Angola: Předvolební průzkum šokoval vládní stranu

14. 8. 2017

čas čtení 2 minuty
Průzkum zadaný prezidentským úřadem naznačuje, že i když si angolská vládní strana před nadcházejícími volbami uchovává určitý náskok, její preference klesají.


91 % z více než 9 000 respondentů uvedlo, že vládní strana se stará jen sama o sebe a nikoliv o zájmy státu nebo lidu.

Průzkum provedený brazilskou společností Sensus Pesquisa e Consultoria v 18 provinciích předpovídá vládní straně 38 % hlasů, zatímco hlavní opoziční formaci UNITA 32 % a sociálně demokratické CASA-CE 26 %.

Je sice možné, že výzkum se zmýlil a odpovídá skutečnosti jen částečně, avšak i tak si uchovává výpovědní hodnotu, protože byl zadán samotným prezidentským úřadem.

José Eduardo dos Santos je prezidentem i předsedou vládní strany MPLA od roku 1979. Vzdává se prezidentského úřadu, ale zůstává v čele strany. Svým nástupcem jmenoval generála Joãa Lourença.

Parlamentní volby v roce 2008 vyhrála MPLA se ziskem 82 % hlasů a v roce 2012 s 72 % hlasů. Když nyní nedosáhne ani na 40 %, musí to být obrovský šok. Ve skutečnosti může jít i o známku bezprecedentní porážky.

Angolská ústava připouští menšinovou vládu, takže nejsilnější strana nemusí nutně hledat koaličního partnera. Jednička na kandidátce nejsilnější strany se automaticky stává prezidentem i hlavou vlády.

Takže pokud by MPLA skutečně dostala jen 38 % hlasů, její kandidát se automaticky stane prezidentem bez hlasování Národního shromáždění.

Jenže je otázka, jak by pak dosáhl schválení svých návrhů parlamentem, včetně rozpočtu.

Nicméně hlavní zprávou je odsouzení osmatřicetileté vlády odcházejícího prezidenta. Ekonomická krize prohloubila propast mezi bohatými a chudými, korupce a nepotismus voliče velmi znepokojují.

Řada korupčních skandálů zahrnuje osobu prezidenta a takzvaný "prezidentský triumvirát": Viceprezidenta Manuela Vicenta a generály Héldera Vieiru Diase Júniora a Leopoldina Fragosa do Nascimenta.

"Pokračující zhoršování veřejného zdraví, rostoucí kriminalita a ekonomická krize také přispěly k růstu veřejné nespokojenosti," uvádí zpráva z výzkumu.

Elektorát také nevěří, že vláda dělá správné věci.

Angola po skončení občanské války zažila 15 let míru, během nichž občané mohli posoudit, jak vládní MPLA vládne. A jejich hodnocení je zničující.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7982

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2017