Miloš Zeman na sv. Štěpána:

Vcelku rozumný, defenzivní projev

26. 12. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Úvodem je nutno předeslat (opakování je, doufám, matkou moudrosti), že Miloš Zemam zastává bezvýznamnou ceremoniální funkci bez jakýchkoliv pravomocí a že tedy hádky o jeho výrocích a překřikování jeho stoupenců a odpůrců je pro skutečný vývoj v České republice zcela irelevantní. Je tomu, jako by média záměrně odváděla pozornost od závažných problémů dneška. Výrazně je nyní dopad hlouposti českých médií vidět například na na stránce serveru IDnes, kde redaktoři vyzvali čtenáře, aby přáli sobě i republice do nového roku. Výsledky jsou děsivé. Především na těchto reakcích je jasně vidět, jak tito lidé bezelstně papouškují irelevantní nesmysly, které jim předkládají česká média - nechávají si zcela vnutit jejich agendu - samostatné kritické myšlení, případně úvahy o tom, o co v Česku dnes skutečně jde a na čem opravdu záleží - chybí.

Takže nedělejme totéž jako oni a odsuňme projev Miloše Zemana do bezvýznamnosti.

Prezidentský úřad je v ČR zbytečným, archaickým přežitkem z rakousko-uherské monarchie. Česká republika žádného prezidenta nepotřebuje. Má pravdu Petr Uhl, když argumentuje, že prezidentský úřad by měl být zrušen.

Andrej Babiš se před několika týdny vyjádřil, a měl pravdu, že prezident se pořád jen k něčemu vyjadřuje, ale práci dělá vláda. Je to pravda, protože bez pravomocí se prezident může k věcem vlastně jen veřejně vyjadřovat.

Zeman samozřejmě dělá ve svém úřadě chyby, které jsou dané jeho životní zkušeností a jeho osobním ustrojením. Každý z nás je nějak omezený, nemyslím si, že by byl Zeman omezenější než jeho předchůdce Václav Klaus, spíš bych řekl, že méně. Ostře kontroverzní obraz Miloše Zemana je však do značné míry konstrukcí pražských médií, která nenávidí každého, kdo se dostal do funce proti jejich vůli a porazil jejich politické favority. V případě Miloše Zemana byla pro pražská média jejich porážka zvlášť drsná, protože musela přijmout výsledky demokratické přímé volby, které dodneška nezkousla.

V české demokracii je pražskými médii vláčen a špiněn každý, kdo se dostal k moci a neodpovídá ideologii pražských médií. Zeman to musel zvlášť odnést, a tak média úspěšně zkonstruovala obraz "burana a idiota" na prezidentském stolci a význam prezidentského úřadu tak nesmyslně přehnala a zveličila.

Proti umělé mediální konstrukci je velmi obtížná obrana. Během podzimu se Zeman několikrát pokusil pražská média výsměšně provokovat, myslím, že to nevyšlo - přilévání oleje do ohně hlavně působí jako dětinskost.

Zdá se tedy, že střízlivý projev, pronesený 26. prosince 2014, je pokusem o nový přístup. Projev je celkově rozumný a dá se mu vytknout jen málo. Je defenzivní. Samozřejmě je selektivní. Věci, které Zeman do projevu zahrnul, jako souhlas s prorůstovou politikou nynější české vlády (doufejme, že prorůstová je, ale v porovnání s nesmyslnými Kalouskovými škrty by byla jakékoliv mírně zlepšení obrovskou úlevou) či nutnost podporovat ekonomickou diplomacii, proti tomu se dá máloco namítat. Je samozřejmě možno vypočítat mnoho věcí, které jsou také důležité a které Zeman do svého projevu nezahrnul a nepodpořil, avšak znovu - tento člověk zastává jen ceremoniální funkci a nemůže dělat všechno, vlastně nemusí dělat vůbec nic.

Jednou z mála důležitějších funkcí českého prezidenta je fungovat jako určitý korektiv, vlastně je jako verbální korektiv, k tomu, co dělá vláda. Zde lze plně souhlasit se Zemanovou kritikou, že zákon o státní správě je paskvil, i když by bylo nutno zároveň dodat, že úroveň české státní správy je tak strašná, že ani její odpolitizování by nepomohlo. Hrozí velké nebezpečí, že po schválení nového zákona o státní správě zůstanou na úřadech a ministerstvech na léta zakonzervovaní všichni ti diletanti, kteří se tam za posledního čtvrtstoletí naplavili. Jediným řešením by bylo se všech úředníků zbavit a uspořádat nové, nepolitické konkursy na základě rigorózních zásad kompetentnosti. To se však nikdo neodváží udělat a ani by to nikdo v ČR neuměl - takže státní správa bude i dále zakonzervována jako zcela nekompetentní.

Vzhledem k bezvýznamnosti a čisté dekorativnosti funkce českého prezidenta je skoro jedno, jak se vyjadřuje. Přesto by bylo dobré, kdyby získal na Hrad efektivnější poradce. Měl by konzultovat, co říká - velmi často jsou totiž jeho informace zkreslené a pravdivé jen tak napůl. Před několika dny se Zeman například vyjádřil, že kdyby Rusko chtělo na Kubě postavit vojenskou základnu, má na to právo. Jaksi mu nikdo nesdělil, že ruská základna na Kubě už ale je.

Trapné je samozřejmě neustále opakování, že ruská feministická skupina Pussy Riot je skupinou pornografickou. Zeman umí anglicky, tak proč si o věci nepřečte třeba jen anglické heslo na Wikipedii o Pussy Riot. Zjistil by, že věci jsou složitější, než jak tvrdí. Neměl by se chovat zbrkle a měl by mít k ruce všechny dosažitelné informace.

Všechno tohle jsou samozřejmě jen zástupná témata - Češi ani Česká republika o ničem v zahraničí nerozhodují a v ČR zuří nesmyslný vnitropolitický boj, jehož součástí se stávají zkreslené ikony zahraničněpolitických dění. V ČR zuřivcům samozřejmě záleží jen na tom, že schwarzenbergerovci skupinu Pussy Riot podpořili, tak zemanovci ji musejí odsoudit. Že fakta jsou jiná a jinde, to české vnitropolitické bojovníky už nezajímá. Prezident by však mohl být nad věcí. Nebo ne?

0
Vytisknout
11231

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2014