Merkelová prohrála v regionálních volbách v Mecklenbursku-Předním Pomořansku

4. 9. 2016

čas čtení 3 minuty

Angela Merkelová prohrála v regionálních volbách ve svém volebním okrsku v Mecklenbursku-Předním Pomořansku. Její Křesťansko demokratická unie (CDU) se umístila až třetí za sociálními demokraty (SPD) a protiuprchlickou ultrapravicovou populistickou stranou Alternative für Deutschland (AfD).

Podle prvních průzkumů učiněných u východů z volebních místností získala středolevicová SPD 30,3 procenta hlasů, protiimigrační AfD 21,8 procent a kancléřčina středopravicová CDU 19 procent. Je to dosud nejnižší volební podpora pro CDU v tomto státě. Před několika měsíci to ještě vypadalo, že CDU získá nejvíce hlasů a dostane úkol utvořit místní vládu.

Za posledních deset let vládla v Mecklenbursku-Předním Pomořansku velká koalice CDU a SPD, stejně jako na federální úrovni v Německu.

Avšak stále konfliktnější debata o údajných důsledcích strategie německé vlády týkající se příchozích uprchlíků vyvolala podporu pro AfD, v jejímž čele v tomto státě stojí Leif-Erik Holm, rozhlasový moderátor, který má základnu v berlínské multikulturní čtvrti Prenzlauer Berg - navzdory tomu, že do Mecklenburska-Předního Pomořanska v podstatě žádní uprchlíci nepřišli.

I když důsledky tohoto volebního výsledku nebudou mít přímý dopad na fungování německé vlády a Mecklenbursko-Přední Pomořansko má jen 1,6 milionu obyvatel, výsledky těchto voleb mají symbolický význam. V Berlíně se regionální volby budou konat 18. září a příští rok se v Německu budou konat všeobecné volby. Merkelová, která je u moci od roku 2005, dosud nepotvrdila, zda bude v roce 2017 kandidovat.

Ve volbách v Mecklenbursku-Předním Pomořansku zvítězili drtivou většinou sociální demokraté, ale jiné levicové strany zaznamenaly také podstatné ztráty. Strana Die Linke získala pouhých 12,5 procenta, její podpora poklesla z 18,4 procent před pěti lety, a ekologičtí Zelení získali jen 5 procent, pokles z 8,7 procent.

Ultrapravicová Národnědemokratická strana, která měla poslance v místním parlamentě po celých minulých 10 let, poklesla pod pětiprocentní hranici a získala jen 3,2 procent.

Naopak AfD zaznamenala podstatný úspěch. Je nyní zastoupena v devíti spolkových parlamentech.

Kandidáti z CDU konstatovali, že vinu za jejich volební propad nese prouprchlická politika.

Mecklenbursko-Přední Pomořansko je nejsevernějším z pěti států v bývalé NDR. V minulosti měl tento stát velké problémy s průmyslovým úpadkem a klesajícím počtem obyvatel, ale loni zaznamenal nejnižší míru nezaměstnanosti a nejvyšší HDP od doby sjednocení obou Němecek.

Západní část tohoto státu, blíže Hamburku, která je proto bohatší, hlasovala pro SPD, zatímco chudší východ hlasoval pro AfD.

V důsledku ekonomické slabosti a nízkému počtu obyvatel dostalo Mecklenbursko Přední Pomořansko jen malý počet uprchlíků, celkem tam bylo r. 2015 registrováno jen 23 080 uprchlíků. Jen 3,7 procent místní populace je neněmeckého původu, je to nejnižší procento v celém Německu.

V Mecklenbursku-Předním Pomořansku nedošlo k žádným kriminálním činům, spáchaným žadateli o azyl, avšak policie tu r. 2015 zaznamenala sedm případů žhářství proti uprchlickým ubytovnám.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6301

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2016