HUMAN RIGHTS WATCH VARUJE:

Nesvatá aliance za referendum na Slovensku ohrožuje lidská práva

6. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

7. února bude Slovensko hlasovat o lidských právech. Bude se konat referendum, jehož cílem je zabránit dvojicím téhož pohlaví, aby uzavíraly manželství, omezit jejich možnost adoptovat děti či vychovávat rodinu a omezit přístup ke komplexní pohlavní výchově ve školách.

Je to zpátečnický návrh, který by porušil normy, které chrání Evropská konvence o lidských právech, kterou Slovensko ratifikovalo. Slovenská ústava dává přednost této Konvenci před domácím zákonodárstvím.

Referendum organizuje slovenská vláda v důsledku petice "Aliance za rodinu", konzervativní organizace, která shromáždila asi 400 000 podpisů, což stačilo k požadavku, aby se konalo hlasování. Podle několika mediálních zpráv podporují "Alianci za rodinu" evangelikální organizace z USA. Například, Alliance Defending Freedom, Aliance na obranu svobody, organizace s velkým rozpočtem, která se zaměřuje na evropské země, v nichž může bojovat proti vývoji, který je v konfliktu s jejími náboženskými názory zasáhla u Ústavního soudu na podporu referenda.

Pak ve středu zasáhl papež František, který řekl během všeobecné audience v Římě: "Vítám poutníky ze Slovenska a skrze ně chci vyjádřit své ocenění celé slovenské církvi, která povzbuzuje všechny, aby pokračovali ve svém úsilí na obranu rodiny, životně důležité buňky společnosti." Slovensko je převážně řimskokatolická země, kde katolická církev už referendum podporuje, takže papežova slova tam budou jistě rezonovat.

Papež František prokázal za poslední rok ochotu angažovat se s různými formami rodiny, včetně rodin lesbiček a gayů. Ve slovenském kontextu však jeho výroky, jak se zdá, podporují referendum, v jehož důsledku by bylo mnoho rodin a jejich dětí postiženo. Jeho výrok bude bezpochyby použit konzervativními organizacemi (katolickými i nekatolickými) ve snaze omezit práva gayů a lesbiček v zemích s křesťanskou většinou.

Východní Evropa se, jak se zdá, stala novým bojištěm pro americké evangelikály. Tyto organizace se nyní snaží udělat na Slovensku to, co se jim nepodařilo udělat doma v USA: zakázat sňatky osob téhož pohlavaí a omezit další občanská práva pro gaye a lesbičky. A dosahují pokroku. V současnosti Slovensko právně neuznává vztahy mezi partnery téhož pohlaví a v roce 2014 změnilo svou ústavu tak, že definovalo manželství jako svazek, který může být výlučně uzavřen jen mezi mužem a ženou.

Navrhovatelé referende se zoufale snaží maximalizovat účast, která musí překonat 50 procent registrovaných voličů, má-li být referendum platné. Avšak, pokud většina slovenského obyvatelstva se rozhodne nejít v sobotu hlasovat, církve budou muset uvažovat o tom, zda jejich stoupenci podporují rovnost a inkluzivitu více než ti, kdo stojí v čele těch institucí.

Ať je výsledek referenda jakýkoliv, slovenská vláda by se měla postavit proti homofobním názorům a měla by projevit autentické státnictví a věrnost evropským hodnotám. Měla by zavést zákony, které by právně uznaly občanské svazky a potvrdit práva gayů a lesbiček zakládat rodiny a vychovávat děti.

Článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8931

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2015