Ohyzdná tvář roku 2016

Kapitalismus se skutečně zvrhl v něco, co nechceme

7. 4. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Pozoruhodné. Panama Papers vyvolaly skandál. Tak politici si ukládají peníze na offshorové účty, aby se vyhnuli zdanění. Jak nečekané. Kdo by to byl řekl, že se něco takového stane. Až doteď jsme žili v úžasném světě, v němž správa věcí veřejných ležela na bedrech těch nejčestnějších a nejskvělejších z nás, těch kdo si mohou dovolit hodit valounem. Evidentně se házelo daleko, přes oceán. Kdy se média a celá společnost přestane divit tomu, že kapitalismus jako sociálně-ekonomický systém přestal fungovat? Kdy se začne společnost zabývat tím, že se tento systém zcela vymkl kontrole a že je třeba ho redefinovat, redesignovat?

Panama Papers, kapitalismus a právní vakuum

7. 4. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Přiznám se, že za existencí daňových rájů a praček na špinavé peníze, stejně jako za existencí nelegálního byznysu s narkotiky, prostitucí apod. nedokáži vidět „selhání kapitalismu“. Je to mnohem spíše selhání právního státu, tedy justice, policie, která selhává při stíhání trestné činnosti – a selhání zákonodárců, kteří selhávají při tvorbě zákonů.

Pokud je „kapitalismus“ fungující trh ve smyslu svobodného podnikání a připuštění majetkové nerovnosti na základě zásluh, pak takový kapitalismus je ve společenském zájmu a musí být společenskému zájmu podřizován. Děsivé by ovšem bylo šíření představy, že ta či ona podoba kapitalismu a právního rámce, v němž existuje (bez právního rámce je společnost vždycky mafiánskou džunglí, ať už se destrukce právního rámce děje z pozice kapitalismu, socialismu nebo jakéhokoli jiného „ismu“), spadla z nebe jako nějaký přírodní zákon, s nímž není možné nic dělat.

Paradox: Na světě selhávají všechny kontrolní struktury - kromě novinářů

7. 4. 2016

čas čtení 3 minuty

Tisk možná jednoho dne odumře. Dnes ale ještě ne. Daleko větší obavy mám o demokracii.

Panama Papers dokazují, že zatímco parlamenty mlží a policie je neefektivní, pravdu odhalují investigativní novináři. Jsou motorem reforem a pokroku, upozorňuje komentátor Simon Jenkins.

Korupce fotbalové organizace Fifa. Snowden a špehování občanů. Sexuální zneužívání dětí v anglickém městě Rotherham. Nadopovaní sportovci. Vražda černošského teenagera Stephena Lawrence a šokující selhání londýnské policie při jejím vyšetřování. WikiLeaks. Korupční platby za diety britských poslanců. Hackerské pronikání bulvárního tisku do mobilů celebrit. Skandály v bance HSBC. Korupční platby za interpelace v parlamentu. Podvody při mistrovství světa v kriketu. Deportace podezřelých osob prostřednictvím CIA do třetích zemí na mučení. Úplatky na olympijských hrách. Korupce v londýnské policii. Thalidomide. Kdyby bylo po vůli moci, žádné tyto skandály by nevyšly na světlo světa.

Všechny tyto a další skandály odhalili a zveřejnili novináři.

Panama Papers: Obrovský odliv peněz do daňových rájů hrozí destabilizovat čínskou ekonomiku

7. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Panama Papers: Téměř třetina transakcí firmy Mossack Fonseca pochází z komunistické Číny Z analýzy Panama Papers Mezinárodním konsorciem investigativních novinářů vyplynulo, že téměř třetina veškerých transakcí, které spravuje firma Mossack Fonseca, pochází z komunistické Číny. Obrovské množství majetku plyne z komunistické Číny přes Hongkong do offshoreových firem. Loni to byl téměř 1 bilion dolarů, což likviduje čínské devizové rezervy. Je to seismický finanční přesun, který by mohl destabilizovat čínskou ekonomiku.

K milionářům, kteří si přesunuli své majetky do zahraničí, patří příbuzní čínských vrcholných představitelů. Nejméně sedm současných a bývalých vysokých čínských komunistů má vazby na panamskou firmu Mossack Fonseca. K nim patří i čínský prezident Xi Jining.

Asi 600 miliard dolarů, které loni Čínu opustily, tak učinily protizákonně. Každý čínský občan má právo převést do zahraničí jen 50 000 dolarů. Veškeré peníze nadto jsou přesunovány ilegálně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Tolik obsahová analýza, kterou si ČRo sám objednal

Český rozhlas ukazuje migrační krizi jako "problém ohrožující české občany" a redaktoři jsou "explicitně xenofobní"

7. 4. 2016

čas čtení 4 minuty

Podle RRTV je však "všechno zcela v pořádku"

Český rozhlas v posledním roce zadal vypracování tří obsahových analýz k různým tématům, která se dostala do širšího povědomí veřejnosti. Byla to ukrajinská krize, imigrační vlna a Agrotec. Dále nechal ČRo vypracovat analýzu vybraných pořadů Radiožurnálu a ČRo Plus. Z analýzy o pojetí migrační krize mimo jiné vyplývá, že ČRo vytváří negativní vazbu k pojmu "imigrant" a vytváří okolo imigrační krize narativ vnitřního ohrožení ČR. Níže z obsáhlé analýzy přímo citujeme.

Czech public service Radio presents the refugee crisis as a "problem threatening Czech citizens"

7. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

The Czech Radio journalists are "explicitly xenophobic" and create negative connotations which they link to the concept of "immigrant". Czech public service Radio actively constructs a narrative of external danger posed by immigrants to the inhabitants the Czech Republic, says a detailed new analysis, commissioned by Czech Radio itself from media specialists of Olomouc University.

