Kerry odmítá syrský časový rozvrh k ruskému plánu

12. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Americký ministr zahraničí John Kerry odmítá plán syrského prezidenta Bašára Asada začít poskytovat údaje o chemickém arsenálu do 30 dnů po podpisu Úmluvy o chemických zbraních, který oznámil v rozhovoru pro ruskou televizi.

Na společné tiskové konferenci s ruským protějškem Lavrovem Kerry poznamenal, že podle Asada by třicetidenní lhůta měla být standardem.

"Na tomto procesu není nic standardního," řekl Kerry a odůvodnil to tím, že Asad tyto zbraně údajně nasadil. "Vyjádření syrského režimu podle našeho názoru prostě nestačí."

Kerry varoval, že může dojít k americkému úderu, pokud Asad nebude souhlasit s řádným zničením svého chemického arsenálu.

Lavrov dodal, že zničení chemických zbraní "učiní jakýkoliv úder proti Syrské arabské republice zbytečným".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Utajená zpráva americké armády potvrzuje analýzy, podle nichž syrští povstalci mají sarin

12. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Americká administrativa bez důkazů tvrdí, že nedávný útok poblíž Damašku nemohl spáchat nikdo jiný než Asadův režim. Avšak existuje dokument, který ukazuje, že administrativa záměrně potlačila zprávy o reálné možnosti útoku ze strany povstalců napojených na al-Kajdu, a to zbraněmi, které si sami vyrobili. Utajovaný dokument získaný redakcí nezávislého zpravodajského serveru WND ukazuje, že počátkem roku byl sarin konfiskován členům islamistické Fronty an-Nusra, nejvlivnějšího extrémistického uskupení mezi syrskými povstalci.

Česká televize ještě nezveřejnila pravidla předvolebního vysílání, hosty už ale cenzuruje

12. 9. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 4 minuty

"Pravidla vydáme po 17. září. Bude v nich přesně definováno, jakým způsobem vybíráme respondenty, na základě jakých čísel a jestli se víc díváme na celostátní kontext nebo regionální kontext," upřesnil generální ředitel ČT Petr Dvořák před několika dny pro HN.

Dnes se ale ozval hejtman Zimola, kterému editor zpravodajství Adam Komers sdělil, že jeho názory ČT nezveřejní.... Kvůli "objektivitě".

Proč už nenabízím BBC zpravodajství o české politice

12. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

"Zpráva/nezpráva o Šloufovi [ve SPOZ] a machiavellistické mocenské hře/bordelu/PR akci je dokonalým vysvětlením toho, proč už vůbec nenabízím BBC zprávy o české politice. Je to insiderovský baseball - ne, insiderovský kroket, nebo možná insiderovské sudoku - a je to naprosto nepochopitelné a naprosto nevysvětlitelné komukoliv, kdo nežije v této zemi (a obávám se i mnoha lidem, kteří tady žijí)," napsal na facebooku pražský stringer pro BBC Rob Cameron.

Prosba z Ruska: Opatrně

12. 9. 2013

čas čtení 7 minut

Tento článek vyšel pod jménem ruského prezidenta Vladimíra Putina v dnešním vydání deníku New York Times.

Nedávné události týkající se Sýrie mě přiměly, abych promluvil přímo k americkému lidu a k jejich politickým představitelům. Je to důležité v době nedostatečné komunikace mezi našimi společnostmi.

Vztahy mezi námi prošly různými etapami. Během studené války jsme stáli proti sobě. Ale také jsme kdysi byli spojenci a společně jsme porazili nacisty. Univerzální mezinárodní organizace - Spojené národy - byla pak založena, aby se už tak ničivá válka nikdy nemohla opakovat.

