Německo nabízí pomoc při likvidaci syrských chemických zbraní

13. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle je přesvědčen, že jeho země může pomoci s likvidací syrských chemických zbraní, "technicky i dalšími způsoby". Německo každopádně má příslušné know-how.

Například v Münsteru v Dolním Sasku státní podnik GEKA likviduje chemické zbraně z 2. světové války. Další společnost, Eisenmann v Bádensku-Württembersku, postavila továrny na likvidaci různých chemikálií v Rusku, Albánii a Japonsku. Její ředitel Uwe Neumann má bohaté zkušenosti s likvidací různých druhů otravných chemikálií.

Likvidace se provádí spalováním při teplotách kolem 1 200 stupňů v reaktoru a takto vzniklý plynný toxický odpad se různými metodami čistí tak, aby splňoval evropské normy.

Design zařízení závisí na spalované látce. Nervové látky se chovají jinak než například hořčičný plyn, výsledkem je odpad v podobě tekutých solí.

Před spálením ovšem musí být chemikálie vyjmuty z nosičů, což je pracovně a časově náročný proces.

Alternativní metodou ke spalování je pre-detoxifikace. Ta zajišťuje nepoužitelnost látek pro vojenské účely, ale výsledkem jsou stále toxické sloučeniny.

Podle Neumanna je ovšem spalování mj. rychlejší metodou a speciálně v Sýrii by navrhoval vybudování většího počtu decentralizovaných zařízení tohoto typu, což by umožnilo ušetřit na dopravě, ale také omezit rizika během dopravy.

Pokud by jeho firma dostala za úkol zničit syrské chemické zbraně, odhaduje, že by to po vybudování příslušných zařízení trvalo až deset let až jedenáct let.

Cena likvidace chemických zbraní je přinejmenším desetkrát vyšší než jejich pořizovací cena.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5504

Diskuse

Obsah vydání | 13. 9. 2013