Ukrajina: Proruští vzbouřenci nemohou přestat střílet "z morálních důvodů"

17. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

V bojích o železniční křižovatku v Debalceve na východní Ukrajině jde o "vnitřní území", a separatisté tedy o ně dál budou bojovat navzdory dohodě o příměří, prohlásil mluvčí.

Proruští separatisté nemohou "z morálních důvodů" přestat usilovat o dobytí města Debalceve, protože je to "vnitřní území", a musejí reagovat na střelbu od ukrajinských jednotek, vysvětlil v úterý mluvčí vzbouřenců Denis Pušilin.

"Nemáme právo přestat bojovat o Debalceve. Je to dokonce morální záležitost. Je to vnitřní území," řekl Pušilin tiskové kanceláři Reuters.

"Musíme reagovat na střelbu, musíme dál ničit bojová postavení nepřítele. Jsme připraveni stahovat těžké zbraně, máme všechno připravené pro stažení zbraní z obou stran. Neuděláme nic jednostranně - to by z našich vojáků učinilo cíle."

Kreml v úterý uvedl, že vedoucí politikové z Ruska, Německa a Ukrajiny hovořili telefonicky. Jednali o příměří, o situaci u města Debalceve a o roli pozorovatelů z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Kreml neuvedl, zda došlo k pokroku k zajištění trvalejšího příměří.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7562

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2015