Putin přehlíží vraždění, jehož se dopouští Assadův režim

12. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Vladimír Putin se ve svém článku v New York Times vůbec nezmiňuje o neslýchaných zločinech, které spáchala syrská vláda a které jsou rozsáhlým způsobem zdokumentovány Vyšetřovací komisí OSN, místními a mezinárodními organizacemi pro lidská práva a četnými novináři: úmysné a hromadné vraždění desítek tisíc civilistů, popravy, mučení, mizení lidí a svévolné zatýkání. Jeho komentář se také nezmiňuje o tom, že Rusko už dva a půl roku dodává Assadovi zbraně, píše na serveru Human Rights Watch Anna Nejštadt.

JAK SI POČÍNALA VLÁDA ODS A TOP 09 V OBLASTI ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ:

Z čeho (ne)lze těžit...

12. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 11 minut

"Žádný z předvolebních programů českých politických stran (nejen TOPky) nemá na začátku jasnou diagnózu. Neříká: takhle na tom jsme a tohle s tím chceme udělat. Ani u soc.dem. to tak není. Přitom určení diagnózy je jediná cesta k řešení...," píše Veronika Sušová-Salminen. V Britských listech se zhodnocením toho, jak si počínala minulá vláda ODS a TOP 09, v různých sektorech společenské aktivity, zabývá systematicky Marek Řezanka:

Existují oblasti, kde momentální honba za co největším ziskem může být pro společnost zničující. Například, vykácí-li někdo značné plochy lesa (ne-li celý les), a navíc nezajistí novou výsadbu. Ministerstvo životního prostředí by mělo být určitým arbitrem, který bude životní prostředí bránit vůči nejrůznějším tlakům různých lobby a proti logice maximalizace zisku za jakoukoli cenu. Obchod se dřevem a dřevařská lobby patří k problémům, které nelze jen tak přejít. .

Další analýzy Marka Řezanky k volbám:

Marek Řezanka, O zdravotnictví: Když systém onemocní

Marek Řezanka, Hra o školství

Marek Řezanka, Kultura na odpis

Facebook a Yahoo "bojují za ochranu soukromí svých uživatelů"

12. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Marissa Mayer, generální ředitelka vyhledávače Yahoo a Mark Zuckerberg, ředitel Facebooku, ve středu v San Francisku odmítli kritiku, že nebojují proti špehovacím praktikám americké výzvědné agentury NSA. Mayerová uvedla, že kdyby ředitelé internetových firem zveřejnili vládou utajované informace, skončili by ve vězení.

Putinova obratná akce ohledně Sýrie vedla k Obamově porážce

12. 9. 2013

čas čtení 6 minut

Tím, že Putin zdržel vojenské akce proti Assadově zbrojnici, se objevil na světové scéně jako obránce mezinárodního práva

Pro trpící Syřany, které dál terorizuje brutální režim Bashara al-Assada, to vůbec není žádná útěcha, avšak pro Vladimíra Putina, ruského prezidenta a dlouhodobého protizápadního strašáka bylo rozhodnutí pozdržet vojenský zásah proti Sýrii podstatným diplomatickým triumfem, který bude zřejmě mít dlouhodobý strategický význam pro roli Moskvy na Blízkém východě i jinde, píše v deníku Guardian Simon Tisdall.

"Putinovo" promo v New York Times obsahuje i racionální jádro

12. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

"Nechráníme syrskou vládu, ale mezinárodní právo", tvrdí anonymní kremelský autor podepsaný jménem ruského prezidenta v komentáři pro New York Times. Je to nejslabší místo celého textu, kde patos zavání a kromě toho nepřesvědčivě zakrývá, že Rusko hájí na prvním místě princip neintervence a vlastní zájmy v regionu. Jiné pasáže nicméně působí podstatně přesvědčivěji a vyzývají k zamyšlení nad tím, v jak odlišných parametrech uvažují obě strany právě obnovené studené války na Blízkém východě.

