Absurdistán

12. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Není to úžasný tah, vytvořit dojem, že nekandidujete za vládní stranu, které jste předsedou?

Představte si, že máte zemi s velmi nepopulární vládou, kterou tvoří zejména dvě hlavní pravicové strany (ODS a TOP09). Prezident této země (VK) je zakladatelem jedné z těchto stran (ODS) a svým rozhodnutím, které podepíše i premiér, osvobodí od spravedlnosti tu nejskandálnější ekonomickou kriminalitu. Vláda je navíc dlouhodobě a stále více nepopulární. A v této zemi je také levicová opozice, která v přímé prezidentské volbě postaví svého kandidáta, a ten kandidát se nedostane ani do druhého kola volby. Není to šokující? Nenaznačuje to, že s tou opozicí není něco v pořádku? Nebo možná s celou tou zemí?

Ano, konkurentem levicové opozice, který ji už dlouhá léta oslabuje, je bývalý předseda (MZ) větší z obou levicových stran (ČSSD), jenž má mezi voliči i členy této strany (a další hlavní opoziční strany, KSČM, jakbysmet) mnoho podporovatelů a obdivovatelů.

Levice by měla být jednotná proti pravicové vládě, ale končí to tak, že obě levicové strany a veřejnost nakonec podporují v druhém kole prezidentské volby solitéra MZ s vlastní pidistranou, který sám bez oficiální podpory levice vyhrál první kolo prezidentské volby.

Proč nekandidoval od začátku za jednu z hlavních levicových stran? Protože měl vždy své cíle. Dokázal se domluvit se současným prezidentem VK na rozdělení moci ve státě, zajistil přeběhlíky bývalému pravicovému premiérovi (MT) a už delší dobu se se svou pidistranou let podílí na tom, aby levice nemohla přesvědčivě vyhrát volby.

Přesto ho obě levicové strany musejí podporovat, protože ho podpořili lidé ve volbách a protože druhý kandidát (KS) je předsedou jedné z obou hlavních vládních stran (TOP09) a neměl se současnou opozicí nikdy nic společného.

Je zřejmé, že v popisované zemi existují přinejmenším dva typy levicových voličů -- jeden typ preferuje současnou levicovou reprezentaci, druhý však podporuje zmíněného solitéra MZ a bude ho volit, ať si současní straničtí šéfové říkají, co chtějí.

Takový výsledek prezidentských voleb ukazuje, že levice je vnitřně hluboce rozdělena díky osobě MZ. Kdyby MZ šlo o vítězství opozice, stáhne se a nebude ji rozdělovat. Jenže on žije na jiném půdorysu spojených sil, totiž -- aby těch podivností nebylo málo -- je favoritem současného prezidenta VK (ano, čtete dobře, zakladatele ODS), který nesnáší spoustu věcí, zejména však EU a KS.

KS byl původně kancléřem bývalého prezidenta a dlouho se neangažoval v politice za žádnou stranu, až přijal podporu zelených. Díky nim se dostal do jedné z pravicových vlád (právě té, kterou MZ pomohl utvořit), kde se sblížil s tehdejším šéfem křesťanských demokratů MK a založili spolu stranu TOP09, údajně tu nejpravicovější stranu z parlamentních stran.

Jenže v tom státě nikdo nepochybuje, že i když je KS šéfem této strany, je jejím skutečným tvůrcem a vůdcem v zákulisí MK. MK, který býval šéfem středových lidovců a spolu s bývalým zeleným KS založili tu nejpravicovější stranu, je obecně u veřejnosti velmi nepopulární, nicméně podařilo se mu vyvolat dojem, že KS je spíše kandidátem kolem lidí bývalého prezidenta VH, než že by byl kandidátem strany TOP09, které šéfuje (není to úžasný tah, vytvořit dojem, že nekandidujete za vládní stranu, které jste předsedou?).

Ať už vyhraje MZ nebo KS, bude to vždy prohra opozice.

Situace je zajímavým poučením o tom, jak lze prohrát volby, i když jako opozice máte proti sobě velmi nepopulární vládu, a jak lze vyhrát volby, i když jste té vlády klíčovým členem.

MZ navíc prostě jasně ukázal, že levicovému voličstvu dominuje on a nikoli současný establishment obou levicových stran.

Jako prezident bude jen těžko odolatelným magnetem pro velkou část levicových politiků a voličů a může levici definitivně rozložit na mnoho let dopředu. Jeho současná pidistrana se rozroste a stane se jedním z hlavních hráčů na levici. Sílu na to MZ zjevně má. A chuť posilněnou mnoha lety marných pokusů o úspěch v parlamentních volbách asi ještě větší.

Levice si může rvát vlasy, co celé ty roky dělala, že nezískala většinu levicových voličů pro sebe a nesjednotila levicový prostor (ta průrva vede zejména tou větší z levicových stran, totiž ČSSD). V každém případě vítězí VK a pravicová vláda, i když mají jinak tak malou podporu napříč společností a obyvatelé té země jsou na ně tak rozhořčeni. Zdá se vám to absurdní? Myslíte, že taková země nemůže existovat? Ale vždyť v ní žijete.

0
Vytisknout
20426

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2013