Bezpilotní letadla prodlužují války, které nemůžeme vyhrát

11. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Největší hrozbou světovému míru nejsou jaderné zbraně a jejich možné šíření, ale bezpilotní letadla a jejich zcela jisté šíření, píše v deníku Guardian Simon Jenkins. Bezpilotní letadla nyní zaplavují globální trh se zbraněmi. Používá se jich už nyní asi 10 000, asi tisíc z nich je ozbrojených a většinou amerických. Podle některých zpráv usmrtila bezpilotní letadla už více civilistů, než kolik jich zahynulo v New Yorku 11. září 2001.

Bezpilotní letadla nemají vůbec žádný strategický význam. Jejich "úspěchem" je počet mrtvých, takzvaných "velitelů al Kajdy". Kdyby znamenal počet mrtvých vítězství ve válce, Němci by bývali vyhráli u Stalingradu a Američané ve Vietnamu.

Ani právní ani morální aspekty zabíjení bezpilotními letadly se nedají vůbec zkoumat. Loni poukázala vyčerpávající zpráva od právníků ze Stanfordské a Newyorské univerzity, že jsou útoky bezpilotními letadly v mnoha případech protiprávní. Usmrcují civilisty a jsou vojensky kontraproduktivní. Podle odhadů usmrtila bezpilotní letadla už 176 dětí. Za takové vraždění by byla jednotka pěšáků postavena před vojenský soud. Letectvo má takovou prestiž, že se omlouvá zabíjení civilistů tím, že nejsou ohroženi američtí útočníci.

Prezident Obama tento týden jmenoval dva nadšence pro užívání bezpilotních letadel Chucka Hagela, jako svého ministra obrany, a Johna Brennana jako nového šéfa CIA. Pokud měl Obama, sám právník, pochybnosti o užívání bezpilotních letadel, zřejmě je překonal.

Je ale nejasné, čeho se má útoky bezpilotními letadly dosáhnout. Letecké bombardování je už dlouho pochybnou válečnou zbraní. Vyvolává nikoliv porážku, ale odplatu. Tři čtvrtiny Pákistánců nyní prohlašují, že nenávidí USA.

Západním politikům se bezpilotní letadla líbí, protože je to technická novinka. Dnešní války, které vede Západ, odrážejí jeden velmi zlovolný rys demokracie. Zdá se, že dneska touží skoro každý zvolený politik vést válku. Politikové ignorují varování, jak obtížné je války dovést do konce, Jsou mesmerizováni úspěchem Margaret Thatcherové ve válce o Falklandy a všichni chtějí "dobrou válku".

Sporné právní postavení tohoto druhu vedení války vyžaduje, aby agresor vyhlásil válku jiného státu. Ale al Kajda není stát. Proto nejsou tyto útoky na zahraniční území válkou volby, ale válkou, kterou si agresor vymyslel. Jak dlouho to bude trvat, než Spojené státy rozhodnou, že jsou "ve válce" s Íránem a se Sýrií a pošlou do těchto zemí bezpilotní letadla? Až k tomu dojde a začne zabíjení, nikdo si nebude moci stěžovat, že se oběti začnou mstít sebevražednými atentáty.

A nebudou to jen sebevražedné atentáty. Bezpilotní letadla jsou levná a lehce se rozšíří po světě. Už dnes je používá 11 zemí. Spojené státy je prodávají Japonsku na obranu proti ČÍně. Čína staví pro svá bezpilotní letadla na pobřeží jedenáct základen. Pentagon nyní poskytuje výcvik většímu počtu operátorů bezpilotních letadel než pilotům. Co se bude dít, až to bude dělat každý stát a na každé explozivní hranici budou lítat bezpilotní letadla?

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11336

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2013