Česká televize cituje tisk, vlastněný Babišem, jako "nezávislý"

Podle ČT jsou deníky IDnes a Lidové noviny"ideově neutrální"!!

12. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Dovoluji si zaslat odpověď České televize na můj dotaz, který se týká rozdílného přístupu ČT k citování z deníků Haló noviny (vydavatel ovládaný KSČM) a MF Dnes, event. Lidové noviny (vydavatel ovládaný společností ovládanou předsedou politického hnutí Ano 2011), píše právník Ivan Nezval:


Od: Nezval, Ivan
Přijato: 23.8.2013 17:33

od: Ivan Nezval

Žádost o sdělení

1. Česká televize s odvoláním na posudek doc. Bárty odmítla zařazovat do přehledu ranních novin deník Haló noviny s odůvodněním., že jeho vydavatelem je společnost FORTUNA ovládaná přímo či nepřímo politickou stranou (KSČM). Česká televize.

2. Česká televize pokračuje v přehledech ranních tisku s citováním deníku Mladá fronta DNES, ačkoli je veřejně známo, že vydavatelskou společnost ovládla osoba, která je předsedou politického hnutí Ano 2011, které bude i kandidovat v blížících se parlamentních volbách.

3. Totéž se týká deníku Lidové noviny.

4. Žádám Vás o vysvětlení, proč Česká televize postupuje v případech výše pod 2/ a 3/ rozdílně.

Za odpověď děkuji.

Ivan Nezval
Brno

Vážený pane Nezvale,

Česká televize, respektive její zpravodajský kanál ČT24 , cituje z nestranických periodik a zpravodajských serverů. Toto pravidlo též podepřela analýza Ústavu státu a práva Akademie věd z roku 2010, která konstatovala, že citováním stranických Haló novin ve veřejnoprávním mediu, konkrétně v Českém rozhlase, by došlo k porušení Poslaneckou sněmovnou schváleného Kodexu Českého rozhlasu. Česká televize se řídí podobným kodexem -viz níže uvedený odkaz. ZDE

Dalším kritériem pro výběr citovaných medií je jejich ideová neutrálnost. Tady si dovolím upozornit, že se Haló noviny na své titulní straně hlásí k české levici, jsou tedy ideově zabarveným periodikem. V neposlední řadě se výběr citovaných informací řídí jejich závažností a dopadem na aktuální dění. Z tohoto důvodu byly do výběrů z médií a zpráv ČT24 zařazeny citace z rozhovoru prezidenta Miloše Zemana, který poskytl Haló novinám 16. srpna 2013.


Martin Kojda
ČESKÁ TELEVIZE
Divácké centrum
Kavčí hory
140 70 Praha 4
e-mail:info@ceskatelevize.cz

0
Vytisknout
10793

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2013