Putin přehlíží vraždění, jehož se dopouští Assadův režim

12. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Vladimír Putin se ve svém článku v New York Times vůbec nezmiňuje o neslýchaných zločinech, které spáchala syrská vláda a které jsou rozsáhlým způsobem zdokumentovány Vyšetřovací komisí OSN, místními a mezinárodními organizacemi pro lidská práva a četnými novináři: úmysné a hromadné vraždění desítek tisíc civilistů, popravy, mučení, mizení lidí a svévolné zatýkání. Jeho komentář se také nezmiňuje o tom, že Rusko už dva a půl roku dodává Assadovi zbraně, píše na serveru Human Rights Watch Anna Nejštadt.

Ruský prezident strategicky zdůrazňuje roli islámských extremistů v syrském konfliktu. Ano, mnoho vzbouřeneckých organizací spáchalo zvěrstva a zločiny. Avšak Putin se nezmínil o tom, že je syrská vláda odpovědná za střelbu do pokojných demonstrantů (ještě předtím, než konflikt začal) a za zatýkání a mučení jejich vedoucích představitelů, mnoho z nichž zůstává ve vězení, a že mezinárodní společenství je i nadále naprosto neschopné reagovat na zvěrstva v Sýrii, takže k nim dochází stále dál.

I když je ruský návrh na mezinárodní dohled nad syrskými chemickými zbraněmi vítaným krokem, spravedlnost to nepřinese stovkám obětí nejnovějšího útoku, ani tisícům jiných, kteří byli usmrceni konvenčními zbraněmi. A když Putin otevřeně obviňuje z útoku chemickými zbraněmi dne 21. srpna proti všem důkazům vzbouřence, člověk se jen diví, proč se Rusko tak vehementně staví proti poslání Sýrie k Mezinárodnímu trestnímu soudnímu dvoru, což by bylo plně v souladu s mezinárodním právem, jehož dodržování Putin ve svém komentáři tak podporuje, a umožnilo by to vyšetřování zločinů spáchaných oběma stranami v konfliktu.

Upřímnost Putinových argumentů o demokratických hodnotách a mezinárodním právu lze těžko brát vážně, když ve své vlastní zemi jeho vláda dál vězní aktivisty, hrozí zlikvidovat všechny nevládní organizace a schvaluje drakonické a diskriminační zákony.

Rusko bude posuzováno podle svých činů, v mezinárodní aréně i doma. Zatím je Rusko vážnou překážkou k ukončení utrpení v Sýrii. Změna vůči konstruktivnější roli by byla vítaná. Avšak kompilace polopravd a obvinění není správnou cestou jak signalizovat takovouto změnu.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7183

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2013