Vlast transparentní korupce Panama Papers nezaujmou

4. 4. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta


Balík dokumentů známý jako Panama Papers od včerejška usvědčuje celou řadu veřejně činných osob, že disponují obrovskými částkami v daňových rájích ZDE. Na seznamu najdete politiky a jejich rodinné příslušníky ze zhruba čtyřicítky zemí světa, od velmocí až po rozvojové státečky. Avšak v České republice je velmi nepravděpodobné, že by Panama Papers vzbudily větší pozornost. ČR je totiž již několik let hrdou vlastí transparentní korupce.


Ve většině států světa si občané přejí zrovna tak jako v Česku, aby jejich politici neskrývali své finanční machinace. Tím však shoda končí. Většina světa má za to, že politik by neměl vylupovat veřejné rozpočty ani vyhýbat se daním. Z tohoto důvodů je publikace Panama Papers událostí prvního řádu. Jenomže v ČR nikoliv.

Jak ukazuje fenomén ANO, Čechům nevadí, že politici kradou a vyhýbají se daním. Pozdvižení to vzbuzuje pouze tehdy, pokud to dělají vskrytu a předstírají, že jsou čistí jako lílium. V okamžiku, kdy nastoupí Babiš a začne si peníze ze státního a unijního rozpočtu dohazovat lopatou zcela otevřeně, nestíháte se divit, kolik lidí to hájí a označuje za výrazné zlepšení politické kultury. Babiš není pokrytec, své počínání přece vystavuje na odiv. A velmi mnoho lidí mu za to tleská.

Proto Panama Papers nevytáhnou psa z boudy. Týkají se zaostalých zemí, kde politici ještě neprovedli coming out, mastí si kapsy potutelně a pod rukou. Ve vlasti transparentní korupce se však na takové výkony pohlíží s lehkým pohrdáním. Tohle my přece už máme dávno za sebou. Jen zbabělci skrývají dotace a hnízda na druhém konci zeměkoule. Opravdu drsní hoši by se k něčemu takovému nikdy nesnížili.

0
Vytisknout
9959

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2016