Placení daní je jen pro malé lidi?

5. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Z Panama Papers vyplývá jedna zásadní věc: Pocit, že normální pravidla a předpisy se netýkají globální elity. V novém věku zlatokopectví jsou znovu daně jen pro malé lidi, píše ve svém redakčním komentáři deník Guardian.

Tento dojem by byl nebezpečný v každé době, ale zvlášť nebezpečný je dnes. Reakcí na finanční krizi totiž jsou neustále apely na obyčejné občany, aby dělali oběti jménem škrtů. Pomalu si ale svět uvědomil, že banky, které rozbily globální ekonomiku, byly také plné podvodníků a kriminální praxe: falšování kurzů a úrokových měr, okrádání zákazníků a propírání špinavých mexických peněz z prodeje drog.

Důkazy, které vyplývají z Panama Papers, jsou zatracující v obou těchto věcech: jak co se týče vyhýbání se placení daní i co se týče podvádění. Skutečnost, že firma Mossack Fonseca pomohla skrýt kořist ze slavné krádeže Brinkse a Mata v Británii z roku 1983 je pozoruhodným důkazem o provázanosti plutokratických servisních firem a otevřené zločinnosti.

Nejdramatičtější ale je, že teď nejde o anonymní korporace, ale o čelné politiky a jejich kruhy, někdy přesně o ty politiky, kteří žádali veřejnost o utahování opasků. David Cameron není co do korupce žádný Vladimir Putin, nicméně, vzhledem k tomu, že offshorové zisky jeho otce hradily Cameronovo školné za jeho soukromé vzdělání a jsou součástí jeho rodinného dědictví, Cameron si musí uvědomit, že nejde o "soukromou věc".

Lidé se právem stavějí skepticky vůči tomu, co nyní politikové podniknou. Dohled nad offshorovou finanční ekonomikou musí být mezinárodní.

Kompletní text v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8592

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2016