Věc -- konina

25. 3. 2013 / Jan Sláma

čas čtení 2 minuty

Obyvatelstvo naší zemičky je poslední dobou zmítáno jednou potravinovou aférou za druhou. Téměř denně nám v televizi předvádějí různá nahnilá masa, plesnivé uzeniny, nemocné brambory. Podaří-li se jim při tom odchytit nějaký personál, mnoho se nedovíme. Prodavači jsou zastrašeni. Obávají se svých manažerů, neboť vedoucí v obchodních řetězcích nejsou nic menšího než manažeři.

Za tyto akce je třeba televizi pochválit, protože vytrvalý tlak sdělovacích prostředků je zřejmě účinnější než neveřejné akce inspekčních orgánů, jejichž pokuty jsou patrně lehce snesitelné. Účinnější by bylo, podobně jako u bohatých řidičů, kterým pokuta nevadí, ale odebrání řidičského průkazu už zřejmě ano, uzavření prodejny, třeba na nějakou určitou dobu, aby si onen management mohl zorganizovat nápravu.

Až potud tedy souhlas. Co ale zmíněná konina, tedy koňské maso a masné výrobky z něho vyrobené? Proč tak kategorické odsudky? Jedněm vadí, že se koňské maso tváří jako hovězí. To by patrně nemělo. Zboží jednoho druhu by se nemělo prodávat jako zboží druhu jiného. Těm dalším vadí, že se jedná o koně a kladou ho do stejné roviny jako maso psí. Prý kdo by pojídal nejlepšího přítele člověka. Takového přítele, že jejich majitelé jsou ochotni utratit sumy peněz nejen za lékařskou péči, ale také za oblečky a botičky nebo za módní úpravu kožíšku. Někteří psi se mají lépe než leckteré děti. Jejím majitelům často děti nahrazují.

Psí maso také u nás nikdo neprodává. Není to obvyklé, tedy se to nedělá. V jiných zemích to obvyklé je, tedy se to dělá. Jinak je to ale s koňmi. Kůň se poslední dobou dostal u některých lidí do povědomí jako přítel, stejně jako pes. Když k němu přicházíte, vítá vás jako pes. Těmto lidem je proti mysli pomyšlení, že jim někdo míchá koňské maso do masa telátek, jejichž požívání už jim tolik nevadí. Nebo spíše vůbec ne. Stejně jako maso oveček, jehňátek, selátek a prasátek, slepiček a kuřátek.

Takže závěrem by mělo zaznít "nepodvádějte spotřebitele a označte pravým jménem to co prodáváte". Zároveň ale nedělejme aféru z těch, kteří koňské maso zpracovávají a jako koňské maso je prodávají. Znám firmy, které se na ně specializují, lidé na ně stávali fronty, ne proto, že byl hlad, ale proto, že je výborné. A takový koňský salám -- inu pochoutka.

0
Vytisknout
12327

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2013