The 165-page analysis shows that Czech Radio gives broadcasting space primarily to its own journalists and commentators; politicians are the second most quoted individuals.

Czech Radio regularly and systematically uses the expression "illegal immigrants", which is incorrect from the legal point of view because the refugees who are protected by the Geneva Convention cannot be regarded as illegal.

A summary of the analysis in Czech is HERE, the complete text of the analysis in Czech is HERE

In a separate development the Czech Council for Radio and TV broadcasting, the official Czech regulatory body for broadcasting, has decreed that the broadcasting of the Czech media about refugees is absolutely balanced, fair and legal.

Source in Czech HERE

Rozhovor Britských listů 51:

Praha je krásná, jen kdyby tam nebydlelo tolik Čechů

1. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta



V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík s filmovým dokumentaristou Filipem Remundou o nejen o filmech, které Remunda natáčí s Vítem Klusákem, ale také o jeho vazbách na kultury jiných zemí. Především má Filip Remunda silné kontakty v zemích bývalé Jugoslávie a v tomto rozhovoru hovoří o tom, co si Chorvati myslí o Češích. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. dubna 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Zločiny kapitalistického režimu

7. 4. 2016 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

http://vary.idnes.cz/zacala-demolice-chebskeho-klastera-odkud-se-sirila-zloutenka-p5o-/vary-zpravy.aspx?c=A160401_140808_vary-zpravy_ba

  V Chebu jsem bydlel od roku 1945 do roku 1972. Stav a dějiny výše zmíněného kláštera znám tedy relativně dobře. Původní (německy mluvící) osazenstvo ženského kláštěra Milosrdných sester bylo v roce 1946 vyhnáno do Německa. Podrobnosti zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kl%C3%A1%C5%A1ter_Milosrdn%C3%BDch_sester_%28Cheb%29 

Ovšem informace Wikipedie není přesná. Po vyhnání Milosrdných sester se do areálu  nastěhoval řád anglických panen, jakési ženské obdoby jezuitů s otevřeným a blízkým vztahem k obyvatelstvu, mimo jiné to byly vynikající učitelky. Moje sestra navštěvovala tamní kursy angličtiny. Tyto následovkyně Mary Wardové https://cs.wikipedia.org/wiki/Anglick%C3%A9_panny byly pak vyhnány v roce 1951. Můžeme je dnes navštívit na zámku ve Štěkni u Strakonic, kde vás mile a výtečně pohostí, pokud se objednáte. (O jeptiškách ve Štěkni z řádu Congregatio Jesu natočila film pro ČT Dominika Švecová, ZDE)

Studium angličtiny se, zvláště v Chebu, stalo pro fízly indicií, že se student chystá opustit republiku. Právě u Svatého Kříže se do jisté doby, pokud jste měli převaděče, pohodleně utíkalo "za kopečky" do americké zóny. Nu, a právě proto, aby se tak nedělo, nastěhovala se do objektu v roce 1951 proslulá pátá brigáda Pohraniční stráže. Viz příslušná literatura, je jí už hodně s podrobnostmi a fotkami, dobrá je tato kniha: http://knihy.heureka.cz/pohranicni-straz-a-pokusy-o-prechod-statni-hranice-v-letech-1951-1955-pavel-vanek/galerie/

Pohraniční stráži lze vytýkat leccos. Ovšem určitě ne zničení objektů tohoto kláštera. Ty byly v relativně intaktním a zachovalém stavu předány státu po roce 1989. Jak s tímto skvostem naložili klausovští kapitalisté, vidíme dnes. Privatizovat, nechat zchátrat, zbourat, levně prodat, třeba na výstavbu skladové haly čínské firmy. Chlubit se, kolik jsme tím vytvořili pracovních míst. Jsem zvědav, co na pozemku kláštera v Chebu vznikne. Možná tam místní pravdoláskaři, kteří nebyli schopni zabránit tomuto státnímu vandalismu, vyvěsí na protest tibetskou vlajku. Budu to sledovat. Tento případ jistě není ojedinělý. Možná znají čtenáři Britských listů další. Možná by z toho mohla být kniha o zločinech kapitalistického režimu v Čechách a na Moravě...

K 22. výročí genocidy v Rwandě

Francie v temném stínu rwandské genocidy

7. 4. 2016 / Marek Jandák

čas čtení 20 minut

Francouzská republika je známá svými „zákony paměti“, které se týkají mimo jiné popírání nejzávažnějších aktů masového násilí. Francouzský stát kriminalizuje popírání holocaustu a uznává arménskou genocidu. Z triády kanonických příkladů genocid 20. století chybí jen Rwanda. Není to zapříčiněno tím, že by byla pro Francii vzdálená a nedůležitá, ale tím, že ve stejné době, kdy se vedly vášnivé debaty o nepřípustnosti popírání holocaustu i kdyby jen na samém výstředním okraji francouzské společnosti, Paříž ještě čtvrt roku po zahájení masivní vyhlazovací kampaně ve Rwandě podporovala vládu za tyto zločiny odpovědnou. Francie se nedokázala s touto temnou minulostí vyrovnat a po desetiletí má velmi napjaté vztahy s rwandskou vládou a odmítá otevřeně přiznat svůj podíl zodpovědnosti. Francouzská politika paměti se tak stává politikou sebestřednou bez univerzálního morálního významu, protože se soustředí na zločiny „druhých“, aniž by dokázala zabránit novým či vyrovnat se se starými „vlastními“ zločiny.

