich Naumann Foundation for Freedom (FNF) se sídlem v Praze.

Představa, že se s Visegrádskou skupinou (zkratka: V4) vytvořil svého druhu „středoevropský blok“ vzdalující se institucím a hodnotám smlouvy EU, je strašidlem, které obchází Evropou. Situace je ale mnohem složitější.

Když se nový polský premiérem Morawiecki setkal bezprostředně začátkem roku v Budapešti s maďarským premiérem Orbanem, nepadlo ani slovo o zahájeném řízení proti Polsku EU podle čl. 7 za pokračující porušování základních demokratických hodnot EU smlouvy. Bylo však jasné, že by se Maďarsko vzepřelo každé sankci, která by s tím mohla být spojena. Obě vlády jsou v důvodném podezření, že nejednají příliš choulostivě se zásadami právního státu, pokud to slouží dlouhodobému uchování moci.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v lednu 2018

14. 2. 2018

čas čtení 2 minuty

V lednu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 56 192.60 Kč.    Výdaje na provoz Britských listů byly 68 993.50 Kč.  Příjem z reklamy byl 14 955 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2018 168 262.93 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Český film | Otrokářský stát Česká republika | Útok na časopis Charlie Hebdo | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
22826