Spojené státy přivítaly "signifikantní" ruský návrh na předání syrských chemických zbraní

11. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Bílý dům pochválil před čtvrteční schůzkou v Ženevě ruskou spolupráci ohledně syrských chemických zbraní

Spojené státy přivítaly to, co charakterizovaly jako "velmi specifické" ruské návrhy na zajištění syrských chemických zbraní. Vyjádřily důvěru ve vliv Moskvy na Damašek a požadovaly trpělivost při nadcházejícím vyjednávání. Bílý dům uvedl, že je stále více přesvědčen, že Kreml jedná v dobré víře a že "riskuje svou prestiž".

Blízký východ: "Ruský plán nemůže fungovat"

12. 9. 2013

čas čtení 1 minuta



Ruský plán je nerealizovatelný, myslí si lidé na Blízkém východě, a něco na tom je, informoval reportér Alex Thomson v Channel Four News z Bejrútu v Libanonu. Jeden zbrojní inspektor OSN se ve středu vyjádřil, že by bylo zapotřebí 75 000 vojáků OSN na území Sýrie, kteří by museli kontrolovat odevzdání syrských chemických zbraní.

Tady v Bejrútu všichni zastávají názor, že organizace jako Hezbollah už všechny také mají chemické zbraně, i když důkazy pro to samozřejmě nejsou. Především, režim v Damašku naprosto ponížil prezidenta Obamu, Rusové jsou opět ve vedoucí pozici, to se samozřejmě v Damašku velmi líbí, dostali to, co je nejdůležitější: čas. Důkaz toho, jak to všechno dopadne: poprvé od útoku z 21. srpna ve východní Gútě došlo ve středu znovu k bombardování této čtvrti ze vzduchu. To hovoří výmluvněji než slova, pravděpodobně.

Moderátor: A to jde, že. Pořád mluvíme o chemických zbraních, jenže vraždění dál pokračuje konvenčními zbraněmi.

Alex Thompson: Ano. I když přijmeme čísla Johna Kerryho, že v Gútě bylo usmrceno při chemickém útoku 1400 osob, od té doby, od 21. srpna, byl v Sýrii usmrcen dvojnásobný počet těch lidí. Podle většiny odhadů se tam zabíjí asi tisíc lidí týdně. Není divu, že se Červený kříž zoufale snaží dostat k těmto lidem - od obou bojujících stran - alespoň nějaký přístup. Aby jim mohl poskytnout potraviny a lékařskou péči. Je to prostředí, v němž se nedá podniknout nic - jinými slovy, krvavá lázeň pokračuje.

Většina Libanonců přijala ruský plán s úlevou

12. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Většina Libanonců přijala ruský plán na předání syrských chemických zbraní pod mezinárodní kontrolu a odložení vojenských úderů na Damašek s velikou úlevou. Většina Libanonců, s nimiž hovořil Michael Jansen pro Jordan Times, byla přesvědčena, že Obama se na ruský návrh nebude ohlížet a zaútočí. Mnoho Libanonců je také přesvědčeno, že by takové útoky jejich zemi uškodily více, než samotné Sýrii.

Libanonský prezident Michel Sulajmán podporuje ruský plán pro Sýrii a odmítá intervenci

12. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Libanonský prezident Michel Sulajmán ve středu zopakoval, že odsuzuje chemický útok na předměstí Damašku, stejně jako odsuzuje americkou intervenci v Sýrii. Řekl to v telefonickém rozhovoru s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym.

Sulajmán podporuje ruský plán pro Sýrii, který počítá s postavením syrských chemických zbraní pod mezinárodní kontrolu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Je libanonský prezident člověk, nebo ne? S kým asi hovořil Alex Thompson?

12. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Libanonský prezident a maronitský křesťan Michel Sulajmán podporuje ruský plán pro Sýrii. Je to voják a zřejmě tedy také něco ví o tom, zda je tento plán proveditelný, nebo nikoliv.

O čem to vlastně Alex Thompson informuje z Bejrútu, že prý "myslí si lidé"? Kde asi sbírá informace? V baru Dragonfly? Proč jinak by o postoji libanonského prezidenta vůbec neinformoval?

