Výročí procesu s Jazzovou sekcí, Věra Čáslavská a drobná bilance polistopadového vývoje

2. 9. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Včera v ČRo Plus vedla moderátorka rozhovor s jedním ze členů Jazzové sekce, kteří byli v roce 1986 komunistickým režimem zatčeni na základě smyšlených obvinění. Ptala se ho na konkrétní jména lidí, kteří stáli za touto represí, a ten člověk vyslovil jméno tehdejšího prokurátora. Moderátorka se zeptala: to je ten pán, co má ta konta v daňových rájích...? Odpověď: ano, to je ten pán, co má ty miliardy.

Taky jsem se včera dozvěděl, že Věra Čáslavská měla důchod 12 tisíc korun.

O represi proti Jazzové sekci v roce 1986:

„Právní zodpovědnost za Jazzovou sekci zůstala na Srpovi, který se po abdikaci Milana Dvořáka stal předsedou. Místopředsedou pak jmenoval Josku Skalníka, tajemníkem Vladimíra Kouřila a členy Čestmíra Huňáta, Tomáše Křivánka a Jiřího Kučeru. Ten včas emigroval. 2. září 1985 došlo k první domovní prohlídce v sídle Jazzové sekce a v bytech členů tohoto výboru. První důstojník ministerstva vnitra případ odložil s tím, že nenašel proti Sekci žádné důkazy. Jeho nástupce učinil totéž. Třetí důstojník dostal případ jako stranický úkol. V září 1986 spolu s prokurátorem Josefem Monsportem uvalili vazbu na Karla Srpa, Josku Skalníka, Vladimíra Kouřila, Čestmíra Huňáta, Tomáše Křivánka, Miloše Drdu, Vlastimila Drdu a Eduarda Krčmáře.

Režim obvinil zadržené z neplacení daní, které vypočetla úřednice Kurylová na Národním výboru Prahy 4. Tento důvod vyhlásily také československé ambasády v zahraničí. Sekce měla údajně dlužit milion korun na daních. Policejní znalec však žádný únik nezjistil, takže tento hlavní důvod uvěznění nakonec u soudu nebyl vůbec projednáván. Znalci z účetnictví zjistili, že se Jazzová sekce neoprávněně obohatila asi o 67 tisíc korun, za které platila odvoz popelnic, nákup známek, čisticích potřeb atd.

V lednu 1987 byli aktivisté Sekce propuštěni z vazby. Přesto důsledky věznění byly vážné: Skalník málem oslepl, Huňát nedostával léky na srdce, Kouřilovi otekly nohy a při propuštění se nemohl obout. Trpěl onemocněním ledvin a nakonec byl operován. Křivánek a Srp odešli relativně zdrávi. Krátce byli uvězněni i bratři Krčmářové. Nejhůře skončil pokladník Miloš Drda, kterého vyšetřovatel Viktor Špirk a prokurátor Josef Monsport uvěznili v jeho 71 letech. Miloš Drda trpěl cukrovkou, měl dva infarkty a z močového měchýře měl vyveden vývod kvůli prostatě.

Po výslechu na Národním výboru v Praze 4 dostal také infarkt vlastník domečku, ve kterém Jazzová sekce sídlila. Když se pan Kupka vrátil z „jednání“, omdlel a za několik hodin zemřel. Jeho manželka rok po něm. O dalším členu Sekce, který zemřel ve vězení, Pavlu Wonkovi, je toho známo víc. Zato o slovenském disidentovi a také členu Sekce Tomáši Petřivém není známo téměř nic. Zemřel po policejním výslechu v Bratislavě. Policie datum úmrtí posunula o dva dny dopředu.

Proti uvěznění se vzbouřilo mezinárodní veřejné mínění. Stovky nejznámějších osobností světové kultury začaly psát protesty prezidentu Husákovi. Zahraniční rozhlas téměř denně přinášel reportáže a stanoviska. Protestovali diplomaté. Režim byl zmaten. Proti návrhu dát Srpovi 8 let se postavil i soudce Stibořík (byl poté přeložen). Nakonec Srp dostal 16 měsíců, Kouřil 10 měsíců, Huňát, Skalník a Křivánek podmínku.“

Zdroj ZDE

O panu Monsportovi:

„Jméno advokáta Josefa Monsporta figuruje v dokumentech několika „skořápkových“ firem z Tichomoří. Když někdo z vlivných lidí byznysu či politiky potřebuje právníka v kontroverzní kauze, často se zjeví na jeho straně právě on.

Advokát a předlistopadový prokurátor Josef Monsport aktuálně zastupuje například olomouckého podnikatele Ivana Kyselého, kterého policie zatkla v akci Vidkun, zaměřené proti klientelismu v nejvyšších patrech olomoucké politiky, byznysu a policejních sborů. Hájil – a úspěšně – také exministra obrany Martina Bartáka v případu údajné korupce při nákupu armádních tatrovek.

Zdroj: ZDE

Rozhovor DVTV, v němž se objevilo tvrzení, že paní Čáslavská měla důchod 12 tisíc Kč: ZDE

0
Vytisknout
7096

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2016