Syriza má nyní politiku mainstreamového keynesianismu

29. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

Levicová strana Syriza je v Řecku v čele průzkumů veřejného mínění už dlouhé měsíce, píše ekonomický komentátor Channel Four News Paul Mason. Pokud se její voličská podpora nezmění, stala by se Syriza největší stranou a utvořila by po volbách koncem ledna vládu. Mainstreamové řecké deníky už šíří paniku.

Avšak občané po celé Evropě, kteří se stavějí proti politice škrtů, vidí případné vítězství strany Syriza v řeckých volbách jako bod obratu.

Řecká hospodářská krize zničila vyhlídky celé generaci lidí. Nezaměstnanost mladých lidí v Řecku dosahuje 60 procent. Co to udělalo s životy lidí, ukazuje dokumentární film, na němž se letos Paul Mason podílel.

Řeckou politickou scénu to víceméně zlikvidovalo, včetně tradiční, dříve velké sociálnědemokratické strany Pasok.

Za poslední dva roky se podle Paula Masona strana Syriza zprofesionalizovala, chová se velmi přesvědčivě jako oficiální parlamentní opozice, a zmírnila své požadavky. Namísto původního požadavku na zrušení všech dluhů, které Řecko má u EU a u MMF, chce Syriza nyní u poloviny těchto dluhů vyjednat nové podmínky. Přislíbila, že chce dosáhnout v Řecku vyrovnaného rozpočtu.

Programem strany Syriza je nyní mainstreamová keynesiánská ekonomie.

Pokud Syriza zvítězí, otázka je, zda to evropské instituce dokážou spolknout. Evropská ústřední banka, Evropská komise i Mezinárodní měnový fond stále podporují hospodářskou doktrínu, která požaduje dalších deset let škrtů, snižování výdajů a opatrnou měnovou a bankovní politiku.

Zejména pokud dojde k panice na finančních trzích, vláda strany Syriza se octne v konfliktu s evropskou ortodoxií.

Avšak k ještě většímu konfliktu dojde v samotném Řecku. Šéfy hlavních řeckých politických stran jsou staří lidé a ti vedou ty strany mafiánsky. Dokáže tato politická kultura tolerovat jinakost?

Tatáž otázka platí i pro Evropu. Eurozóna i evropské instituce byly vytvořeny na základě určité hospodářské ortodoxie. Teď uvidíme, zda budou schopny tolerovat ortodoxii jinou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7843

Diskuse

Obsah vydání | 31. 12. 2014