Turisté pozor! Řádí epidemie malárie!

2. 9. 2016 / Michal Giboda

čas čtení 5 minut

Internetový deník Bleskově.cz publikoval dne 22. 8. 2016 článek s názvem Turisté pozor! Řádí epidemie malárie! Ve stejný den psalo o malárii v Řecku dalších šest internetových deníků: ČTK: Krize, a teď i malárie. V Řecku se objevila "zapomenutá" nemoc; Týden.cz: Malárie v Evropě. Desítky případů. Migranti dovážejí nemoci, hlásí Řecko, Avenier a.s.; Přenos malárie v Řecku ; Aktuálně.cz: V Řecku se objevily desítky případů malárie. Nemoc přinesli hlavně uprchlíci, tvrdí úřady; TN.cz: Závažná nemoc. Řecko v ohrožení! Uprchlíci tam zavlekli malárii, můžete se nakazit; Ok365: Na dovolené v Řecku se můžete nakazit malárií.

Každý čtenář po návalu tolika hrůz musí uvěřit, že se na nás valí další Jobova zvěst, a ti, co měli předplacenou dovolenou v Řecku, odcestovali s obavou o své zdraví. Tento povyk mě přinutil ověřit si věrohodnost tohoto lamentování nad naší blížící se zkázou a z milovaného Řecka udělat zemi zakázanou.

Mám s takovými poplašnými zprávami dlouholetou zkušenost: od hada v břiše vylézajícího vaginou a mlátícího majitelku po břiše, když sní hovězí; dále učitelku, která na kalhotkách nacházela shluky parazitů, což byly ve skutečnosti žmolky, až po paní, které lezli červi ze zad, když se na nich, málokdy umývaných, poškrábala. Bohatou zkušenost mám i s malárií u téměř pěti tisíc vyšetřovaných cizinců ze šedesáti zemí světa a z výzkumu malárie v Kambodži, Laosu, Jemenu a na Kubě.

Jako obvykle, pravda je někde uprostřed a k jejímu odhalení je třeba o malárii něco vědět. Podíval jsem se na webovou stránku CDC (The Centers for Disease Control and Prevention), aktuální zprávu o malárii v Řecku (Malaria Cases: Greece Update). Stálo tam, že mezi lednem a srpnem 2012 hlásilo Řecko 39 případů malárie, z nichž 30 bylo po infekci druhem parazita Plasmodium vivax (P. vivax). Většina infikovaných byli imigranti.

Zde je třeba říct, že člověk se může infikovat pěti druhy malarických parazitů, z nichž nejnebezpečnější je druh Plasmodium falciparum (P. falciparum), způsobující nejtěžší formu onemocnění, takzvanou tropickou malárii končící často úmrtím. Druh P. vivax, jenž byl původcem malárie u imigrantů a místních Řeků, kteří nebyli v malarických oblastech, má specifický vývojový cyklus. Po probodnutí kůže samička se slinami omezujícími srážlivost krve vstříkne do lidského těla i malarické parazity. Paraziti se z krve dostanou do jater, kde se jen část z nich rozmnoží a vpluje do krevního oběhu, tam napadá červené krvinky a vyvolá nemoc. Druhá část parazitů zůstává dlouhodobě v játrech, nerozmnožuje se a tiše v nich přežívá měsíce i léta. K životu je probudí neznámé mechanismy, začnou se množit, z jater se dostávají do krve a vyvolají nemoc. Takto vzniklou malárii nazýváme relaps.

A zde se vynořují pochybnosti. U Řeků s prokázanou infekcí P. vivax, kteří nebyli posledních pět let mimo hranice země, šlo o čerstvé infekce zvané autochtonní nebo o „probudivší se“ staré infekce druhu P. vivax čili relaps. V našem souboru cizinců infikovaných druhem P. vivax se u některých jedinců nemoc objevila až deset měsíců po příjezdu do Čech. Byl to relaps, poněvadž dotyčné osoby se nemohly infikovat v Čechách.

V nejlepší databázi zdravotnické literatury: http://www.ncbi.nlm.nih.gov jsem v časopise J. Trop. Pediatr. 2016 Jul 18 našel článek řeckých autorů nazvaný „Concurrent Autochthonous Malaria Caused by Plasmodium vivax in Father and Son in Greece“. Otec a jeho dvanáctiletý syn navštívili nemocnici v Aténách s horečkou a zvětšenými játry. V krvi obou byly nalezeny malarické parazity P. vivax. Po léčbě antimalariky se oba plně uzdravili. Tento případ by splňoval kritéria autochtonní malárie.

Řecké úřady ubezpečují obyvatele a turisty, že šíření nemoci je omezené a vzhledem k zeměpisné poloze země není tak překvapivé. Rovněž české Ministerstvo zdravotnictví situaci sleduje, ale žádná varování ani doporučení pro české turisty zatím nepřipravuje.

Co si z toho všeho má vzít český turista před odjezdem do Řecka? Přenos malárie v rekreačních rezortech Řecka je prakticky nulový a to platí o všech rezortech kdekoliv. Turistika je důležitou komoditou řecké ekonomiky a onemocnění turistů nebezpečnou infekcí je pro danou destinaci likvidační stejně jako útok teroristů. Vyšetření na malárii po návratu z Řecka je bezpředmětné, jestliže netrpíte horečkou, bolestí hlavy a zimnicí do dvou až tří týdnů po návratu z Řecka nebo z jiné země s možným přenosem malárie. V případě, že se podobné příznaky objeví až za několik měsíců po návratu, nezapomeňte při návštěvě lékaře připomenout svůj pobyt v Řecku či jiné zemi.

Podle Světové zdravotnické organizace bylo v roce 2015 zaznamenáno 214 milionů případů malárie, z nichž 438.000 lidí v důsledku napadení parazitem zemřelo. Ačkoli od roku 2000 úmrtnost poklesla o 48 %, je nemoc světově stále hlavní příčinou úmrtí dětí mladších pěti let. Malárie byla v České republice vymýcena v 50. letech 20. století.

Michal Giboda, parazitolog, věnuje se výzkumu tropických parazitů. Pracoval v Kambodži, Laosu, Jemenu, na Kubě, v Portoriku a v Kanadě.

0
Vytisknout
9518

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2016