Po mimořádných výkonech západní žurnalistiky, která světovou veřejnost na základě svých středostavovských barových kontaktů informovala o údajně masivní podpoře Zelené revoluce v Íránu nebo o údajné masivní lidové podpoře egyptských liberálů přichází zřejmě další stadium: Kromě ulice se ignorují už i názory elit.

Co myslíte, vážení čtenáři: Považuje Alex Thompson libanonského prezidenta za člověka?

Česká televize cituje tisk, vlastněný Babišem, jako "nezávislý"

Podle ČT jsou deníky IDnes a Lidové noviny"ideově neutrální"!!

12. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Dovoluji si zaslat odpověď České televize na můj dotaz, který se týká rozdílného přístupu ČT k citování z deníků Haló noviny (vydavatel ovládaný KSČM) a MF Dnes, event. Lidové noviny (vydavatel ovládaný společností ovládanou předsedou politického hnutí Ano 2011), píše právník Ivan Nezval:

Zase bohužel Drtinová:

Nic nového jsem se nedověděl

12. 9. 2013 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Kromě předpojatosti a skákání do řeči moderátorky jsem se v úterním Interview Daniely Drtinové na ČT24 nic kloudného nedověděl.

Pořád, několik měsíců, omílá o ÚSTR stejná klišé a dohady stylem, který výstižně popsal pan Kotrba.

Řekne například, že třetinu členů vědecké rady ústavu tvoří bývalí komunisté a když ji paní Foglová opraví, tak dvakrát do její řeči štěkne, že tedy skoro třetinu.

Může se mi namítnout, že se na Drtinovou nemusím koukat. To je pravda.

Když byla odkanalizována na pořad o půl sedmé, tak se na to nekoukám, pokud tam není osobnostně a tématicky něco zajímavého. A to byl právě tento pořad.

Já a jiní koncesionáři si platíme moderátory veřejnoprávní televize za to, aby nám zprostředkovali informace a názory zajímavých lidí, nikoli dezinformace a názory své.

Aspoň, že už D. nestraší v deset, to pak člověk nemůže usnout. Měla by hledat uplatnění jinde, například v babišovských plátcích MfD a "Lidovkách" Tam nasazuje miliardář, převekslovav napravo, težké kalibry předvolební palby, například tento.

Ať si to pak kupuje, kdo chce...

Česká defektní demokracie

Stigma levicovosti a politika jako kýč

11. 9. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 9 minut

Český volič má částečně tendenci volit podle kulturně-symbolického klíče, pomocí kterého k jednotlivým stranám politického spektra přistupuje. Ten potom pomáhá v tom, aby politiku interpretoval určitým způsobem a zřejmě bude v některých případech (netroufám si odhadnout jak moc) zabraňovat reflexi a "racionálnímu" úsudku i v letošních volbách. Klíčovým problémem české demokracie je kulturně-symbolický význam pojmů pravice a levice v české společnosti po roce 1989, včetně toho, jak jsou tyto pojmy vnímány a využívány v politické komunikaci a argumentaci. Přes určitou vnitřní vyprázdněnost těchto pojmů, mám zato, že pravice a levice jsou z hlediska kulturní symboliky české politiky stále relevantní, i když pokřivené pojmy či spíše nálepky.

Zkušenost s komunistickým režimem vedla k tomu, že levice se v roce 1989 dostala do startovní nevýhody a byly s ní en bloc spojovány zločiny a problémy minulého režimu. Antikomunismus je v ČR po víc než dvacet let nástrojem k očerňování celého levicového spektra, nejenom KSČM ale i ČSSD (viz například volební spoty ODS, kde jsou dohromady spojeny zkratky "KSČSSD") a v podstatě jakéhokoliv levicového názoru. Antikomunismus vedl k tomu, že se česká demokracie nestala normální demokracii západního typu, ale demokracii defektní, kde si levice a pravice nejsou rovny (levice je mimo normu demokracie) a kde se minulost stala díky symbolickému kapitálu, který kontroluje pravice, politikem. Konec komunistického režimu tedy nevedl k demokratickému restartu, jenž by vytvořil normální podmínky pro fungování demokracie.