Jak česká média stvořila Parlamentní listy

7. 4. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Parlamentní listy jsou naprosto ostudný výsledek postupné debilizace českého mediálního prostoru. Je to fenomén, který vyrostl z nedůvěry v tradiční média a ze společenské deziluze, o kterou se česká média svým významným dílem přičinila. Dnes už to přiznávají i někdejší insideři. Fakt, že novináři nepovažují Parlamentní listy za produkt žurnalistiky, nemění nic na tom, že mají nečekaný a dalekosáhlý dopad a vliv na veřejnost. Jednoduché řešení v podstatě neexistuje. Kultivace mediálního prostoru ze strany samotných médií, regulace médií nebo rozvoj mediální gramotnosti v populaci jsou návrhy buď značně idealizované, nebo je horizont jejich možno dopadu vzdálen desítky let. Sabina Slonková (Neovlivní), Jakub Patočka (Deník Referendum), Robert Břešťan (Hlídací pes) a Bob Kartous (Britské listy) diskutovali ve středu 6. 4. 2016 jako zástupci tzv. alternativních médií se studenty žurnalistiky na Filosofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Panama Papers: Konzervativní premiér David Cameron je stále pod silným tlakem

7. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Downing Street odmítá odpovídat na další otázky ohledně toho, co měl premiér David Cameron společného s multimilionářským offshoreovým fondem, který založil jeho zesnulý otec Ian Cameron v daňovém ráji v Panamě.

Ve středu byli Cameron a jeho poradci nuceni poskytnout za posledních 48 hodin už čtvrté vysvětlení ohledně prospěchu, který Cameron a jeho rodina měli z Blairmore Holdings, fondu Cameronova otce, který byl v roce 2012 přesunut z Panamy do Irska.

Vnitřní dialog generace Y

#Bezpracenejsoukolace

7. 4. 2016 / Aneta Adámková

čas čtení 7 minut

Ona 1: Aby mě to trochu bavilo, přeci jen, trávím tím neskutečně svého času. V podstatě nemyslím na nic jiného. Tohle já nechci. Chci mít čas i na jiné věci, chci většinu svého času věnovat něčemu, co mě baví, co pro mě má smysl. A ne se zbytečně stresovat. 

Ona 2: Si vůbec nevážíš toho, co máš. Je tak důležité, aby tě práce bavila? Díky práci máš peníze. Můžeš si kupovat jídlo, odjet na dovolenou, koupit si telefon, zajít s kamarády na pivo, … Ber to prostě takhle. Práce je cesta, jak dosáhnout těchto cílů. 

Bodláky Václava Duška

Všude dobře, doma nejhůř

7. 4. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Bacha, chtějí nám sebrat špekáčky, banditi z EU! Tohle už dávno špekáčky nejsou, občané, blátomaso se solí, život nám řádně prosolí. Kdysi dávno před mnoha lety mi tvrdil děda, že špekáčky podražily a kvalita ponížila. Zlatý špekáčky na Václaváku, V Koruně, U Rozvařilů, ale čert vezmi špekáčky - my jsme uvykli nekvalitě nejen v jídle. Stláskáme s chutí odpadní výrobu, navštěvujeme markety i supermarkety, přehrabujeme regály, plníme vozíky, ochutnáváme z bohaté nabídky. Mlaskáme. Kdo odolá? Nehlaste se všichni naráz.

Taková "přecitlivělost" k lidským právům

PayPal stahuje business ze Severní Karolíny kvůli diskriminaci transsexuálů

7. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Společnost PayPal, která zprostředkovává platby on-line, oznámila, že zastaví své podnikatelské aktivity v Severní Karolíně kvůli tomu, že se tento stát USA rozhodl omezit zákonem základní lidská práva v v jejich plném rozsahu pro homosexuály. Ze strany PayPal šlo o investici v řádu milionů dolarů a zaměstnání pro zhruba 400 lidí.

“Zákon zvěčňuje diskriminaci, což je v konfliktu s principy a hodnotami, jež jsou klíčové pro misi i kulturu společnosti PayPal," sdělilo v otevřeném prohlášení prezident a generální ředitel společnosti Dan Schulman. Jak uvádí Washington Post, zákon znechutil řadu dalších velkých zaměstnavatelů v Severní Karolíně a hrozí, že někteří budou následovat PayPal.

Zákonodárci Severní Karolíny nedávno spěšně navrhli a schválili zákon, který zakazuje transsexuálům využívat umývárny, které nekorespondují s pohlavím uvedeným v matrice po narození.

Více v angličtině ZDE a ZDE

EU navrhla nové azylové předpisy: Zavede povinnost rozdělovat uprchlíky mezi členské země

6. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Úřady Evropské unie v Bruselu požadují reformu evropských azylových předpisů ve snaze zmírnit tlak na země, jako je Řecko a Itálie, které nezvládají velké počty příchozích uprchlíků.

Loni přišlo do EU asi 1,1 milionu imigrantů, což přivedlo azylový systém Evropské unie na pokraj kolapsu. Několik členských zemí EU proto zrušilo společné azylové předpisy EU anebo oznámilo jednostranné uzavření hranic.

Úhelným kamenem navrhovaného rozsáhlého plánu reforem evropské azylové politiky, který ve středu předložila Evropská komise, je restrukturalizace Dublinského předpisu. Ten vznikl v devadesátých letech a nutí uprchlíky, aby žádali o azyl v první zemi EU, do níž přijdou, avšak v praxi je tento systém nefunkční už od loňského srpna, kdy nabídla německá kancléřka Merkelová azyl všem uprchlíkům přicházejícím ze Sýrie.

Dublinský systém požadavku žádání o azyl v první zemi EU je pod tlakem už od roku 2011, kdy zakázal Evropský soud pro lidská práva členským zemím EU deportovat uprchlíky zpět do Řecka jako do první země EU, jsou tak špatné, že se rovnají "ponižujícímu zacházení".

Frans Timmermans, první viceprezident Evropské komise, konstatoval, že nynější krize dokazuje, že současný systém nefunguje: "Není ani férový ani udržitelný, vzhledem k realitě vysokého počtu lidí, který vytváří pro několik členských zemí EU vážné břemeno."

