SAMOTA:

Eduardův kinetický ostrov

24. 12. 2014 / Dominika Švecová

čas čtení 1 minuta

K Vánocům přinášíme čtenářům filmový portrét Eduarda Bersudského, ruského umělce a tvůrce světoznámých kinetických skulptur z Petrohradu, který žije už přes čtvrt století se svou manželkou a administrátorkou, někdejší ruskou divadelní kritičkou Taťánou Jakovskou, ve skotském Glasgow, kde jsou jeho skulptury vystaveny v tamější galerii Šarmanka (Kolovrátek).

Film je součástí permanentní expozice děl Eduarda Bersudského v galerii Šarmanka ve skotském Glasgow.

Bersudskij se nikdy nenaučil anglicky - se svým publikem hovoří svými skulpturami. Jsou pozoruhodným svědectvím o lidském osudu, viděném samozřejmě původně prizmatem sovětské zkušenosti.

"Žiju teď na neobydleném ostrově," říká o sobě v závěru filmu Bersudskij: "Nemluvím s nikým a společensky se stýkám hlavně se samým sebou. Je už příliš pozdě na to mluvit..."

Vede emigrace z domácího prostředí, navzdory získanému světovému věhlasu, nutně do samoty? Film Dominiky Švecové vznáší otázky o tom, zda jsme všichni skutečně světoobčany a co znamená imigrace v dnešním globálním světě. Jaký má člověk vztah k původní zemi, z níž odešel, protože se tam nedalo žít, a k získané zemi, jejíž součástí se navzdory věhlasu zjevně člověk nestal.

0
Vytisknout
7761

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2015