Významný nález Ústavního soudu

Levicové strany by se konečně měly zabývat posílením právní ochrany zaměstnanců

11. 9. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 11 minut

Jednou z účinných forem obrany proti časté zvůli těch firem, které s oblibou konstruují důvody pro výpovědi nebo pro okamžité zrušení pracovního poměru, je možnost takto postiženého zaměstnance domáhat se předběžného opatření, kterým soud uloží zaměstnavateli povinnost vyplácet bránícímu se zaměstnanci náhradu mzdy po dobu trvání soudního sporu o neplatnost výpovědi nebo okamžitého zrušení pracovního poměru. Případy, kdy se zaměstnavatelé snaží zbavit zaměstnanců aniž by při tom museli vyplácet odstupné a vymýšlejí si pro "padáky" důvody v rozporu se zákonem, jsou v Česku časté.

Americká NSA poskytuje digitální data Američanů Izraeli

12. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Americká špehovací organizace National Security Agency rutinně poskytuje nezpracovaná digitální data Izraeli, aniž by z nich odstranila informace o amerických občanech. Vyplývá to z tajných dokumentů, které poskytl listu Guardian americký whistleblower Edward Snowden.

Vědomá cesta k nespravedlnosti, ale mohou za to jen "ti" důchodci?

12. 9. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

"Stěžujete si, že proti jiným seniorům máte malý starobní důchod? Tak to jste neměli místo řádného zaměstnání melouchařit," vzkazuje lidem opakovaně Česká správa sociálního zabezpečení. Nebo také: "Dobře vám tak!" Tak nějak je míněn fakt, že především řada zaměstnanců pobírala část platu na ruku, druhá část v základní, tj. minimální výši (cca 8000 Kč) byla přiznávána pro potřeby úhrady zdravotního a sociálního pojištění. Z této minimální (základní) výše pak byla zcela logicky vypočítávána i dávka na starobní důchod. Totéž platí pro OSVČ, které rovněž vědomě (mnohdy záměrně) přiznávaly jen minimální možnou, tedy základní výši příjmu.

Počkat se někdy vyplácí. Pasivita nikdy...

11. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 11 minut

"Přímá demokracie je doménou Hnutí za přímou demokracii, které za Okamurovým slušně nastartovaným, ale dále neošetřovaným projektem evidentně vidí osobní zájmy. Jinak sympatické HzPD do celostátních voleb pravděpodobně nepůjde, protože mu k tomu rovněž chybí nutný potenciál. Možná by pomohlo, kdyby se pokusilo spřízněné subjekty spojit", píše mimo jiné ve svém zajímavém článku "Předčasné volby, noví generálové a přímá demokracie" Milan Daniel (BL, 9. 8. 2013).

Velké kulové

11. 9. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Můžeme se donekonečna ptát, zda bylo dříve vejce anebo slepice, ale to, že vynálezu kola předcházelo velké kulové, je snad jasné každému.
Jacob van Blom

Každý z nás se s ním už někdy setkal. Objevuje se většinou nečekaně. Už si myslíte, že jste za vodou, když se náhle odněkud vynoří a udělá vám díru do lodičky. Dovede potopit osamělé plavce za štěstím i celé říše. Velké kulové prostě věrně provází naši civilizaci od samého úsvitu.

Spojenectví Práce a Solidarity k Sýrii

11. 9. 2013

čas čtení 16 minut

Tisková zpráva

Spojenectví Práce a Solidarity (SPaS) ostře odmítá jak chemický útok proti syrským civilistům v Damašku, tak i plánovaný vojenský útok proti Sýrii. V obou případech jde o hrubé porušení mezinárodního práva. SPaS je přesvědčeno, že konflikt v Sýrii, ale i v celém regionu Středního Východu, lze vyřešit jen mírovou a diplomatickou cestou.