Zveřejnil dvě alternativy jak evropský azylový systém zreformovat. Jednou z nich je široce publikovaný návrh Dublinský předpis zrušit: EU namísto toho zaveden povinný systém rozdělování uprchlíků do jednotlivých členských zemí podle jejich bohatství a schopnosti absorbovat nové příchozí.

Druhá alternativa, známá pod názvem "Dublin plus", by zachovala dosavadní předpis, ale vytvořila by "korektivní mechanismus férovosti", aby byli uprchlíci přerozdělováni do ostatních členských zemí EU v době krize, aby veškeré břemeno nenesly pouze frontové státy.

Podrobnosti ZDE

Czech government emphatically rejects the new European Commission proposals to redistribute migrants

6. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Czech oligarch and Finance Secretary Babiš wants to sue the European Commission re the refugee quotas

Czech politicians have rejected the European Commission proposal to re-distribute applicants for asylum according to a unified methodology. According to the Czech PM Bohuslav Sobotka, immigration policy must remain under the control of individual EU member states. Czech president Miloš Zeman has rejected the European Commission proposal as "refugee quotas in disguise", Czech oligarch, Finance Secretary and Deputy PM Andrej Babiš wants to sue the European Commission.

According to PM Sobotka, the Brussels proposal is "absolutely unacceptable" for the Czech government. "It is counterproductive for the European Commission to table again the dead proposal of permanent quotas. The Commission must know that the member states will not approve this proposal," said Sobotka, adding that the Czech government will not agree with any system of compulsory refugee quotas. The Brussels proposal has also been rejected by the Czech President Zeman and the Czech Interior Minister Chovanec.

Source in Czech HERE

Obětí bruselských útoků byla i muslimská matka tří dětí

6. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Obětí bruselských útoků byla i muslimská matka tří dětí Vzpomínejme na ni, nikoliv na útočníky, říká její truchlící manžel

Only Muslim victim of the Brussels attack was a mother of three

The only Muslim victim of the Brussels attack was a young mother of three.Remember her, not the attackers, says her grieving husband.

Posted by Channel 4 News on Wednesday, April 6, 2016
Pohřeb muslimské oběti bruselských útoků:

Germany "will deport Iraqi refugees back to the Czech Republic"

6. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Germany "is intending" to deport a group of 25 Christian Iraqi refugees who have refused asylum in the Czech Republic and went to Germany to apply for asylum there. The German authorities are currently registering and identifying the Iraqi refugees and will then request the Czech Republic to take them back, said Czech Television using information from the German Federal Interior Ministry.

Earlier, it was indicated that the group had applied for asylum in Germany and will stay there.

The Czech Home Secretary Chovanec earlier said that the group of Iraqi refugees have abused the good will of the Czech Republic and they will be deported to Iraq.

Source in Czech HERE

Nakolik je kritika aféry Panama Papers oprávněná?

5. 4. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 10 minut

V souvislosti s převratným odhalením informací o finančních operacích, jejichž prostřednictvím si v daňových rájích „ulévá“ peníze mimo jiné 140 světových politických představitelů z více než 50 zemi, se z různých stran ozývá legitimní kritika tzv. Panama Papers . Ta by se dala shrnout do několika zásadních bodů. V hledáčku západních sdělovacích prostředků, příkladně Guardianu, se v prvním sledu objevil tradiční démon Vladimir Putin nebo osoby pohybující se v blízkosti čínského a syrského prezidenta, avšak v daleko menší míře západní politicky činné osoby, především Američané – což má implikovat mediální bias. Vyrojily se rovněž pochybnosti ohledně důvěryhodnosti organizace International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), jež uniklé informace déle než rok zpracovávala. A v neposlední řadě se objevily názory, že neběží o zásadní kritickou reflexi globálního finančního systému jako takového, nýbrž jen jeho části.

Ruské prostředky elektronického válčení a konec mýtu západní převahy

6. 4. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 11 minut


Techniky jako džudo nebo taiči umožňují slabšímu nebo neozbrojenému napadenému ubránit se před silnějším útočníkem prostřednictvím soustředěného a sofistikovaného využití kapacit, které má k dispozici. Takový přístup je založen na dobrém odhadu vlastních schopností a znalosti postupů, jež může útočník nasadit. Kromě speciálního výcviku je ve hře i jistá forma informační převahy. S moderními mezistátními konflikty to bývá velmi podobné. Samotnému ovládnutí bitevního pole předchází ovládnutí pole informačního. Strana, která v klíčové oblasti informačního pole prohrává, pravděpodobně nakonec prohraje i ve fyzické rovině.

David Cameron se vyhnul otázce, zda profitoval z otcova offshoreového fondu

6. 4. 2016

čas čtení 3 minuty

V Panama Papers bylo identifikováno je asi 200 amerických občanů, avšak americké ministerstvo spravedlnosti řeší tyto případy agresivně na domácí scéně i mezinárodně. Vydalo prohlášení, že "bere velmi vážně veškerá důvěryhodná obvinění z korupce v zahraničí, která může mít vazby na Spojené státy či na americký finanční systém".

Britský premiér neměl "žádné akcie" ve fondu zřízeném jeho zesnulým otcem, prohlásil David Cameron. Byl však konkrétně dotázán, zda on nebo jeho rodina získali z fondu nějaký prospěch, a přímé odpovědi se vyhnul.

Analytici: Vyhodili nás, když jsme říkali pravdu o Obamově válce proti IS

6. 4. 2016

čas čtení 1 minuta


Dva vysoce postavení analytici Centrálního velitelství amerických ozbrojených sil (CENTCOM) tvrdí, že je armáda vyhodila kvůli skeptickým zprávám o syrských povstalcích podporovaných americkou vládou. Jde o první známý případ možných represálií vůči personálu CENTCOMu poté, co analytici obvinili nadřízené z manipulování zpráv o tažení proti IS. Cílem manipulací měl být optimističtější obraz války.

