Severní Korea uvedla raketové vojsko a dělostřelectvo do nejvyšší bojové pohotovosti

27. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Severokorejská armáda v úterý varovala, že její raketové a dělostřelecké jednotky jsou v nejvyšší bojové pohotovosti, údajně připraveny zasáhnout kontinentální USA, Havaj a základnu na Guamu. Jde o poslední z řady vojenských hrozeb adresovaných Jižní Koreji a Spojeným státům po schválení sankcí postihujících severokorejský raketový program a dovoz luxusního zboží do země.

Oznámení přišlo v okamžiku, kdy si Jihokorejci připomínají třetí výročí potopení válečné lodi, při němž zemřelo 46 námořníků. Soul tvrdí, že plavidlo zasáhlo severokorejské torpédo, zatímco Pchjongjang tvrdí, že s událostí neměl nic společného.

Soul v úterý prohlásil, že nezaznamenal žádnou podezřelou vojenskou aktivitu a jeho představitelé analyzují varování ze severu. Analytici tvrdí, že přímý útok je extrémně nepravděpodobný, zejména během společných americko-jihokorejských manévrů, které skončí až 30. dubna. Panují ovšem jisté obavy ohledně možné provokace po tomto datu.

Po schválení mezinárodních sankcí za jaderný test z 12. února KLDR pohrozila jaderným útokem na USA a proměnou Soulu v "ohnivé moře". Navzdory tomu zahraniční analytici nevěří, že sever zvládnul technologii miniaturizace jaderných hlavic, která by mu umožnila umístit jadernou nálož na jeho rakety dlouhého doletu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8969

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2013