Otázky, které si západní žurnalistika odmítá klást

12. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Zatímco se bere "at face value" Obamovo nesmělé přihlášení k "diplomatickému řešení" syrské krize a dlouze se analyzují série domněnek a spekulací sloužících apologetice amerického prezidenta, některé otázky, které doslova bijí do očí, západní žurnalisty zjevně vůbec nezajímají.

Evoluční ontologie kultury a problém podnikání

12. 9. 2013 / Vít Bartoš

čas čtení 20 minut

Zatím poslední kniha Josefa Šmajse (Evoluční ontologie kultury a problém podnikání, Nakladatelství Masarykovy univerzity a nakladatelství Doplněk 2012. 246 s.) představuje poměrně komplexní systém idejí, které rozvíjejí základní krédo Šmajsovy filosofie o ontickém střetu mezi přírodním bytím a bytím kulturním. Josef Šmajs již více než čtvrt století systematicky formuluje projekt Evoluční ontologie (EO), jehož cílem je postihnutí ontických principů inkompatibility mezi skutečností vytvořenou biologickou evolucí a kulturní skutečností, která je v poslední instanci výrazem produktivních a bohužel také reduktivních schopností lidské mysli.

Seminář o směřování české zahraniční politiky

11. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Tisková zpráva Spojenectví práce a solidarity

Zveme vás na první ze série předvolebních seminářů SPaS, kde budou v panelu vystupovat zástupci tří parlamentních stran, které se hlásí k české levici: ČSSD, KSČM a SPOZ.

Seminář

Směřování české zahraniční politiky, její hodnoty, smysl i postoje ke konfliktním situacím

se bude konat dne 12. 9. 2013 od 17:00 hodin

ve velké zasedací místnosti Domu odborových svazů Náměstí Winstona Churchilla, Praha 3

(vstup hlavním vchodem, přízemí)

Účast potvrdili Jan Hamáček, stínový ministr obrany ČSSD, a Věra Flasarová, europoslankyně za KSČM a vedoucí oddělení zahraniční a bezpečnostní politiky ÚV KSČM

Moderuje Jan Kavan

Proč jsou řeči o diplomatickém řešení syrského konfliktu minimálně předčasné?

11. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Někteří komentátoři hodnotí Obamův projev v noci na středu, jehož převážná část byla věnována obhajobě plánované intervence, jako "šanci diplomatickému řešení". To je ovšem nesprávné hned z několika hledisek.

Předně je bezprostředně ve vztahu k návrhu na likvidaci syrských chemických zbraní třeba nejprve zjistit, zda Obama podnikl nějaké praktické kroky směrem k omezení role militantního ministra zahraničí Johna Kerryho. Pokud nepodnikl, nemělo by ujít pozornosti ani toho nejpovrchnějšího komentátora bulvárního plátku, že to bude právě Kerry, kdo bude teď jednat s Rusy. Dostane-li příležitost, přivede jednání s radostí do slepé uličky, aby se vrátil k politice intervence, jíž dává jednoznačně přednost. Obama mohl Kerryho zčásti zablokovat už tím, že by v úterním projevu dal jednoznačně najevo preferenci pro diplomatické řešení. Jenže to právě neudělal. Teď tedy nezbývá než tiše doufat, že před odjezdem na čtvrteční ženevská jednání s Lavrovem dostal Kerry od prezidenta jasnou instrukci "Bez dohody se nevracej". Pokud ji nedostal, nic se nevyřeší.

Rusko vystupňovalo dodávky zbraní do Sýrie jako součást dohody s Asadem

11. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Rusko vystupňovalo dodávky zbraní pro syrského prezidenta Bašára Asada, aby mu pomohlo vyhrát občanskou válku. To je součástí dohody, podle které se Damašek výměnou za to vzdá chemických zbraní. O dohodě, která zahrnuje také Írán, se usilovně jednalo dva týdny. Informoval o tom v úterý večer druhý program izraelské televize.

