Za solidaritu s uprchlíky útoky a výhrůžka smrtí, aneb psovi psí smrt!

8. 4. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Po nepřeberném množství státní mocí netrestaných výhrůžek smrtí za „vlastizradu“, jimiž jsou zamořeny sociální sítě, na adresu osob sympatizujících s uprchlíky, po pobodání muslima v pražských Vršovicích a pokusu o zapálení autonomního sociálního centra Klinika se další z militantních „vlastenců“ rozhodl „svobodně vyjádřit svůj názor“. Zatím neznámý pachatel polil zeď a dveře Rodinného centra Kašpárek v Pardubicích červenou barvou připomínající krev a na výlohu vylepil fingované parte ředitelky zařízení Olgy Pavlové. Policisté, kteří incident vyšetřují, předpokládají, že motiv pachatele souvisí se sbírkami pro uprchlíky, které centrum pořádá. Jak je vidno, varování těch, kdo tvrdí, že se česká společnost ze strachu před fiktivním smrtelným nebezpečím, jež mají zosobňovat uprchlíci a migranti, nebezpečně radikalizuje, dostává znepokojivé kontury.

Olga Pavlová, která v očích spousty novodobých vlastenců, již mnohdy neovládají ani svůj mateřský jazyk, páchá vlastizradu tím, že pomáhá osobám postiženým válkou, v souvislosti s incidentem uvádí, že se od konce roku, kdy centrum začalo pořádat sbírky pro syrské uprchlíky, jedná již o čtvrtý útok, ZDE Zatímco předchozí příhody (vylepování nálepek s nápisy Smrt vlastizrádcům nebo Refugees not welcome) byly klasifikovány jako přestupky, nynější útok policie hodnotí jako trestný čin.

Na fiktivním parte s fotografií Olgy Pavlů totiž stojí psáno: „Oznamujeme veřejnosti a všem příbuzným a známým, že nás navždy opustila levicová extremistka, multikulturalistka, manželka a matka šestnáctiletého syna Olga Pavlů. Zemřela v pardubické věznici po vykonání rozsudku trestu smrti oběšením za zvlášť závažný zločin velezrady.“ K textu pachatel připojil křížek s rokem 2021. ZDE

Pokud se tento jedinec s tlustou kůží, který popustil uzdu své „umělecké tvořivosti“, domnívá, že se dopustil ježatého vtípku, je na omylu. Tento skutek je patrně možné klasifikovat jako trestný čin nebezpečného vyhrožování, za který může neznámý „vtipálek“ vyfasovat až tři roky odnětí svobody. ZDE Zatímco se odpůrci uprchlíků, migrantů a údajné islámské invaze děsí obřezávání svobody slova a projevu, množí se verbální a fyzické útoky proti osobám, které se zapojují do pomoci nešťastníkům prchajícím před válkami či ekologickými a ekonomickými katastrofami. Právo na názor není v reálu nikomu upíráno a politická korektnost je pouze hypertrofovanou vějičkou, neboť na stránkách bulvárních periodik se ve velkých mračnech rojí hoaxy a nesmysly bez ladu a skladu, často z úst „celonárodních“ celebrit. Nadto hate speech a fyzické inzultace přicházejí téměř výlučně ze strany notorických odmítačů uprchlíků a migrantů, nikoliv „kolaborantů“ a „vlastizrádců“. A jako houby po dešti se objevují další příklady vyzývající k násilí, z nichž jde hlava kolem. Zakládající člen Bloku proti islámu Jiří Barták názorně ukázal, že mu náboženský fanatismus není proti srsti, když na svém facebookovém profilu napsal: „Bože, jak moc já se modlím za nějaký opravdu velký teroristický útok, který by té mlčící většině otevřel oči.“ ZDE

Značný díl viny na tom, že spousta Čechů propadá strachu z neznámého a uchyluje se ke zjednodušujícím konspiračním teoriím, mají i sdělovací prostředky středního proudu. Pokud jim frustrovaní a strachem paralyzovaní lidé nevěří ani slovo, není možné jejich pohnutky zesměšňovat či bagatelizovat. Až iracionální tažení tuzemského mainstreamu proti ruskému medvědovi a s ním související selektivní informování o válce na Ukrajině, to v kombinaci s blahosklonností vůči nepopiratelným zločinům západní civilizace, vykonalo své: Sofistikovanou západní propagandu vystřídala propaganda ruská, která je v jádru primitivní, mnohde větřící konspirační teorie, nicméně o to je záludnější.

Aby bylo jasno, každá propaganda je ze své podstaty špatná; při posuzování a hodnocení informací všeho druhu je nutné postupovat obezřetně a s nadhledem, doslova tančit mezi vejci, ač je to při současném chrlení stále nových informací velice komplikované. Pokud ale účelově hromaděné dezinformace či jen zveličovaná fakta v posledku vedou k obdobným incidentům, jako v případě útoku na rodinné centrum v Pardubicích, je to vždy špatně.

0
Vytisknout
7462

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2016