Hrdinové roku 2014: inspirace pro Miloše Zemana

Reuven Rivlin, prezident Izraele

1. 1. 2015

čas čtení 2 minuty



Deník Guardian pokračuje ve výčtu osobností, jejichž počiny v roce 2014 byly výjimečné a následováníhodné. Komentátor Jonathan Freeland vybral izraelského prezidenta Rivlina, jehož "úřad je sice ceremoniální, ne však jeho postoje." A je to kandidát velmi nepravděpodobný: jako zástupce krajně pravicového křídla Likudu kritizuje izraelský rasismus a hájí občanská práva izraelských Arabů. Rivlin tak představuje skvělou paralelu k českému prezidentství. Pane Zemane, inspirujte se, takhle se chová prezident, takhle koncipuje svá poselství veřejnosti, dodává Bob Kartous.

Rivlin, píše Freeland, je skutečně nepravděpodobný hrdina. Nejen že je členem Netanjahuova Likudu, je navíc součástí jeho pravicového křídla. Rivlin je advokátem velkého Izraele, včetně okupovaných území, která by měla tvořit součást nezávislého palestinského státu. Od svého červnového zvolení prezidentem, což je v Izraeli zejména ceremoniální funkce, však působí jako svědomí země. Ať už poukazováním na to, co vidí jako národní sklouzávání k rasismu a netoleranci, nebo jeho vystupování v zájmu občanských práv Palestinců.

V listopadu izraelský premiér Benjamin Netanjahu podpořil návrh zákona o "židovském státu", který by rozšířil diskriminaci 1,7 milionů arabských občanů Izraele, odpírající jim národní práva přisouzená Židům. Liberálové a levičáci to pochopitelně odsoudili, nicméně nejpotentntnější kritika přišla ze sídla prezidenta. Už dříve Rivlin odsoudil vzrůstající bigotnost jako "nemoc", kterou je třeba léčit.

Na videu, které nešlo poselství k židovskému novému roku, seděl pětasedmdesátiletý prezident vedle jedenáctiletého palestinského chlapce, který se stal obětí šikany. Dvojice držela v rukou karty nesoucí různá hesla podporující respekt a úctu k lidské důstojnosti. Jedna z nich říkala: "Jsme přesně stejní." Rivlinův úřad může být ceremoniální, nicméně jeho postoje takové úplně nejsou.

0
Vytisknout
7848

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2015