Viděli jste Rio? Pusťte si Olympii od Leni Riefenstahlové

1. 9. 2016 / Kryštof Kozák

čas čtení 2 minuty

Jako součást povinného vzdělání pro všechny, kteří se dívali na olympiádu v Riu, bych dával Olympii od Leni Riefenstahlové. Je to dechberoucí podívaná hlavně ze tří následujících důvodů.

  1. Černobílí (a nazí) sportovci vypadají často lépe než přebarvení šampioni dneška. Esteticky zachytila Riefenstahlová podstatu sportu opravdu na jedničku - slavná je například scéna se skoky do vody.
  2. Je dobré si uvědomit, jak se hranice sportu posunuly - strhující finále ve skoku do výšky nůžkami nebo hod koulí bez otočky stojí za to samy o sobě. Někdy je ale až děsivé, o kolik dále dohodí Špotáková oštěp oproti rekordmankám z roku 1936.
  3. Politická korupce sportu je až příliš snadná - jásající státníci v čele s Tím-jehož-jméno-radši-nevyslovovat působí znepokojivě, stejně jako zástupy mladých mužů, z nichž značná část do dvou let skončí na frontových liniích. Zároveň je myšlenka zastavení válek po čas Olympiády přitažlivá - škoda, že se o její prosazování letos nikdo reálně moc nepokusil a zůstalo alespoň u týmu složeného z uprchlíků. Boj za záchranu planety v úvodním ceremoniálu byl sice pouze součástí spektáklu, ale třeba někdo ty mapy s ubýváním ledu viděl poprvé. Právě u Olympie od Riefenstahlové si dobře uvědomíte, že sport má svou symbolickou funkci a je jen na nás, jakým obsahem ji naplníme. Například se v roce 1936 ještě tolik nedopovalo…

Navíc je to zdarma na Youtube.

Kdo nemá tolik času, tak zde alespoň Hitler vs. Jesse Owens.

Pozn. JČ: V učebnicích filmu se poukazuje na to, že právě Leni Riefenstahlová filmem Olympia - o olympijských hrách v nacistickém Německu - vytvořila filmovou a televizní řeč sportovních přenosů. Je to etický a umělecký oříšek: Může umělec, který podporoval a šířil svými díly nacistickou ideologii, tedy zlo, považován za novátora, který světu dal něco původního a přispěl k lidskému poznání?

0
Vytisknout
9906

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2016