Řecký a německý ministr financí se střetli při rozhovorech

5. 2. 2015

čas čtení 2 minuty



Ministři financí se neshodli, že se neshodují ohledně řeckého dluhu. Varoufakis hovořil o nebezpečí řeckého nacismu a Schäuble nabídl pět set německých výběrčí daní.

Nová řecká vláda zatím v Evropě nikoho nepřesvědčila. Po rozhovorech v Berlíně s řeckým ministrem financi Varoufakisem zdůraznil německý ministr financí Schäuble, že je Řecko odpovědné za svůj vlastní osud.

Janis Varoufakis, bojovný nový řecký ministr financí, ukončil svou cestu po evropských hlavních městech napjatou tiskovou konferencí s Wolfgangem Schäublem, který opakoval svou nabídku, že vyšle do Řecka 500 německých daňových poplatníků, aby zajistil, že bohatí Řekové budou platit daně, a aby pomohli v boji proti korupci.

Po jednání v Berlíně Schäuble řekl, že se s Varoufakisem "dohodli, že se nedohodnou", avšak Varoufakis ho přerušil: "Nedohodli jsme se, protože nebylo vůbec plánováno, že bychom se dohodli."

I když Varoufakis přislíbil, že na alarmistické varování některých politiků v eurozóně o důsledcích politiky strany Syriza bude reagovat "zuřivým záchvatem rozumnosti", vydal nicméně vážné varování, že pokud bude Evropa ignorovat osud jeho spoluobčanů, může to vyvolat vzestup nacismu.

"Až se dnes večer vrátím domů, přijedu do země, kde je třetí největší stranou nikoliv neonacistická strana, ale nacistická strana," řekl o rostoucí popularitě strany Zlatý úsvit.

Těsně před berlínskou schůzkou vyvinul Vladimír Putin tlak na politiky v eurozóně tím, že pozval nového řeckého premiéra Alexise Tsiprase k rozhovorům do Moskvy. Tsipras byl pozván na oslavy ukončení druhé světové války dne 9. května.

Schäuble zdůraznil, že Německo bude "plně respektovat mandát", který Varoufakis a jeho kolegové získali od řeckých voličů, ale dodal, že Německo má také svůj vlastní demokratický nátlak od voličů.

Německá veřejnost je hluboce skeptická ohledně další dluhové pomoci pro Řecko, vzhledem k tomu, že dostávalo opakovaně finanční dotace od roku 2010, avšak Syriza argumentuje, že záchranné balíčky ze zahraničí Řecko nezachránily, ale naopak ho zatížily břemenem nesplatitelných půjček a že škrty, které bylo Řecko za půjčky nuceno zavést, ochromily řecký hospodářský růst.

V Aténách řekl Tsipras v řeckém parlamentu: Řecko už není ubohý partner, který poslouchá přednášky, aby si pak šlo dělat domácí úkol. Řecko má svůj vlastní hlas."

Syriza tvrdí, že nepřijme prodloužení nynějšího záchranného programu, který vyprší koncem února, ale ve středu Evropská ústřední banka oznámila, že omezí přístup řeckých bank k nouzové likviditě. Tsipras na to reagoval ve čtvrtek: "Řecko nemůže být vydíráno, protože demokracie v Evropě nemůže být vydírána."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6921

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2015