Nemohu dále mlčet, jedná-li takto australská vláda mým jménem

Bývalý australský soudce nabídl, že se vymění s jedním uprchlíkem z Nauru či Manu

1. 9. 2016

čas čtení 2 minuty


Penzionovaný australský soudce Jim Macken (88) nabídl ve svém otevřeném dopise australskému ministrovi pro imigraci Peteru Duttonovi, že přenechá své místo jednomu z imigrantů zadržovaných v detenčních zařízeních umístěných mimo území Austrálie na ostrovech Nauru a Manus. Jim Macken v dopise vysvětluje, že kategoricky nesouhlasí s tím, jak australská vláda zachází s žadateli o azyl. Označuje taktiku australské vlády za zneužívání azylantů jako živých štítů, jejichž osud má odradit ostatní případné imigranty.

"Chápu, jde o neobvyklý požadavek, nicméně nabízím to naprosto upřímně. Můj důvod je jednoduchý. Nemohu déle mlčet, jsou-li nevinní muži, ženy a děti drženi za otřesných podmínek na Manu a Nauru. Ještě horší je skutečnost, že je s nimi takto zacházeno proto, aby se další uprchlíci o azyl v Austrálii nepokoušeli.  Australská vláda v podstatě jedná s uprchlíky v těchto táborech jako s živými štíty a to je naprosto nemorální. Je-li tak činěno mým jménem, nemohu mlčet. Nabízím tedy tuto možnost jako možné řešení alespoň pro jednoho uprchlíka. Bylo by možné povolit jednomu člověku z Manu nebo Nauru získat australské občanství. Považoval bych za privilegium strávit má poslední léta na Nauru nebo na Manu na místě tohoto člověka.” 

Jim Macken zároveň nabízí,že se vzdá svého občanství, bude-li to nutné. Macken je dlouholetým členem australské labouristické strany, ale ostře nesouhlasí s její současnou podporou imigrační politice Austrálie. Je dostatečně prokázáno, že v uvedených detenčních zařízeních dochází k porušování základních lidských práv i elementární lidské důstojnosti žadatelů o azyl. Dochází v nich ke zločinům nejtěžšího kalibru, jako je sexuální zneužívání dětí.

0
Vytisknout
6416

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2016