Yanis Varoufakis: K dohodě mezi Řeckem a EU určitě dojde

3. 2. 2015

čas čtení 5 minut



Moderátor Channel Four: Je tu nyní se mnou Paul Mason. Vy jste hovořil s řeckým ministrem financí. Co říkal?

Paul Mason: Yanis Varoufakis je nyní mužem tohoto okamžiku. V pondělí se v Londýně setkal s britským ministrem financí. Ten mu řekl, že Řecko je nejkritičtější a nejvíce znepokojující země v celé světové ekonomice a apeloval na něho, aby se choval uměřeně. Začal jsem, že jsem mu řekl, že to nebylo zrovna nadšené vyjádření podpory.

Yanis Varoufakis: Tak to já neinterpretuju. Já jsem na té schůzce byl, tak mi dovolte, abych vám řekl, jaký mám z toho pocit. Bylo to nesmírně konstruktivní setkání. Byl to závan čerstvého vzduchu. Když jsem odcházel z Downing Street č. 11., měl jsem dojem, že máme velmi konstruktivní vztah, že to byla báječná schůzka, navzdory rozdílům v názorech, že jsme se velmi soustředili na nalezení toho, co máme společného, a už jsme to našli.

Paul Mason: A co to je?

Yanis Varoufakis: Rozhodnutí skoncovat s přehnaným cyklusem předstírání, v důsledku něhož se Řecko stalo zanícenou ránou na pokraji eurozóny, která je i pro Británii, která není členem eurozóny, velmi znepokojující, protože deflační krize v Evropě nevěstí nic dobrého pro budoucnost britské ekonomiky.

Paul Mason: Vy víte daleko lépe než já, protože jste ministr financí, kolik peněz nyní opouští každý týden řecké banky.

Yanis Varoufakis: Všechno, co potřebujeme, je pocit stability. A ten proud peněz se obrátí. A ten pocit stability vznikne v důsledku rozhodnosti všech nás v Evropské unii, že nalezneme řešení a řešení nalezneme rychle. Kdo chce, ten to vyřeší.

Paul Mason: Guvernér finské ústřední banky právě řekl, že by EU měla odčerpat všechny peníze z řeckých bank, protože Řecko se rozhodlo porušit dohodu s EU.

Yanis Varoufakis: Stoupenci Evropské unie by si neměli zahrávat s pevností eurozóny. Měli bychom odstraňovat nejistotu a uklidňovat nervy. Uzavřeme dohodu, z níž bude za velmi krátkou dobu jasné všem, že Řecko dokáže hrát v rámci pravidel a svým způsobem to odstraní řeckou krizi jednou provždy.

Paul Mason: Říkáte, že dojde k dohodě. Jste si jist, že Evropská centrální banka nestáhne peníze z řeckých bank?

Yanis Varoufakis: Člověk by musel být opravdu cynikem, aby uvěřil, že Evropská centrální banka, jejímž účelem je udržovat eurozónu ve funkčnosti, bude jednat tak, aby eurozónu ochromila, zejména, když se řecká vláda absolutně snaží dosáhnout dohody, z které by měla prospěch celá Evropa.

Paul Mason: Viděl jste, jaké jsou úroky z pětiletých řeckých obligací. Je to 14,5 procenta. Trhy se vsázejí, že Evropská centrální banka vládu Syrizy zničí.

Yanis Varoufakis: Vůbec ne. To, co trhy odrážejí, je nejistota, která je přirozená v přechodném období.

Paul Mason: Víte velmi dobře, že ta část německé vlády si opravdu pohrává s tou možností, že když vy uděláte chybný krok, přeženete to, a budete venku, protože nebudete mít žádné banky a nebudete moci v Řecku nic financovat.

Yanis Varoufakis: Můj vzkaz pro naše německé přátele a pro všechny Evropany je, že my nic nepřeženeme. Protože my do toho nevstupujeme konfrontačním způsobem. Novináři ovšem situaci tak strašně rádi prezentují jako nějaký konflikt z Divokého západu. Tak to není.

Paul Mason: Hovoříme-li o nebezpečí chybných kroků, je to tak dobrý nápad, že někteří řečtí politikové se tak pozitivně vyjadřují o Rusku a o možnosti ruské pomoci pro vás?

Yanis Varoufakis: To já vůbec nemám na své radarové obrazovce. Řecko je členem eurozóny, toto je problém evropské rodiny, Rusko v tom vůbec nefiguruje a Řecko nebude hledat řešení mimo hranice Evropy.

Paul Mason: Pane Varoufakisi, vy vypadáte jako člověk, který dost spěchá. Mnoho lidí na trzích si bude říkat, Tenhle člověk ví, kolik peněz mizí z řeckých bank. A on má jen několik dní na to, aby uzavřel dohodu. Mám pravdu?

Yanis Varoufakis: Máte pravdu, že je to opravdu urgentní. Jsme zřejmě vláda, která ve srovnání s jakoukoliv vládou, která byla zvolena od druhé světové války, má rekordně nejmenší množství času a prostoru. Jedinou věc, kterou my musíme udělat jako politikové v Evropě, je uklidnit lidem nervy a projevit společné úsilí, že budeme dělat svou práci jako politikové, totiž že vytvoříme podmínky pro stabilitu eurozóny. A nemám absolutně pochyb, že to právě děláme, a jak uvidíte v nadcházejících hodinách a dnech, celá Evropa se stmelí a udělá to, co bude zapotřebí.

Moderátor Channel Four: Paule, někdo by řekl, že tohle je obrovské vydírání.

Paul Mason: Je velmi nezvyklé vidět, jak někdo hraje mocenskou politiku takto syrově a otevřeně. On zítra jede do Říma, pak do Berlína a jestliže pak dostane audienci v Evropské centrální bance s Mario Draghim, může dojít jen k dvěma věcem: Buď Draghi řekne: My stáhneme veškeré peníze z vašich bank, připravte se na to, anebo dojde k nějaké dohodě. Mám z toho silný pocit, z toho rozhovoru, že se nějaká dohoda připravuje. Nic ale není jisté. Ale, jak říkáte, jeho postoj je hodně provokativní.

0
Vytisknout
9312

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2015