DALŠÍ NALÉHAVÁ PROSBA:

Na Vánoce stále ještě bez dcerky s těžkým postižením

23. 12. 2014 / Miroslav Prokeš

čas čtení 4 minuty

Případ zdaleka přesahující všechny ty otřesnosti uveřejňované v Britských listech byl v únoru t. r. popsán v článku „Jak může úřad zničit fungující rodinu“, shrnujícím jen zlomek zkušeností středostavovské paní Diany s nefungováním systému v celé řadě oblastí: moci zákonodárné, soudní i exekutivní na všech úrovních od celostátní po obecní – ve všech mají často nad právem, resp. nejlepším zájmem dítěte, převahu peníze nebo strach („pozitivní či negativní motivace“). Tak jí byla dcerka soudně odebrána prakticky pouze z ekonomických důvodů, způsobených mj. nečinností úřadů a soudů.

Asi se mnou budete souhlasit, že to, co se jen v letošním roce stalo její desetileté dcerce Diance, jejíž mozek byl nevratně poškozen při kardiochirurgické operaci, mnohonásobně překračuje mediálně známou kauzu dvou českých chlapců, odebraných úřady v Norsku jejich tam žijícím rodičům: kvůli zanedbané ústní hygieně jí muselo být v celkové anestézii vytrháno čtrnáct zubů, trestní oznámení na neznámého pachatele podané odborem sociálně právní ochrany dětí (OSPOD) pro podezření z týrání Dianky kvůli zjištěnému úlekovému reflexu bylo bez vyšetření dítěte zameteno pod koberec a ve speciální škole, kterou děvčátko navštěvuje, stagnuje a platí za nejhůře vzdělavatelné.

Řada dalších lidí jí však chce zachovat rychle mizící šanci, aby nemusela skončit na zbytek života v ústavní péči, ale v odborné péči své vlastní obětavé maminky. Pomáhají nemnozí politici ČSSD a KSČM, do věci se svými znalostmi a odbornou autoritou vložil JUDr. Kapitán i pracovníci kanceláře Veřejné ochránkyně práv. Podařilo se i najít schopnou a empatickou advokátku „pro bono“, která již podala k soudu žádost o svěření Dianky do střídavé péče obou rodičů. Otec – bohatý advokát – tomu však klade odpor všemi prostředky. První stání proběhlo právě toto pondělí a Vánoce Dianka u maminky nestráví.

Úsilím České sekce DCI – Sdružení zastánců dětských práv a s  pomocí čtenářů Britských listů se podařilo splácením nájemného za byt patřící městské části zastavit narůstání dluhu. Také exekutoři, kteří si tam donedávna podávali dveře, postupně zastavují jednotlivé exekuční tituly pro nedobytnost. Teprve nyní v prosinci paní Diana fyzicky obdržela od Úřadu práce první příspěvek i doplatek na bydlení a může se konečně postavit na vlastní nohy. Hrozba exekučního vystěhování sice ještě nebyla zcela zažehnána, ale jednáním s nově zvolenými komunálními politiky se snad podaří dosáhnout odepsání nespravedlivých a nedobytných částek za smluvní pokuty a za náklady městské části na právníky a exekuční firmy.

Tímto splácením se však dostalo do červených čísel občanské sdružení zastánců dětských práv DCI, které už přes dvacet let prosazuje plnění Úmluvy o právech dítěte v České republice a monitoruje chabé pokroky pro Výbor pro práva dítěte při OSN. Po celou dobu má pouze nehonorované dobrovolníky, žádné zaměstnance, ani korunu dotací od státu či darů od firemních sponzorů. Platby na účet městské části za nájemné bytu paní Diany převýšily dary čtenářů o 60 742 Kč a ty je nutno do konce roku vyrovnat, jinak se na ulici octne samo sdružení.

Dovoluji si tedy u příležitosti vánočních svátků čtenáře požádat o rychlou pomoc pro paní Dianu a její dcerku na transparentní účet našeho sdružení Česká sekce DCI u Fio banky, číslo účtu 2700523960/2010, do zprávy pro příjemce prosím uveďte „Diana“. Snad nám to generace našich dětí někdy oplatí.

S uctivými díky a přáním krásného prožití vánočních svátků v kruhu nejbližších

Miroslav Prokeš

předseda Sdružení zastánců dětských práv – české sekce Defence for Children International

0
Vytisknout
10865

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2014