Poukazovat na nesoulad s Marxem neznamená hájit Pol Pota

27. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Přečetl jsem si článek Petra Nachtmanna a nevěřícně zírám - kde vidí v článku pana Tejkla omluvu Pol Pota? Pan Tejkl polemizuje s názorem, že Pol Pot uskutečňoval marxismus. Já jsem vyrostl v minulém režimu a vždy jsem slýchal komunistickou propagandu tak, jak ji pan Tejkl popisuje: (Wikipedie) Marx měl za to, že k revoluci dojde v průmyslově nejvyspělejších státech světa a že internacionalizované dělnictvo ji uskuteční ve všech zároveň jako světovou revoluci. "Komunismus je empiricky možný jen jako čin vládnoucích národů provedený naráz a současně, což předpokládá univerzální vývoj výrobní síly a světové styky." Marxisté se opírali o průmyslové dělníky a rolnictvo pro ně bylo brzdou; ale polpotovci preferovali primitivní zemědělství. Marxisté adorovali vědu (viz termíny: "vědecký ateismus", "vědecký komunismus"), polpotovcům byli nepřáteli lidé, kteří byli vzdělaní ( k persekuci stačilo, že měl někdo brýle a vypadal tedy jako vzdělaný), píše Čestmír Berka.

Je úplně jedno, co je v Komunistickém manifestu, protože Lenin, Stalin a jiní komunističtí vládci měli vlastní teorie a postupy.

Pol Pot se dostal k moci, protože polpotovci byli vnímáni jako osvoboditelé od proamerického režimu generála Lon Nola, za kterého americké bombardování zabilo cca 600 000 lidí (na zemi bylo svrženo 2,5 krát tolik bomb, co na Japonsko za 2. světové války). Pol Pot žádný komunismus neuskutečňoval,s komunistickými státy neudržoval prakticky žádné styky, jen určitou dobu pojmenoval svou stranu jako komunistickou. V nekapitalistických státech měl snad jediného spojence - maoisty v Číně. I za Pol Pota zůstal v čele státu formálně král. Nakonec byl Pol Pot vyhnán KOMUNISTICKOU vietnamskou armádou do pohraničí, kde přežíval díky podpoře USA, Thajska a Číny.

Vše je možno se dočíst v seriosních západních pramenech.

0
Vytisknout
8760

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2013