Panama Papers: Milionáři protestují!

5. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Europoslanec a šéf Svobodných Petr Mach se na svém Facebooku vyjádřil slovy: „Ten, kdo data o klientech ukradl, by měl být rozhodně souzen za krádež. A nezapomínejme, že mít firmu v daňovém ráji ještě není zločin.“ A čeští politikové, včetně Babiše, a česká oligarchy vlastněná média, hlavně zdůrazňují to, co říká Mach, že se vlastně nic tak zlého nestalo "a mít firmu v daňovém ráji ještě není zločin".

Jim všem věnujeme aktuální titulní stránku časopisu Charlie Hebdo, na níž milionáři s firmami v Panamě protestují proti zveřejnění jejich čachrů: "Je suis Panama!" "Nemáme strach!" "Oni nezmění náš způsob života!!"

K čemu by měla vést kauza Panama Papers

5. 4. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Ze zběžného přehlédnutí úterních českých novin vyplývá - nevím, zda je to proto, že jsou ty noviny vlastněné oligarchy - že redaktoři gigantický únik informací o offshorovém čachrování víceméně přehlížejí a bagatelizují. Jednotně se tiskem českých oligarchů ozývá nota, že to, že někdo má peníze v daňových rájích, ještě neznamená, že porušuje zákon.

To je sice pravda. Nepřekvapivě však pro většinové české prostředí z těchto komentářů vyznivá, že etický rozměr skandálu je pro pražské novináře v podstatě neviditelný - konečně to vidíme i na tom, jak se v establishmentových médiích píše o uprchlících.

Jenže skandál s Panama Papers svědčí o něčem jiném, a v českých médiích jsem o tom nenalezl jediné zmínky.

Jde o to, jak na to poukazují zahraniční média, že mezinárodní daňový systém je rozbitý a umožňuje podvodníkům, jednotlivcům i firmám, "legálně" se vyhnout placení daní.

Nejnovější únik dat v rámci skandálu Panama Papers by měl vést k razantní mezinárodní akci a k zavedení globálního daňového systému, v jehož rámci by měli jednotlivci i firmy povinnost platit daně v těch zemích, kde vydělávají. Existuje dostatečná technologie k tomu, aby bylo zabráněno pochybným tajným transakcím, vyhýbajícím se daňovým povinnostem.

Určité první kroky směrem k zdaňování jednotlivců i podniků v samotných zemích, kde vydělávají, byly podniknuty už před vznikem skandálu s Panama Papers. Relativně čelnou roli v tom hrála Velká Británie. Nadnárodní společnosti, jako Google či Amazon nebo Starbucks byly pod tlakem veřejného mínění donuceny, aby začaly platit daně přímo v Británii, i když se stále ozývají protesty, že je to příliš málo.

Zrovna Česká republika by měla podstatný prospěch ze ztransparentnění mezinárodních finančních transakcí, ze zpřísnění daňového dohledu a ze zavedení předpisu, že globální firmy si nemohou odvádět zisky do daňových rájů.

Zajímavé, že české noviny, vlastněné oligarchy, tuto zásadní věc jaksi neprosazují.

Další skandály: Asadova vláda, Čína, otec britského premiéra Camerona

5. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Firma Mossack Fonseca spravovala celou řadu firem pro finančníka z vlády syrského prezidenta Asada navzdory obavám, že je syrský režim zkorumpovaný. Firma Mossack Fonseca měla vazby na Ramiho Makhloufa, bratrance syrského prezidenta, kterého Spojené státy v roce 2008 označily za součást Asadova korupčního režimu. V důsledku lobbování britské banky HSBC měl Makhlouf možnost dál provozovat své bankovní úty ve švýcarských bankách i začátkem syrské občanské války, v niž zahynuly statisíce lidí ZDE

V Číně byly zakázány jakékoliv zmínky o skandálu kolem Panama Papers. Čínským zpravodajským serverům bylo nařízeno odstranit ze svých stránek veškeré zmínky o Panama Papers. Byly varovány, že budou postihnuty přísnými tresty, pokud zveřejní materiál, který "útočí na Čínu". Z výšetřování ICIJ vyplývá, že nejméně osm členů výkonného výboru politbyra Čínské komunistické strany vlastní offshorové firmy, které jim spravuje Mossack Fonseca. Zprávy, které v Číně vyšly - bez zmínek o vazbách čínských činitelů na firmu Mossack Fonseca - byly ze serverů odstraněny. Sociální sít Sina Weibo zablokovala vyhledávání pro výrazy “Panama + offshore”, “offshore + finance”, “Panama + Deng Jiagui”, “Panama + Li Xiaolin”. Podle serveru Free Weibo, který sleduje cenzuru sociálních sítí v Číně, je nejcenzurovanějším slovem slovo "Panama" ZDE

Šéf britské labouristické strany Jeremy Corbyn řekl v televizi BBC, že Panama Papers odhalily vyhýbání se daní "v obřím rozsahu". Britská vláda musí zajistit, aby britská území v zahraničí, jako Kajmanské ostrovy a britské Panenské ostrovy dodržovaly britské daňové zákony.

Britský tisk dnes ostře útočí na Davida Camerona v souvislosti s tím, že jeho otec Ian dlouhá léta provozoval offshorovou firmu a vyhýbal se třicet let placení daní:

Tak co, pane premiére, pořád ještě máte rodinné peníze schované v offshorovém daňovém ráji? A ne, není to soukromá věc.

Další titulní stránky dnešních britských deníků:

Trump vysvětlil, jak hodlá vydírat Mexiko, aby zaplatilo za pohraniční zeď

6. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Donald Trump se vyjádřil pro list Washington Post, že pohrozí Mexiku, že zastaví posílání peněz od mexických imigrantů v USA domů do Mexika, pokud Mexiko nebude souhlasit s jednorázovou platbou 5-10 miliard dolarů na postavení zdi mezi Mexikem a USA. Jen po takové platbě by Trump dovolil, aby vydělané peníze Mexičanů směly být dále posílány do Mexika.

