V pondělí večer Brusel nabídl Řecku kompromis, pak ho zase stáhl

17. 2. 2015

čas čtení 3 minuty



Řekové se v úterý probudili do kakofonie hlasů v televizi, hlasitější než obvykle, protože dochází čas. Uprostřed vzrušené diskuse informace, kterou v noci z pondělí na úterý přinesly Channel Four News. Řekové odešli v pondělí večer z jednání s poukazem na to, že jim byla nabídnuta kompromisní dohoda na dobu čtyř měsíců a pak na poslední chvíli byla zase stažena.

V pondělí o půlnoci jsme měli důkaz. Toto byl dokument, který vypracovala Evropská komise, slibující "prodloužení současné půjčky formou čtyřměsíčního prozatímního programu jako přechodného stadia pro nový prorůstový kontrakt pro Řecko".

Pro nového řeckého premiéra by takový program byl klíčově důležitý. Alexis Tsipras potřebuje čas, aby stabilizoval první ultralevicovou vládu v řecké historii. Jestli bude možno prozrazenou navrhovanou dohodu obnovit, Tsipras ji přijme:

Alexis Tsipras: "Jsme přesvědčeni, po to, co se stalo včera, že řešení existuje. Poté, co jsme dospěli velmi blízko ke společné deklaraci. Nyní jsme dvakrát tak optimističtí, že řešení existuje. A chceme, aby existovalo, pokud to chtějí i všichni ostatní."

Paul Mason: Ale řešení je nutno nalézt naléhavě. Burza je v červených číslech a z bank odcházejí peníze do zahraničí tak rychle, že budou zřejmě zítra potřebovat miliardy nouzové finanční injekce. Taková pomoc může být poskytnuta pouze, pokud dojde v Bruselu k dohodě. Avšak při tamějším setkání ministrů financí, navzdory podávání rukou, obě strany hrají brutálně.

Britský ministr financí George Osborne: Rozhodující moment se přibližuje a kdyby nedošlo k dohodě, bylo by to velmi vážné pro stabilitu a bezpečnost evropského hospodářského systému.

Jeroen Dijsselbloem, holandský ministr financí a předseda Euroskupiny: Počkáme a uvidíme. Myslím, že máme společný zájem na stabilizaci situace v Řecku a že ten deštník, který ten program může poskytnout, bude velmi nápomocný. Také by nám to poskytlo čas jednat o dlouhodobější dohodě.

Paul Mason: Avšak v Aténách, stejně jako v evropských institucích, se čas krátí. Skoro každý večer jsou v Aténách před parlamentem nyní provládní demonstrace a atmosféra se tam utužuje. Bude-li Řecko donuceno ke konfrontaci, nebo dokonce k odchodu z eurozóny, Řekové vědí, že to vyšle signál všem.

Sony Kapoor, poradce pro ekonomickou politiku: "Kdyby byla Syriza donucena stoprocentně ustoupit, nebo kdyby se v Řecku musely konat nové volby, logicky by evropští voliči usoudili, že na tom, co si přejí a pro co hlasují ve volbách, vůbec nezáleží."

Paul Mason: Pokud se Syriza tento týden dohodne a přežije ve vládě, Evropská unie sama se pomalu promění. Nejen v parlamentu, ale i u soudního dvoru a v Evropské komisi. Možná i v ústřední bance. U stolu bude hlas, který je více pro Marxe než pro trh.

Ale v úterý večer ministři, kteří sedí v řeckém parlamentu, mají už jen několik málo dní na rozhodnutí, zda to bude kompromis nebo konfrontace,.

0
Vytisknout
5905

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2015