Jak Süddeutsche Zeitung získal dokumentaci z firmy Mossack Fonseca

4. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Největší prozrazení finančních dat v historii začalo anonymní zprávou deníku Süddeutsche Zeitung více než před rokem. "Zdroj nechtěl ani peníze ani nic jiného, kromě několika bezpečnostních opatření," napsal list v pondělí. Zdroj nabídl deníku přes internet obrovské množství dat.

Požadoval použití zašifrované komunikace a nechtěl se s nikým setkat. Jeho život byl v ohrožení. "Chci tyto zločiny zveřejnit," řekl.

Během několika měsíců poskytl z firmy Mossack Fonseca 2,6 terrabytů dat, 11,5 milionu dokumentů sahajících až do sedmdesátých let.

Bylo to takové množství materiálu, které by nedokázala zpracovat žádná jednotlivá redakce. Süddeutsche Zeitung zaangažoval Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ), součást Střediska pro veřejnou integritu ve Washingtonu, který v minulosti koordinoval celou řadu jiných mezinárodních vyšetřování, která se týkala obrovského množství finančních dat.

Konsorcium vytvořilo síť asi 400 novinářů v 80 zemích světa a dlouhé měsíce analyzovalo dokumenty. V Británii se na práci podíleli Guardian a BBC, El Confidencial ve Španělsku, Le Monde ve Francii.

Mnozí z nich spolupracovali s ICIJ v minulosti na jiných projektech týkajících se daňových rájů.

V roce 2013 obdržel jeden z šéfů ICIJ, australský novinář Gerard Ryle, poštou počítačový disk obsahující miliony souborů týkajících se offshorových firem a trustů.

Bylo to ohromující množství materiálu. Bylo zjevné, že novináři to nedokážou analyzovat manuálně.

Konsorcium ICIJ sestavilo velký tým novinářů a datových expertů k analýze a interpretaci dat. Vytvořilo sofistikované počítačové systémy, na úrovni systémů výzvědných služeb, právních firem a velkých korporací, což mu umožnilo zanalyzovat 2,5 milionu souborů a identifikovat obrovskou síť offshorových firem a trustů. Dva členové investigativního týmu listu Süddeutsche Zeitung spolupracovali na této akci. Byla to historicky největší mezinárodní novinářská spolupráce.

"V době, kdy redakce mají stále menší finanční zdroje, tento model mezinárodní spolupráce je myslím budoucností," řekl Luke Harding, který pracoval na materiálu v deníku Guardian. "Všichni mají hluboko do kapsy, ale když se vezmeme za ruce, dokážeme neuvěřitelné věci."

V deníku Guardian pracovalo na tomto projektu po mnoho měsíců pět redaktorů. "Snad nikdy jsem na jednom tématu nepracoval déle," řekl Harding.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8774

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2016