V pouhých 15 minutách BBC rozdrtila dobrou pověst londýnského primátora

24. 3. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Boris Johnson, londýnský konzervativní primátor a svého druhu populární veřejný šašek, udělal v neděli velkou chybu: nechal se interviewovat v pořadu Andrew Marr Show zaskakujícím rozhlasovým reportérem Eddie Mairem (Andrew Marr se zotavuje po infarktu). Neočekávaně, tichý, ale důrazný Mair, v patnáctiminutovém rozhovoru naprosto zničil Johnsonovu pověst. Donutil Johnsona přiznat, že když pracoval jako novinář v deníku Times, vymyslel si citát od interviewované osoby, a z Timesů ho za to vyhodili. Donutil Johnsona také přiznat, že když byl šéfem Konzervativní strany Michael Howard a ptal se Johnsona, zda je nevěrný manželce, Johnson šéfu své strany zalhal, že nevěrný není. Howard ho za lhaní vyhodil z funkce. A do třetice donutil Eddie Mair Johnsona přiznat, že když mu telefonoval kamarád a chtěl kontaktní adresu na novináře, kterého chtěl nechat zmlátit, Boris Johnson mu tu kontaktní adresu bez skrupulí dal.

"Vy jste vlastně pěkná svině, že?" reagoval na Johnsonova přiznání Eddie Mair. Boris Johnson aspiruje na funkci britského premiéra a Eddie Mair v neděli dopoledne v televizi, jen tak jako by se nechumelilo, prozkoumal jeho integritu. Johnsona naprosto zdrtil. Jak k tomu napsal deník Guardian: Ke konci rozhovoru "se většina televizních diváků skrývala za kanapem, přesvědčovala své děti, civějící na to s otevřenou pusou, aby se raději dívali jinam, a telefonovala zoufale do BBC, aby raději vysílali monoskop."

Zdá se, že ještě existují země, kde lze poměřovat chování lidí ideály slušnosti a integrity, aniž by se politik dokázal drze bránit, že všechno je relativní a nic takového jako základní hodnoty nelhat a nechovat se sprostě neexistují.

Klíčová místa tohoto rozhovoru uvidíte ZDE

0
Vytisknout
11301

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2013