Spojené státy přivítaly "signifikantní" ruský návrh na předání syrských chemických zbraní

11. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Bílý dům pochválil před čtvrteční schůzkou v Ženevě ruskou spolupráci ohledně syrských chemických zbraní

Spojené státy přivítaly to, co charakterizovaly jako "velmi specifické" ruské návrhy na zajištění syrských chemických zbraní. Vyjádřily důvěru ve vliv Moskvy na Damašek a požadovaly trpělivost při nadcházejícím vyjednávání. Bílý dům uvedl, že je stále více přesvědčen, že Kreml jedná v dobré víře a že "riskuje svou prestiž".

"Za poslední dva dny jsme svědky většího množství spolupráce z ruské strany, než za celé poslední dva roky," řekl mluvčí Bílého domu Jay Carney.

"Návrh, který Rusko předložilo, je velmi konkrétní a syrská reakce je naprostý obrat o 180 stupňů. Je to velmi významné."

Náhlá obleva v postojích Bílého domu vůči Rusku byla přijata ve Washingtonu skepticky, kde ji mnozí vidí jako výmluvu pro Baracka Obamu, který se chce vyhnout porážce v Kongresu ohledně svéh vojenského zásahu proti Sýrii. Obamův televizní projev z úterý večer kritizovali zarytí Republikáni za to, že Obama přiznal, že se rozhodl odložit hlasování v Kongresu o vojenském zásahu proti Sýrii.

Avšak Bílý dům tvrdí, že nabídka Ruska je autentická a je důsledkem přímého tlaku, které Spojené státy vyvinuly na Sýrii. "Je naprosto jasné, že přesvědčivá hrozba americké vojenské moci nás přivedla do nynější etapy," konstatoval Carney. "Tím, že Rusko předložilo tento návrh, a je mu to ke cti, riskuje svou prestiž ohledně blízkého spojence."

V New Yorku se zároveň konají samostatné rozhovory ohledně rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Rozhovory mezi Johnem Kerrm a Sergejem Lavrovem v Ženevě se nebudou týkat znění rezoluce. Spojené státy se pokusily bagatelizovat potenciální rozkol ohledně otázky, zda by rezoluce měla obsahovat hrozbu vojenského zásahu, pokud Sýrie odmítne splnit její podmínky.

Bílý dům naznačil, že rozhovory v Ženevě potrvají nejméně dva dny a odmítl se podrobněji vyjádřit k ruskému návrhu, který obdržel ve středu.

"Obě strany si přivezou své technické odborníky, takže očekávám, že to bude určitou dobu trvat," řekl Carney. "Probíhá komunikace a vyměňujeme si dokumenty, ale nejsme zatím v takové etapě, že bychom mohli zveřejnit nějaký kus papíru."

Ženevské rozhovory budou muset vyřešit spory mezi západními mocnostmi a Ruskem ohledně toho, zda má být podpořen proces odzbrojování hrozbou síly, pokud syrská vláda nedodrží časový rozvrh.

Diplomaté také uvedli, že je nepravděpodobné, že by Rada bezpečnosti OSN hlasovala před zveřejněním zprávy zbrojních inspektorů OSN týkající se údajného útoku chemickými zbraněmi na předměstí Damašku 21. srpna. Tato zpráva se očekává příští týden.

Američtí, britští a francouzští diplomaté mezitím dál jednali v ústředí OSN o francouzském návrhu rezoluce, podle něhož by prezident Assad dostal 15 dní na to, aby vypracoval "vyčerpávající, kompletní a definitivní deklaraci obsahující informace o rozmístění, množství a typech všech součástí svého programu chemických zbraní."

Podle francouzského návrhu by se pak nařídila "okamžitá inspekce všech syrských chemických, biologických a příbuzných nástrojů".

Syrská vláda potvrdila, že se dohodla s Ruskem, že podepíše Konvenci o chemických zbraních z r. 1993, vypracuje kompletní deklaraci o svých arzenálech a jejich rozmístění a poskytne přístup inspektorům z OSN, z Ruska i odjinud.

Kerry uvedl, že Spojené státy stále usilují o rezoluci OSN, která by plán posílila a která by potrestala Sýrii, pokud by nedodržela harmonogram odzbrojovacího procesu. Ale naznačil, že je připraven naslouchat ruskému pohledu na věc.

Francouzský prezident François Hollande také naznačil flexibilitu ohledně znění rezoluce. Francouzský prezidentský úřad vydal po zasedání Hollandovy obranné rady toto prohlášení: "Prezident zdůraznil rozhodnost Francie ve snaze prozkoumat všechny možnosti v Radě bezpečnosti OSN, aby bylo dosaženo co nejdříve skutečné a ověřitelné kontroly chemických zbraní, které se nacházejí v Sýrii."

V Londýně bylo mezitím oznámeno, že Británie schválila větší množství vývozu chemikálií do Sýrie k výrobě chemických zbraní, než dosud přiznávala.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6696

Diskuse

Obsah vydání | 13. 9. 2013