Mexičané ročně posílají do Mexika 24 miliard dolarů, což tvoří asi 2 procenta mexického HDP.

Legálnost takového kroku je pochybná.

Barack Obama charakterizoval tento návrh jako "nedomyšlenou představu" a dodal, že nepromyšlené nápady jsou "nebezpečné". Je to podle něho "další příklad něčeho, co není řádné promyšleno a je to navrhováno jen z politických důvodů." Varoval, že takový plán by vedl k oslabení mexické ekonomiky, což by vedlo k zvýšení počtu imigrantů, přicházejících do USA.

"Lidé na světě neočekávají, že z Bílého domu budou přicházet nedovařené myšlenky. To si nemůžeme dovolit."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Papež František navštíví ostrov Lesbos na podporu uprchlíků

5. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Papež František požádal o návštěvu Řecka na podporu tamějších uprchlíků a řecké úřady v úterý schválily papežovu návštěvu ostrova Lesbos. Řecká pravoslavná církev dodala, že pozvala ekumenického patriarchu Bartoloměje, hlavu východní pravoslavné církve, "aby mohl poctít Lesbos svou přítomností v den návštěvy papeže Františka".

Papež zatím svou cestu nepotvrdil, ale zřejmě se uskuteční 15. dubna.

Šéf řecké pravoslavné církve, arcibiskup Jeronymos II., byl informován "o přání papeže Františka navštívit Řecko", "aby obrátil pozornost mezinárodního společenství k potřebě okamžitého příměří v konfliktech" na Blízkém východě a "aby osvětlil velký humanitární problém" příchodu uprchlíků na řecké ostrovy, praví se v prohlášení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

OSN: Řecko deportovalo 13 uprchlíků protiprávně

5. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Chyby už v první den? OSN varuje, že Řecko deportovalo do Turecka 13 uprchlíků protiprávně, protože neměli možnost v Řecku požádat o azyl.

http://www.theguardian.com/world/2016/apr/05/greece-deport-migrants-turkey-united-nations-european-union?CMP=twt_gu

Řecká policie "zapomněla" zpracovat žádosti o azyl 12 z 202 uprchlíků, deportovaných z Řecka do Turecka v pondělí, informoval Vincent Cochetel, ředitel Vysokého komisařství OSN pro uprchlíky v Evropě. V úterý se opakovaně činitelé EU vyhýbali odpovědi na otázku, zda záležitost budou vyšetřovat. Skandál ohrožuje dohodu EU-Turecko o uprchlících.

Pokud by se toto obvinění prokázalo, ukázalo by se, že tvrzení EU, že dohoda EU-Turecko je v souladu s mezinárodním právem, je lživé. EU opakovaně tvrdila, že dohoda EU-Turecko o deportaci uprchlíků je právně přijatelná a že případy deportovaných lidí budou posuzovány individuálně.

Cochetel uvedl, že 13 Afghánců a Konžanů, kteří přicestovali na řecký ostrov Chios po 20. březnu a kteří byli deportováni zpět do Turecka, nedostali možnost oficiálně zaregistrovat své žádosti o azyl v důsledku administrativního chaosu na tomto ostrově.

Afghánci prchají před islamistickým extremismem a deset let trvající občanskou válkou, Konžská demokratická republika trpí dlouhodobým vojenským povstáním.

Koalice 90 evropských charitativních organizací požaduje, aby byla dohoda EU-Turecko o deportaci uprchlíků okamžitě suspendována.

Uražený majestát ministra Chovance činí z ČR nebezpečnou zemi pro uprchlíky

5. 4. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Jak je to vlastně s iráckými uprchlíky, kteří odjeli z ČR do Německa? Jednu chvíli to vypadalo tak, že po jejich zadržení německou policií je jistý jejich návrat zpět k nám, což ministr Chovanec komentoval razantními prohlášeními o tom, že ČR je vrátí, zjevně za jejich nevděčnost, co nejdříve zpátky do Iráku. Jenže pak najednou „bez udání důvodů“ německá strana změnila rozhodnutí a irácké uprchlíky nevydala zpátky do ČR, nýbrž jim umožnila požádat si o azyl v Německu.

Ministr Chovanec chce po Německu vysvětlení, jako by to nebylo pochopitelné. Pokud ČR vyhrožuje, že na základě urážky majestátu našeho státu s těmi lidmi zatočí a nedá jim možnost požádat o azyl a individuálně zvážit jejich osud, tak prostě Německo muselo tyto lidi chránit před českou vládou a z tohoto pohledu není Česká republika pro ně bezpečnou zemí.

Němci zřejmě nejprve počítali s tím, že jim v Česku bude umožněno požádat o azyl, ale po mstivých výrocích pana Chovance museli změnit rozhodnutí. Těžko to lze vysvětlit jinak. Tady přece jde o lidské bytosti a ne o uražený majestát, který se chce mstít na lidech v těžké životní situaci.

Placení daní je jen pro malé lidi?

5. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Z Panama Papers vyplývá jedna zásadní věc: Pocit, že normální pravidla a předpisy se netýkají globální elity. V novém věku zlatokopectví jsou znovu daně jen pro malé lidi, píše ve svém redakčním komentáři deník Guardian.

Proč mají v Británii nebělošští studenti lepší studijní výsledky než běloši? Mají narativ.

4. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Po osmadvaceti letech marketizace britského školství jsou obětí britského školského systému chudé bělošské děti. Proč je tomu tak, ptá se Paul Mason.

