Matěj Stropnický byl vyhnán v Brně z hostince za svou "podporu pro uprchlíky"

2. 9. 2016

čas čtení 3 minuty

Včera se mi stala taková zvláštní věc. Měli jsme jako Žít Brno setkání s předsedou Strany Zelených, Matějem Stropnickým, a jejich místopředsedou, Michalem Bergem. Poté, v osum večer, jsme chtěli zajít na pivo, na "zahrádku" k Poutníkovi, což je hospoda, kterou mám opravdu rád a jsem tam dle vlastního krýglu "štamgastem". Musel jsem ještě vyřídit nějaké telefony, tak jsem tam došel s mírným zpožděním a vidím, že kolegové mizí pryč. S velmi zvláštním důvodem - na Matěje, předsedu parlamentní strany, tam začali verbálně, avšak důrazně a s výhružkama násilí útočit nějací borci, že on rozhodně do této hospody nesmí. Bylo to velmi nepříjemné, ne jen hospodské tlachání, napsal na Facebooku Matěj Hollan.

Kamarádi tedy odešli a já tam zůstal ještě chvíli, protože jsem musel jsem ještě zase cosi telefonicky vyřizovat. Volám tedy a najedou ke mně přistoupili velice důrazně dva štamgasti, se kterými se znám od vidění mnoho let, kdy se U Poutníka potkáváme. "Vypadni, nebo ti rozbijeme hubu... Dopiješ to pivo a vypadneš pryč, do týhle hospody už nepáchneš, tady pro tebe není místo... Stropnickýho sem tahat nebudeš... Refugees NOT welcome!!!" Protože borce znám dlouho, pokoušel jsem se s nima diskutovat. Aby jeden štamgast vyhazoval druhého, navíc kvůli postoji k uprchlíkům, když je nechce všechny postřílet a nechat utopit ve vodě, je absurdní. Protistrana ale začínala být značně agresivní a vzhledem k nabušenosti jednoho z nich, který vypadal, že mi v příštích okamžicích rozbije hlavu, nemělo smysl pokoušet se o diskuzi.

To ale není všechno. Ta hlavní nabušená korba nebyl nějaký anonymní týpek odvedle. Byl to profesionální advokát trestního práva. Byl to obhájce Dahlgrena, Richard Špíšek, se kterým jsem se nedávno bavil o tom, jak je hrozné, že lidé i blízké okolí na něj nadávají, že Dahlgrena hájí a uplatňují tu zvrácenou logiku, že advokát obžalovaného je taky vlastně tak trochu vrah ... Jeho včerejší chování v brzkém večeru mi přijde i proto děsivé a proto to zveřejňuji. Aby mně a mým kolegům v osum večer na veřejně přístupné hospodské zahrádce, kam vždy chodili lidé různých politických názorů, vyhrožoval násilím za postoj k uprchlíkům a Matěje Stropnického, trestní advokát, to je prostě za hranou.

Zažil jsem stovky hospodských politických diskuzí a toto nebyla jedna z nich. Toto bylo velmi nepříjemné vyhrožování násilím lidem, co přišli po práci na pivo. Ovčáček se Zemanem vykládají o fašizaci pražské kavárny. Já se svými kolegy jsem včera zažil na vlastní kůži fašizaci brněnské hospody, kvůli humanistickému postoji k lidem v nouzi. Já se ale zastrašit nenechám a budu právo na život hájit navzdory advokátovi, který mi vyhrožuje rozbitím huby za odlišný politický postoj.

Zdroj ZDE

0
Vytisknout
15234

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2016