Donald Trump během své první hodiny v prezidentském úřadě "bude deportovat miliony zločineckých cizinců"

1. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Americký republikánský kandidát řekl v městě Phoenix, že nebude žádná amnestie pro imigranty bez dokumentů, hovořil znovu o zdi na hranici s Mexikem a o masových deportacích "zločineckých ilegálních cizinců". Zbývá jen 69 dní do amerických voleb a Trump výrazně přitvrdil ve své xenofobní rétorice. Vyvolával emoce v davu svých stoupenců ve Phoenixu tím, že hovořil o hrůzných vraždách, které spáchali imigranti bez dokumentů. Na pódiu uvedl "andělské matky", jejichž děti byly zavražděny.

Oznámil, že zruší program Obamovy vlády, která dala pracovní povolení asi 800 000 mladých imigrantů, kteří přišli do USA jako děti. Všichni imigranti, kteří přišli do USA ilegálně, budou deportováni a imigranti, kteří spáchali jakýkoliv přestupek, budou umisťováni do vazebních středisek. Trump také zavede ideologické zkoušky pro žadatele o vízum a zruší státní finanční podporu pro města, která nedeportují ilegální imigranty.

Během první hodiny v prezidentském úřadě chce Trump deportovat 2 miliony imigrantů, kteří údajně spáchali trestný čin. Osud 11 milionů imigrantů bez dokumentů, kteří žádný trestný čin nespáchali, však zůstává nejasný.

Trump pronesl tento projev po své krátké návštěvě Mexika, kde hovořil s prezidentem Peñou Nietem. Mexičané proti Trumpovi demonstrovali jako proti tyranovi. Po setkání s mexickým prezidentem Trump pochválil mexické imigranty: "Jsou to obdivuhodní lidé, pozoruhodní lidé. Jsou dokonalí. Vynikající, vynikající, tvrdě pracující lidé." V televizním rozhovoru rozhněvaný Nieta konstatoval: "Trumpova politika představuje pro Mexiko obrovskou hrozbu. Nejsem připraven sedět se založenými rukama a nedělat nic. Proti tomu riziku musíme bojovat. Řekl jsem, mu, že tohle není způsob jak budovat oboustranně prospěšný vztah mezi oběma státy."

Trumpova uměřenost okamžitě zmizela, jakmile se objevil po návštěvě v Mexiku ve Phoenixu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6113

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2016