Nebylo tomu vždycky tak, že děti z etnických menšin měly lepší výsledky ve škole než bělošské anglické děti, ale důvod, proč tomu tak dnes je, je zřejmý: Jejich problém - rasismus - je jasně definovaný. Jejich jazykové schopnosti jsou dobře rozvinuty, jejich kulturou je snaha něčeho ve společnosti dosáhnout a mají sociální a náboženské instituce, které podporují soudržnost.

Bohužel problém chudých bělošských dětí nelze řádně definovat - aspoň ne jazykem volnotržního kapitalismu.

Jde prostě o to, že určitá konkrétní část jejich kultury byla zničena. Byla to kultura, která byla založená na práci, na rostoucích mzdách, na přísných nepsaných pravidlech proti nepořádku, kultura založená na povinné spolupráci a vzájemné svépomoci. To všechno muselo být zlikvidováno a způsobem, jak to zlikvidovat, byla dlouhodobá nezaměstnanost, kterou musely trpět v osmdesátých letech miliony lidí.

Británie: Bělošští studenti mají u maturit horší výsledky než nebělošští

4. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Bělošští žáci v britských školách zůstávají akademicky u maturit pozadu za dětmi z jiných etnických zázemí, protože jim dostatečně při studiu nepomáhají rodiče, konstatuje nová analýza.

Přestože jsou bělošské britské děti ve věku 5 let ve třech akademicky nejúspěšnějších skupinách, ve věku 16 let jsou už jen ve 13. skupině, daleko za studenty čínského, indického, asijského a černošského afrického původu.

Podle analýzy je to proto, že rodiče dětí z nebělošských etnických skupin studentům při studiu daleko více pomáhají.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak Süddeutsche Zeitung získal dokumentaci z firmy Mossack Fonseca

4. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Největší prozrazení finančních dat v historii začalo anonymní zprávou deníku Süddeutsche Zeitung více než před rokem. "Zdroj nechtěl ani peníze ani nic jiného, kromě několika bezpečnostních opatření," napsal list v pondělí. Zdroj nabídl deníku přes internet obrovské množství dat.

Požadoval použití zašifrované komunikace a nechtěl se s nikým setkat. Jeho život byl v ohrožení. "Chci tyto zločiny zveřejnit," řekl.

Během několika měsíců poskytl z firmy Mossack Fonseca 2,6 terrabytů dat, 11,5 milionu dokumentů sahajících až do sedmdesátých let.

Czech Home Secretary: Iraqi refugees have left the Czech Republic illegally, I demand an explanation from Germany

5. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

A group of 25 Christian Iraqi refugees who left the Czech Republic for Germany during the weekend, will remain in Germany. They have applied for asylum in Germany after they have rejected asylum that they had been given in the Czech Republic. According to the Czech Home Secretary Milan Chovanec, the refugees have left the Czech Republic illegally and Germany has refused to deport them back to the Czech Republic in spite of having agreed to do so. The Czech authorities were planning to deport them back to Iraq.

The 25 Iraqi refugees had been settled in the village of Okrouhlík in Moravia. On Saturday 2nd April, they hired a coach and travelled to Germany. They were detained by the German police on the Czech-German border. The German authorities were about to deport them back to the Czech Republic, but they later decided not to do so. The German police said that all the Iraqis have now applied for asylum in Germany. They said that they have relatives in Germany.

The Czech News Agency says that while Germany was not dutibound to accept the refugees applications for asylum, the German authorities did so probably because the refugees were threatened by detention in the Czech Republic and the Czech Home Secretary threatened them by deportation to Iraq.

Czech Home Secretary says that the Iraqi refugees broke the law by leaving the Czech Republic. He says he does not understand the behaviour of the German authorities. "This is why I will write to the Home Secretary of the Federal Republic of Germany and will ask him for a detailed explanation of the actions taken by the German authorities, especially in the context of the valid European asylum law."

Chovanec added that the Czech Republic had accepted the 25 Christian Iraqi citizens as part of the EU quota resettlement system. By their current action, Germany has confirmed that compulsory quotas are nonsensical, said the minister. He said that the current German attitude undermines all measures against secondary movement of refugees within the Schengen area. The case could become a precedent for all the other migrants who have asked for asylum in other European countries. "It is likely that the case of these 25 people will in future be used by many other migrants in court cases against Germany," said the Czech minister.

Source in Czech HERE

Panama Papers: Miliardové majetky skrývají v offshorových společnostech i vysocí čínští činitelé

4. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Nejméně osm vysokých čínských činitelů je propojeno na offshorové dohody prostřednictvím bílých koní, bylo zjištěno studiem prozrazených Panama Papers. Mezi nimi je i švagr současného čínského prezidenta Xi Jinpinga. Rodinní příslušníci nejméně osmi bývalých členů akčního výboru politbyra Čínské komunistické strany vlastní offshorové společnosti prostřednictvím panamské firmy Mossack Fonseca.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Český rozhlas opakovaně dezinformuje své posluchače:

Uprchlíci nejsou nelegální

4. 4. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Ve svém zpravodajství referují hlasatelé veřejnoprávního Českého rozhlasu systematicky o "nelegálních" uprchlících do Evropy. Je to věcně nesprávná informace.

Uprchlíci nejsou nelegální. Podle Ženevských dohod mají právo překračovat hranice i bez dokumentů. Nelegální by naopak byly hromadné deportace uprchlíků, pokud by země, na jejichž území uprchlíci vstoupili, předtím individuálně a férově nezhodnotily jejich žádosti o azyl.

Český rozhlas vyvolává zmatek a zřejmě i xenofobii v české veřejnosti, pokud hovoří o uprchlících jako o "nelegálních". Kdyby někdo Český rozhlas pohnal k soudu, měl by zřejmě velké problémy vysvětlit tuto chybnou informaci.

