Rozhovory mezi Řeckem a jeho věřiteli se rozložily

16. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Věřitelé prezentovali Řecku ultimátum, zatímco ministr financí trvá na tom, že členové eurozóny musejí změkčit podmínky splácení

V pondělí večer se rozhovory mezi Řeckem a jeho věřiteli v eurozóně rozložily v chaosu a vyvolaly obavy, že se Řecko přibližuje ke katastrofálnímu odchodu z eurozóny.

Mezi oběma stranami zůstaly při rozhovorech v Bruselu ohledně záchranného programu pro Řecko nepřeklenutelné rozpory, i když ministři financí eurozóny konstatovali, že poslední pokus o dohodu se uskuteční na summitu v pátek.

Avšak řecké delegaci bylo důrazně sděleno, že rozhovory budou obnoveny pouze pod podmínkou, že Řecko bude ochotno pokračovat ve splácení svého dluhu podle dosavadních tvrdých podmínek, v jehož rámci je řecká vláda nucena realizovat drsnou politiku škrtů, o které se nová řecká vláda zapřísáhla, že ji zruší.

Eurozóna v podstatě prezentovala Řecku ultimátum. Řecký ministr financí Janis Varoufakis dal jasně v pondělí v Bruselu najevo, že Řecko nepřijme návrh na prodloužení dosavadní dohody o splátkách o půl roku, pokud dalších 18 členů eurozóny nebude ochotno podmínky splácení změkčit.

Varoufakis zdůraznil, že doufá, že bude možno s Řeckem dosáhnout "čestné dohody", a zároveň ostře kritizoval blíže nespecifikované zastánce dosavadního řeckého programu splátek, že "hrají hazardní hru s budoucností Evropy".

Koaliční vláda v Řecku, vedená stranou Syriza, je přesvědčena, že navzdory tvrdým slovům z Německa se jí podaří zajistit si výhodnější podmínky splátek, pokdu vydrží až k lhůtě 28. února, kdy nynější dohoda vyprší.

Avšak v pondělí večer řecká vláda riskovala, že rozzuří ostatní členy eurozóny svým postojem vůči vyjednávání i tím, že zveřejnila návrh dohody, přestože jednání stále ještě pokračovalo.

Řecká vláda charakterizovala návrh dohody jako "nepřijatelný", protože požadoval, aby Řecko pokračovalo beze změny se současným programem splátek a škrtů. "Řecká vláda dala najevo, že zamýšlí úspěšně splnit tento program a vezme při tom v úvahu plány nové vlády" je věta, kterou Řecko z návrhu vyškrtlo.

Varpoufakis kritizoval holandského ministra financí Jeroena Dijsselbloema, že vetoval volnější dohodu pro Řecko, kteerou připravila Evropská komise. "Jsme připraveni a ochotni přijmout poctivou dohodu. Nikdo nemá právo věc nasměrovat do slepé uličky, zejména do takové, která poškodí všechny Evropany," řekl Varoufakis. Dodal, že Řecko nemůže být nuceno k tomu, aby svému obyvatelstvo vnutilo opatření, která vyvolávají hospodářskou recesi. "Demokracie fakta v zemi mění a my jsme vláda, která má kritiku současného programu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7601

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2015