USA a Rusko obnovily naděje na širší mírový proces v Sýrii

13. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Americký ministr zahraničí John Kerry a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov konstatovali v pátek, že vyhlídky na obnovení syrského mírového procesu závisejí na výsledku rozhovorů, jejichž cílem má být zajištění syrských chemických zbraní. Rozhovory se protáhly až na pátek.

Američtí a ruští experti na chemické zbraně jednali v jednom ženevském hotelu o technických podrobnostech, které bude nutno splnit, má-li se dojít k dohodě. Kerry a Lavrov se mezitím setkali nedaleko, v evropském ústředí OSN s velvyslancem OSN a Arabské ligy Lakhdarem Brahimim. Zkoumali politický vývoj a připravovali novou mezinárodní konferenci v Ženevě, která by měla podporovat vznik syrské prozatímní vlády.

Kerry uvedl na tiskové konferenci, že šance na druhou mírovou konferenci závisejí na úspěchu v rozhovorech o chemických zbraních, které byly zatím "konstruktivní".

"Chci říci jménem USA, že prezident Obama je hluboce angažován na vytvoření mírového řešení Sýrie a víme, že Rusko také. Pracujeme usilovně, abychom nalezli společnou řeč, aby se to mohlo uskutečnit. Hovořili jsme o tom, jakou práci budeme oba muset podniknout," řekl Kerry.

Dodal, že se oba dohodli, že se setkají kolem 28. září na okraji výročního zasedání Valného shromáždění OSN. Avšak budoucnost mírových rozhovorů závisí na výsledku rozhovorů o chemických zbraních.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6466

Diskuse

Obsah vydání | 13. 9. 2013