USA začaly dodávat zbraně syrské opozici

11. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Spojené státy začaly po mnoha měsících odkladů distribuovat dodávky zbraní syrské opozici, oznámil mluvčí koalice skupin podporovaných Washingtonem. Zbraně směřují k Nejvyšší vojenské radě generála Salíma Idríse, což má zabránit, aby skončily v rukou náboženských extrémistů.

Podle zpráv se jedná o zbraně a munici, nebyly však upřesněny detaily. Ministr zahraničí John Kerry naznačil, že by se mohlo jednat o protitankové a protiletadlové zbraně, na jejichž nedostatek si opozice stěžuje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Putin nabídne Íránu protivzdušný systém S-300 a druhý jaderný reaktor v Búšehru

11. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Ruský prezident Vladimir Putin se tento týden v rámci summitu Šanghajské organizace pro spolupráci v Biškeku poprvé setká s íránským prezidentem Rúháním. Podle zpráv listu Kommersant mu nabídne systém protivzdušné obrany S-300, který Moskva na americký a izraelský nátlak donedávna odmítala dodat, a vybudování druhého jaderného reaktoru v Búšehru.

Írán podle zdroje blízkého Kremlu obdrží pět výkonných systémů S-300 a nabídku na výstavbu druhého reaktoru v jaderné elektrárně Búšehr. Putin o tom rozhodl minulý čtvrtek.

Je pravděpodobné, že to západním představitelům, kteří na Írán uvalili sankce kvůli jadernému programu, nebude vyhovovat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Obama přednesl noční televizní projev. Dává prozatím přednost diplomatickému řešení

11. 9. 2013

čas čtení 7 minut

Barak Obama v úterý večer připustil v televizi možnost diplomatického řešení problému Sýrie. Přislíbil, že bude přímo spolupracovat s Ruskem a společné donutí Assadův režim, aby se vzdal svých chemických zbraní. Zároveň ale zdůraznil, že vojenské údery nadále zůstávají možností.

Americký prezident uvedl, že i když odložil hlasování v Kongresu, které mělo schválit vojenský zásah v Sýrii, nařídil americké armádě, aby "udržovala nadále nátlak na Assada a aby byla v postavení, kdy bude moci reagovat, pokud diplomacie selže."

Český helsinský výbor: Stav lidských práv v České republice se rapidně zhoršuje

10. 9. 2013

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva ČHV ke Zprávě o stavu lidských práv v ČR za rok 2012

Praha 10. září 2013 - Český helsinský výbor (ČHV), který monitoruje dodržování lidských práv v ČR, vydává již po devatenácté Zprávu o stavu lidských práv v České republice. ČHV je jedinou organizací v ČR, která vydává tuto zprávu pravidelně již od roku 1994.

"Zpráva o stavu lidských práv zpracovává řadu nejzávažnějších témat, která jsou pro dané období z hlediska ochrany základních lidských práv a svobod specifická. V právním státě jsou ochrana lidských práv a kvalita justičního systému jedním z nejdůležitějších principů. Tato zpráva má komplexně zachytit problematiku dodržování lidských práv za dané období," uvádí ředitelka Českého helsinského výboru, Markéta Kovaříková.

Dokument obsahuje tato témata: diskriminace, problematika hate crime, vězeňství, policie, svoboda slova, sociální práva, sociální bydlení, protiústavní a populistické předpisy, postavení Romů v České republice, práva dětí, žen, seniorů, osob se zdravotním postižením, pacientů, sexuálních menšin, cizinci a problematika extradic.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2013

9. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

V červenci 2013 přispělo finančně na Britské listy 774 osob bankovním příkazem celkovou částkou 405 442,98 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2013 částkou 2282,51 Kč. (Finanční příspěvky poukázané Britským listům v červenci prostřednictvím mobilu budou zprostředkovatelskou firmou Airtoy poskytnuty až za dva měsíce, částka za červenec byla 77662.82 Kč.)

Zůstatek byl koncem července 2013 437 922,03 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

37875