Winston Churchill málem konvertoval k islámu

28. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Britský ministerský předseda Winston Churchill silně obdivoval islám a kulturu Orientu natolik, se jeho příbuzní obávali, že přejde na islámskou víru, informuje britský konzervativní deník Daily Telegraph.

V Británii byl právě objeven dopis Churchillovi od jeho budoucí švagrové Lady Gwendolene Bertie ze srpna 1907, v němž pisatelka na Churchilla naléhá, aby ovládl své nadšení pro islám.

Churchillova fascinace islámem vedla jeho i jeho blízkého přítele Wilfrida S. Bluta, básníka a radikálního stoupence muslimských kauz, aby se v soukromí oblékali do arabských oděvů. Churchill bojoval v Súdánu a na severozápadní frontě v Indii, takže dobře znal islámské oblasti.

Churchill se tehdy často ostře stavěl proti imperiální politice agresivních britských imperialistů, jako byl Frederick Lugard, vysoký komisař Severní Nigérie. Churchil byl proti trestným výpravám proti islámským kmenům v severní Nigérii, které Lugard podporoval.

V říjnu 1940, kdy Británie čelila osamocena nacistickému Německu, schválil Churchill plány na stavbu mešity v centru Londýna a určil na to částku 100 000 liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9259

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2014