Informované zdroje hovoří o neregulérních uprchlících, případně o imigrantech, kteří přicházejí do Evropy nepravidelnou ("irregular") cestou. Dělají to proto, protože jim státy odpírají regulérní přístup na jejich území, který jim jsou podle mezinárodního práva povinny poskytnout.

Podrobnosti: Ženevská úmluva o uprchlících ZDE

Vlast transparentní korupce Panama Papers nezaujmou

4. 4. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta


Balík dokumentů známý jako Panama Papers od včerejška usvědčuje celou řadu veřejně činných osob, že disponují obrovskými částkami v daňových rájích ZDE. Na seznamu najdete politiky a jejich rodinné příslušníky ze zhruba čtyřicítky zemí světa, od velmocí až po rozvojové státečky. Avšak v České republice je velmi nepravděpodobné, že by Panama Papers vzbudily větší pozornost. ČR je totiž již několik let hrdou vlastí transparentní korupce.

První lodě s deportovanými migranty připluly do Turecka

4. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Podle řeckých zdrojů jsou to především Pákistánci, kteří měli být z Řecka deportováni už před uzavřením dohody EU-Turecko, takže tyto deportace nejsou zkouškou, zda dohoda EU-Turecko zastaví proud především Syřanů, Iráčanů a Afghánců do Řecka.

Před odchodem imigrantů z lodí rozmístili pracovníci organizace Frontex před lodí plachtu, aby zamezili médiím akci natáčet.

Podle tureckých médií budou uprchlíci posíláni zpět do míst, kde se v Turecku poprvé registrovali, případně pokud se neregistrovali do vazebního tábora v jižním Turecku.

Činitelé odstranili velký transparent na molu v přístavu Dikili s nápisem, že tamější občané se stavějí proti odhazování uprchlíků do jejich města. 4000 občanů podepsalo v tomto smyslu petici. Skupina aktivistů skandovala: "Hanba vám!" "Lodě nejsou pro deportace uprchlíků".

Na ostrově Lesbos mnozí z tamějších 3300 uprchlíků na poslední chvíli zažádalo o azyl, uvedla v neděli tamější policie.

V Řecku je nyní 52 000 uprchlíků. Řecká vláda uvedla, že se deportace budou týkat jen těch z nich, kdo "nepožádali o azyl".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Proč Daeš přitahuje recidivisty a zločince a nikoliv nábožensky založené osoby

4. 4. 2016

čas čtení 4 minuty

Sdělovací prostředky rychle zaznamenaly kriminální historii pachatelů březnových atentátů v Bruselu. Tato analýza na pozadí teroristických útoků v Paříži z listopadu loňského roku ukazuje, že za rozmachem nové generace teroristických rekrutů stojí „islamizovaní radikálové“, nikoliv „radikální islamisté“.

Bližší pohled na pachatele nedávných útoků ukazuje, že Daeš své stoupence získává jiným způsobem než její předchůdce - Al-Káida v Iráku. Kromě toho, že vlna rekrutů Daeš má mizivé či žádné znalosti o náboženství, jde o jedince, kteří jsou zběhlí v trestné činnosti. Důkazy poskytnuté výzkumným programem Countering Violent Extremism na základě stovky případových studií týkajících se aktivit osamělých pachatelů tento trend potvrzují.

Politika londýndské vlády vůči bezdomovcům je na úrovni "sociálního čištění"

4. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Pozn. red.: Tento článek se především týká Anglie. Ve Skotsku je situace jiná: R. 2003 skotská vláda schválila zákon o bezdomovectví, v jehož rámci je povinována bezdomovcům poskytovat přístřeší. Tento zákon byl ještě zpřísněn v  roce 2012, kdy byla z něho odstraněna povinnost poskytovat přístřeší jen některým kategoriím ohrožených občanů, jako jsou rodiny či těhotné ženy, a rozšířena na všechny bezdomovce. Skotská vláda tvrdí, že "problém bezdomovectví byl ve Skotsku vyřešen, nevládní organizace jako Shelter však jsou o dost skeptičtější.

Dobročinné organizace a politici požadují urgentní změny v bytové politice po celé Británii a varují, že tisíce dětí bez domova mohou být v ohrožení života, když po přestěhování mizí z dohledu podpůrným službám.

Generál Wingate a Čindité:

Ve stínu barmského lva

4. 4. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 12 minut


Churchillův lékař baron Moran se netají názorem, že je generál podle něj „hraniční osobnost“ - což samozřejmě znamená slušný britský způsob, jak naznačit, že mu straší ve věži.
Generálmajor Charles Orde Wingate se narodil 26. února 1903 v indickém podhůří Himálají rodičům, kteří se hlásí k evangelikální církvi Plymouthských bratří. Církev má strukturu sítě bez kléru, bez mocenské pyramidy s autoritou v čele. Prostředí, v němž Wingate vyrůstá, hluboce ovlivňuje výstřední osobnost i kariéru jednoho z průkopníků britských speciálních sil.

Syrští alávité se distancují od Asada

4. 4. 2016

čas čtení 1 minuta


Lídři alávistské větve islámu se otevřeně staví proti režimu. V dokumentu, který získala média, představitelé sekty také vyzývají k dosažení míru po pěti letech války.

Tisíce lidí protestovaly ve Varšavě proti navrhovanému totálnímu zákazu potratů

3. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Tisíce osob se účastnily demonstrace před polským parlamentem ve Varšavě a protestovaly proti totálnímu zákazu potratů, které šéf polské vládnoucí strany chce prosadit na základě požadavků katolické církve.

Polsko už má snad nejpřísnější potratový zákon v Evropě. "I potratové zákony v Íránu jsou liberálnější než tento návrh. Proto musíme protestovat," řekla Marta Nowaková na demonstraci, kterou zorganizovala levicová strana Společně.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2016

2. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

V březnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 66 703.15 Kč

Zůstatek byl koncem března  2016 125 437.72 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

23244