Panama Papers: Konzervativní premiér David Cameron je stále pod silným tlakem

7. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Downing Street odmítá odpovídat na další otázky ohledně toho, co měl premiér David Cameron společného s multimilionářským offshoreovým fondem, který založil jeho zesnulý otec Ian Cameron v daňovém ráji v Panamě.

Ve středu byli Cameron a jeho poradci nuceni poskytnout za posledních 48 hodin už čtvrté vysvětlení ohledně prospěchu, který Cameron a jeho rodina měli z Blairmore Holdings, fondu Cameronova otce, který byl v roce 2012 přesunut z Panamy do Irska.

Ve středu se premiér Cameron pokusil věc uzavřít tvrzením, že "neexistují žádné offshoreové fondy, z nichž bude mít premiér, paní Cameronová či jejich děti prospěch v budoucnosti, jenže to nezabránilo labouristické opozici, aby dál na Camerona vyvíjela tlak.

Stínový ministr financí John McDonnel apeloval na premiéra, aby "se přestal vykrucovat a promluvil otevřeně, protože mu to nikdo nežere" a labouristický poslanec Paul Flynn zdůraznil, že zůstává nejasné, zda "vyhýbání se placení daní financovalo Cameronovo školné v soukromé škole v Etonu".

Cameron je schopen pouze tvrdit, že z offshoreových fondů nebude mít ani on, ani jeho rodina prospěch v budoucnosti, avšak vyhýbá se otázkám, zda z nich měl prospěch v minulosti.

Co se týče dalšího vývoje v tomto skandálu:

- Švýcarská policie provedla razii v kancelářích evropské fotbalové asociace Uefa. Vyšetřuje offshoreové dohody, které podepsal nový prezident Fifa Gianni Infantino. Švýcarský generální prokurátor uvedl, že "existuje podezření, že v Uefa docházelo ke kriminálním činům".

- Čína zakázala jakékoliv zmínky o osmi vysokých členech Čínské komunistické strany, jejichž rodinní příslušníci používají offshoreové firmy.

- Na Islandu donutily opoziční strany, aby odstoupila celá vláda poté, co rezignoval premiér Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Jeho manželka investovala do offshoreové firmy, která vlastnila miliony dolarů obligací tří zkrachovaných islandských bank.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5933

Diskuse

Obsah vydání | 8. 4. 2016